کاربر:H.Ahmadi/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

اصلاح ارقام، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح نویسه‌های عربی
بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح ارقام، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح نویسه‌های عربی)
خط ۱: خط ۱:
'''مکتب خواهران''' مرکزی [[حوزه علمیه|حوزوی]] برای [[تعلیم و تربیت]] دینی بانوان.
ملائکه، موجوداتی مجرد و مطیع اوامر الهی.
==معرفی اجمالی==
ملائکه جمع مَلَک است که در اصل مألک، از ریشه «ألوکة»، به معنای رسالت و پیام‌رسانی می‌باشد (فراهیدی، ۵/۳۸۰؛ طریحی، ۵/۲۹۲)؛ بنابراین ملائکه به معنای پیام‌رسانان است، و در فارسی، به ملک، فرشته گفته می‌شود (دهخدا، ۱۳/۱۸۹۲۲). در اصطلاحِ متکلمان، ملائکه اجسامی لطیف و نورانی‌اند که به صورت‌های مختلف، جز سگ و خوک درمی‌آیند (فخر رازی، مفاتیح الغیب، ۱/۷۹ و ۲/۳۸۴؛ لاهیجی، ۳۳۶). در اصطلاح فلاسفه، موجوداتی هستند که مجرد از مادّه و خواصّ آن هستند (ابن‌سینا، النجاة، ۶۹۸ ـ ۷۰۰؛ ملاصدرا، المبدأ و المعاد، ۳۵۸). امام‌خمینی نیز مانند دیگر حکما، ملائکه را مجرد از ماده و عوارض آن می‌داند (آداب الصلاة، ۳۲۸؛ چهل حدیث، ۴۱۴).
شکوفایی [[جامعه]] در گرو رشد و تلاش [[زن|زنان]] دانا و متعهد است. نگاه [[اسلام]] به زنان و مردان همانند نگاه به مردان، همه‌سونگرانه است. اسلام زن و مرد را در [[علم]]، [[ایمان]]، معرفت و کمال همسنگ و همسنگر می‌شناسد.<ref>احزاب، ۳۵؛ شهید ثانی، منیة المرید فی آداب المفید و المستفید، ۹۹ ـ ۱۱۴؛ امام‌خمینی، صحیفه، ۶/۲۹۹ ـ ۳۰۱.</ref> و علم‌آموزی را بر هر مسلمانی لازم می‌داند.<ref>کلینی، الکافی، ۱/۳۰.</ref> سابقه تشکیل جلسات آموزشی و تربیتی زنان در اسلام به عصر [[پیامبر اکرم(ص)]] بازمی‌گردد؛ چنان‌که آن حضرت روزی را برای وعظ و تعلیم به زنان اختصاص داده بود؛<ref>احمدابن‌حنبل، المسند، ۳/۳۴؛ ابن‌طاووس، الطرائف فی معرفة مذاهب الطوائف، ۱/۲۱۹.</ref> از این‌رو در کتاب‌های رجال و تراجم، اسامی زنانِ بسیاری با عنوان [[صحابه]] و راویان احادیث پیامبر اکرم(ص) ذکر شده<ref>ابن‌سعد، الطبقات الکبری، ۸/۵ ـ ۴۹۸.</ref> و از عصر [[ائمه(ع)]] تاکنون زنان راوی و دانشمند بسیاری وجود داشته‌است.<ref>حسون و مشکور، اعلام النساء المومنات، ۷۳ ـ ۶۶۱؛ موحد ابطحی، آشنایی با حوزه‌های علمیه شیعه در طول تاریخ، ۱/۷۲ ـ ۷۵.</ref>
پیشینه: ملائکه در ادیان الهی واسطه خدا و انسان معرفی شده‌اند (کتاب مقدس، پیدایش، ب۲۸، ۱۲؛ لوقا، ب۱، ۱۹؛ ← فخر رازی، مفاتیح الغیب، ۱/۷۹ ـ ۸۳). یهودیان، وجود موجوداتی که در علم و قدرت، برتر از انسان‌اند را تأیید می‌کنند و آنان را به منزله بندگانی دانسته‌اند که اوامر خدا را در زمین اجرا می‌کنند (کتاب مقدس، پیدایش، ب۱۸، ۱۶؛ مزامیر، ب۱۰۴، ۴). در نزد مسیحیان نیز ملائکه از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند و آنان به ملائکه متعدد و مختلفی معتقدند (همان، رساله یهودا، ۹؛ لوقا، ب۱، ۱۹). در دین زرتشت نیز دو واژه «امشاسپندان» و «ایزدان» مترادف ملائکه به‌کار رفته‌است و زرتشتیان به آن معتقدند (نصر، ۴/۷).
 
در اسلام، با توجه به آیات (نجم، ۲۶؛ اسراء، ۹۵؛ نحل، ۴۹) و روایات پرشمار (نهج البلاغه، خ۹۰، ۱۱۶ ـ ۱۲۰؛ مجلسی، بحار الانوار، ۵۶/۱۴۴ ـ ۳۲۷) بر وجود ملائکه تأکید شده، قرآن کریم، ایمان به ملائکه را در کنار ایمان به خدا و رسول ذکر کرده‌است (بقره، ۱۷۷ و ۲۸۵) و انکار آنان را در ردیف انکار وحی و نبوت و گمراهی آشکار معرفی نموده‌است (نساء، ۱۳۶).
{{ببینید|زن}}
پیرو سخنانی که در آیات و روایات درباره فرشتگان بیان شده‌است، بحث از ویژگی‌ها و ماهیت ملائکه در کتاب‌های کلامی و فلسفی طرح شده‌است که می‌توان از آن میان به الاعتقادات شیخ صدوق (۴۵ و ۸۹) و تصحیح اعتقادات الامامیه شیخ مفید (۷۵) اشاره کرد که از نخستین کتاب‌های کلامی‌اند که به این بحث پرداخته‌اند. در میان کتب فلسفی نیز الاشارات و التنبیهات ابن‌سینا (۱۲۳ ـ ۱۲۵) از نخستین کتاب‌های فلسفی در این زمینه است. پس از آن شیخ اشراق (۲/۲۳۵، ۲۴۳ و ۲۴۵) و ملاصدرا مباحث مبسوطی در حقیقت ملائکه مطرح کرده‌اند (مفاتیح الغیب، ۳۴۵ ـ ۳۶۰؛ همو، المبدأ و المعاد، ۲۱۷). عرفا نیز به بحث از ملائکه، ازجمله حقیقت و تمثلات آنها پرداخته‌اند (ابن‌عربی، ۱/۱۳۱، ۱۴۸ و ۲۶۸؛ قیصری، ۸۷۹ ـ ۸۸۰). امام‌خمینی نیز در آثار خود به بحث ملائکه پرداخته، مباحثی چون تجرد ملائکه، چگونگی تنزل ملائکه، بیان مراتب ملائکه و ماهیت و ویژگی‌های آنها را مورد توجه قرار داده، کلام برخی متکلمان و محدثان را دراین‌باره بررسی و نقد کرده‌است (آداب الصلاة، ۳۳۸ و ۳۴۲؛ مصباح الهدایه، ۷۶ ـ ۸۰؛ چهل حدیث، ۴۱۴ ـ ۴۱۵؛ دعاء السحر، ۷۴، ۸۳ ـ ۸۴، ۱۰۶ و ۱۴۹؛ تقریرات، ۲/۴۰۸، ۴۸۲ و ۳/۴۴ ـ ۴۸) (← ادامه مقاله)؛ چنان‌که درباره نزول ملائکه سخن گفته‌است (← مقاله لیلةالقدر).
 
حقیقت و ماهیت: بیشتر اندیشمندان مسلمان، ملائکه را موجوداتی مجرد و نورانی می‌دانند که مطیع اوامر الهی‌اند (قرطبی، ۱/۲۹۴ و ۷/۷؛ ابن‌کثیر، ۳/۳۵۳؛ ملاصدرا، الحکمة المتعالیه، ۷/۱۳۰ ـ ۱۳۱؛ همو، مفاتیح الغیب، ۳۴۱ ـ ۳۴۵). برخی از متکلمان مسلمان، ملائکه را اجسام لطیفی دانسته‌اند که با جن و شیاطین در نوع، متحد و در افعال، مختلف‌اند (فخر رازی، المحصل، ۳۲۵؛ تفتازانی، ۵/۶۲ ـ ۶۳؛ لاهیجی، ۳۳۶؛ مجلسی، بحار الانوار، ۵۶/۲۰۳). برخی از بت‌پرستان نیز قائل‌اند ملائکه همان ستارگان‌اند که برخی نحس (ملائکه عذاب) و برخی سعید (ملائکه رحمت) هستند (← ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۳۴۲).
در [[رژیم پهلوی]] با اجرای سیاست‌های دیکته‌شده غرب، بخش زیادی از بانوان به‌خصوص در محیط‌های آموزشی و دانشگاهی دچار از خود بیگانگی و انحرافات فرهنگی شدند. رژیم با ایجاد مراکز و کانون‌هایی ازجمله کانون بانوان و برگزاری کنگره‌هایی تلاش کرد زنان را از [[فرهنگ اسلامی]] جدا و فرهنگ غربی را در میان آنان رواج دهد. نمونه روشن آن قانون [[کشف حجاب]] بود.<ref>بامداد، انقلاب مشروطیت تا انقلاب سفید، ۹۲؛ صلاح، کشف حجاب، زمینه‌ها، واکنش‌ها، پیامدها، ۹۱ ـ ۲۴۱.</ref> پهلوی اول و دوم، چنان‌که [[امام‌خمینی]] خاطرنشان کرده‌است، به اسم [[آزادی]] شخصیت، عزت و شرافت زن را هدف گرفتند و مفاسد اخلاقی را در میان زنان رواج دادند و انسانیت زن را از او گرفته، از دید مادی و حیوانی به او نظر کردند؛ حال آنکه زن، انسانی بزرگ و مربی جامعه است و [[سعادت]] و شقاوت کشورها بسته به وجود اوست.<ref>امام خمینی، صحیفه، ۷/۳۳۸ ـ ۳۳۹.</ref>
از دیدگاه فلاسفه، ملائکه جبروتی؛ موجوداتی مجردند که از خواص جسم و جسمانی منزه‌اند (ملاصدرا، الحکمة المتعالیه، ۷/۱۳۰؛ همو، مفاتیح الغیب، ۳۵۰؛ طباطبایی، ۱۷/۱۳) و علمای مشاء از آن به «عقول» و اشراقیان به «انوار قاهره» یاد می‌کنند و عالم آنها را نیز حکمای مشائی عالم مجردات و حکمای اشراق، عالم انوار می‌نامند (ابن‌سینا، النجاة، ۶۹۸ ـ ۶۹۹؛ شیخ اشراق، ۲/۱۴۰ ـ ۱۴۵).
 
امام‌خمینی علت روی‌آوردن اهل حدیث و برخی متکلمان به جسمانی بودن ملائکه را ناسازگاری قول به تجردّ فرشتگان با حدوث زمانی عالم می‌داند؛ زیرا به اعتقاد آنها مجردبودن موجودی جز حق‌تعالی با حدوث زمانی عالم منافی است و علت دیگر منافات آن با فاعل مختار بودن خداوند است که گمان کرده‌اند با تجرد عالم عقل و ملائکه مخالف است (آداب الصلاة، ۳۳۸). به باور ایشان قول به جسمانی و مادی بودن ملائکه، منافی بسیاری از معارف و عقایدِ صحیح است (همان، ۳۳۸ ـ ۳۳۹). ایشان با نقد کلام برخی بزرگان حدیث (مجلسی، مرآة العقول، ۱/۲۷ و ۶۶؛ همو، بحار الانوار، ۶۰/۱۴۱ ـ ۱۶۶) انکار عقول و ملائکه جبروتی را مستلزم انکار بسیاری از ضروریات عقل و دین می‌داند که ازجمله آن، تصور اشرف از واجب‌تعالی در نظام وجود و تحدید و جسمیت برای حق‌تعالی و راه‌یافتن جهل و عجز در ذات حق‌تعالی است (حدیث جنود، ۲۲). ایشان معتقد است ملائکه اصناف فراوانی دارند که برخی از آنها مجرد و برخی دیگر جسمانی برزخی هستند و این امر موافق ادله عقلی و نقلی است (آداب الصلاة، ۳۳۹ ـ ۳۴۱).
در برابر این تهاجم، مؤمنان و علمای متعهد [[حوزه علمیه|حوزه‌های علمیه]]، احساس تکلیف کردند و مراکزی را برای تعلیم و تربیت اسلامی زنان تأسیس کردند. بانوی مجتهد [[نصرت امین]] در اصفهان با تأسیس مدرسه اسلامی و مکتب فاطمیه در دهه چهل و برگزاری جلسات [[تفسیر قرآن|تفسیر]] و تدریس معارف اسلامی برای زنان گام‌های مؤثری دراین‌باره برداشت.<ref>موحد ابطحی، ریشه‌ها و جلوه‌های تشیع و حوزه علمیه اصفهان، ۱/۶۵۰؛ رضاپور، ۶۳.</ref> مدرسه‌های دینی و حوزه‌های علمیه دیگری نیز در شهرهای مختلف کشور مخصوص بانوان در بین سال‌های ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۶ تأسیس شد، ازجمله مدرسه زهرای اطهر(س) در تهران (۱۳۴۰)، فاطمیه(س) در فسا (۱۳۴۰)، الزهراء(س) در شیراز (۱۳۴۳)، مرکز علوم اسلامی در آبادان (۱۳۴۵)، کوثر در کاشان (۱۳۴۵) و مکتب نرجس(س) در زاهدان (۱۳۴۶).<ref>رضاپور، ۶۵.</ref> مدرسه عصمتیه سمنان (۱۳۵۴) و الزهراء(س) خمینی‌شهر اصفهان (۱۳۵۶) نیز در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب تأسیس شدند.<ref>رضاپور، ۶۵.</ref> در شهر مشهد نیز مکتب عصمتیه (۱۳۴۰)، مکتب حضرت رقیه (۱۳۴۵) و مکتب نرجس (۱۳۴۵) مشغول فعالیت بودند.<ref>رضاپور، ۶۵.</ref> مکتب نرجس با مدیریت فاطمه خاموشی معروف به طاهایی و حمایت مرجع تقلید وقت، [[سیدمحمدهادی میلانی]] راه‌اندازی و شعبه‌هایی از آن در سبزوار و زابل در سال ۱۳۴۷، در تربت جام در سال ۱۳۴۸، در زاهدان و کاشمر در سال ۱۳۴۹ تشکیل شد.<ref>عیسی‌نژاد، نقد و بررسی فعالیت حوزویان در رویارویی با فمینیست‌ها، ۱۷۷.</ref> در [[قم]] نیز مکتب توحید، مکتب قدسیه، مکتب علی(ع) و [[مکتب الزهراء(س)]] مشغول فعالیت بودند.<ref>رضاپور، ۶۵.</ref>
ویژگی‌های ملائکه: در برخی آیات به بعضی ویژگی‌های ملائکه، مانند عبادت، تسبیح دایم، منزه‌بودن از خوردن و آشامیدن و عصمت از ارتکاب گناه (تحریم، ۶؛ شوری، ۵؛ نحل، ۴۹) اشاره شده‌است. حکما و اندیشمندان برای ملائکه ویژگی‌های پرشماری ذکر کرده‌اند؛ ازجمله اینکه آنها را وسایط فیض، مدبر عالم و منزه از گناه و معصیت دانسته‌اند (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۳۴۶ ـ ۳۵۱). برخی نیز بر این عقیده‌اند که سرشت فرشتگان اقتضای اطاعت الهی دارد (همو، المبدأ و المعاد، ۲۱۷). به اعتقاد امام‌خمینی ملائکه، مطیع اوامر الهی بوده، از هر گونه معصیت به دورند؛ اراده آنها در طول اراده الهی قرار دارد و به اذن پروردگار، هرچه او اراده کند، انجام می‌دهند (آداب الصلاة، ۳۲).
 
از دیگر ویژگی‌های ملائکه، قابل رؤیت نبودن آنها با حواس ظاهری است که از آثار تجرد آنهاست و تنها در صورت تمثل است که قابل رؤیت می‌شوند (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۲۱۲؛ طباطبایی، ۱۲/۱۰۰)؛ چنان‌که در قرآن (فاطر، ۱ و مریم، ۱۷) و روایات (کلینی، ۲/۵۸۷)، به تمثل برخی از ملائکه اشاره شده‌است. به باور امام‌خمینی از آنجاکه تمثل ملائکه جهت ملکوتی دارد، مشاهده آنها منوط به توجه و انصراف نفس انسانی از عالم طبیعت است (آداب الصلاة، ۳۴۲؛ چهل حدیث، ۴۱۵). در برخی از آیات، برای بعضی از ملائکه بال و پر ذکر شده‌است (فاطر، ۱). حکما و مفسران تفاسیر مختلفی از این امر کرده‌اند. بعضی آن را به معنای وسیله‌ای که بتوانند با آن مانند پرندگان بالا و پایین بروند، ندانسته‌اند و تنها آن را به معنای نوعی تعلق و ارتباط با عالم طبیعت بیان کرده‌اند (فخر رازی، مفاتیح الغیب، ۲۶/۲۲۲؛ طباطبایی، ۱۷/۷). بعضی نیز آن را به معنای قوای متعدد برای ملائکه شمرده‌اند (فناری، ۴۰۴).
نخستین گام‌ها برای تأسیس مدارس علوم دینی دخترانه در قم را [[سیدمحمدرضا گلپایگانی]] از [[مراجع تقلید]] برداشت و [[سیدکاظم شریعتمداری]] نیز مدرسه الزهراء(س) را تأسیس کرد. این مدرسه وابسته به «دارالتبلیغ» بود.<ref>موسوی آشان، زندگی‌نامه شهید آیت‌الله علی قدوسی، ۶۰.</ref> در اسناد [[سازمان اطلاعات و امنیت کشور]] (ساواک) آمده‌است که مدرسه گلپایگانی، حدود هفتاد دانش‌آموز دختر از شهرهای [[کرمان]]، [[قم]]، [[یزد]] و [[مشهد]] را پذیرفته و به صورت شبانه‌روزی فعالیت می‌کند.<ref>مؤسسه تنظیم، سیر مبارزات امام‌خمینی در آینه اسناد به روایت ساواک، ۱۷/۳۴۱.</ref>
امام‌خمینی معتقد است بال، پر و اعضا، در همه ملائکه وجود ندارد. ایشان با استناد به برخی آیات (صافات، ۱؛ فاطر، ۱)، داشتن بال و پر را تنها در ملائکه عالم مثال و موجودات ملکوتی برزخی ممکن دانسته‌است و تأکید می‌کند ملائکه مهیمه و مقرب، از این امر منزه و مبرا هستند و به‌واسطه احاطه تام و قیومیه‌ای که دارند، می‌توانند در هر یک از عوالم به هیئت و صورت آن عالم متمثل شوند؛ مانند جبرئیل که به‌صورت‌های مختلف، ازجمله «دحیه کلبی» در برابر پیامبر(ص) متمثل می‌شد (چهل حدیث، ۴۱۴). به اعتقاد ایشان، نزول و صعود جبرئیل و ملائکه نیز به دلیل منزه‌بودن از خواص جسم و ماده، به معنایی که در اجسام به کار می‌رود، نبوده، برای آنان تجافی از مقام‌شان معنا ندارد؛ بلکه تنزل آنها چه در قلب و صدر ولی خدا و یا در کعبه و اطراف قبر رسول خدا(ص) و چه در بیت‌المعمور، به طریق تمثل است؛ چنان‌که تنزل جبرئیل بر حضرت مریم(ع) هم از باب تمثل بوده‌است (آداب الصلاة، ۳۴۲).
 
اقسام و وظایف: در تورات، فرشتگان نام‌های مخصوصی دارند؛ ازجمله جبرائیل (کتاب مقدس، دانیال، ب۸، ۱۶)، میخائیل (همان، دانیال، ب۱۰، ۱۳، ۲۱) و سرافین (همان، اشعیاء، ب۶، ۲ و ۶). در آیات قرآن و روایات به اصناف متعددی از ملائکه اشاره شده‌است که عبارت‌اند از: ملائکه عرش (حاقه، ۱۷)، ملائکه آسمان (فرقان، ۲۵؛ نهج البلاغه، خ۹۰، ۱۱۶ ـ ۱۱۷)، ملائکه شب و روز (کلینی، ۳/۲۸۳)، ملائکه بهشت (زمر، ۷۳) و جهنم (تحریم، ۶؛ زمر، ۷۱)، ملائکه رقیب و عتید و ملائکه سائق و شهید (ق، ۱۷ ـ ۲۱) و از برخی از آنها نیز نام برده شده‌است؛ مانند جبرئیل و میکائیل (بقره، ۹۸)؛ همچنین در روایات به موضوع ملائکه پرداخته شده‌است؛ همانند روایاتی که کارهای ملائکه را بر اساس مسئولیت‌شان تقسیم کرده (صحیفه سجادیه، ۳۷ ـ ۴۰) و یا روایاتی که درباره علم یا نوع عبادت ملائکه سخن گفته‌اند (کلینی، ۱/۱۳۳؛ مجلسی، بحار الانوار، ۵۵/۸)؛ چنان‌که بعضی از ملائکه تنها به سجود و بعضی تنها به رکوع مشغول‌اند (نهج البلاغه، خ۱، ۱۲).
برخی از [[شاگردان امام‌خمینی]] در [[حوزه علمیه قم]] با مدیریت [[علی قدوسی]] که در تربیت طلاب در [[مدرسه حقانی]] تجربه موفقی داشت، مکتب توحید خواهران را در قم در سال ۱۳۵۲ با هزینه عبدالله توسلی از تجار تهران به صورت شبانه‌روزی بنیان گذاشتند.<ref>موسوی آشان، زندگی‌نامه شهید آیت‌الله علی قدوسی، ۶۱.</ref> [[مکتب توحید]] در کنار کار اصلی‌اش، محلی برای تربیت بانوان طلبه همسو با اندیشه‌های امام‌خمینی شد. دستگاه اطلاعاتی رژیم پهلوی که به تأثیرگذاری این مدرسه بر رشد و تقویت عقاید مخالف با رژیم واقف شده بود، به فعالیت‌های آن حساسیت نشان داد و به بهانه‌های گوناگون، برای اخلال در نظم و تعطیلی آن تلاش کرد. قدوسی در همین باره به ساواک احضار شد و در سال ۱۳۵۶ مدرسه تعطیل گردید.<ref>موسوی آشان، زندگی‌نامه شهید آیت‌الله علی قدوسی، ۶۰-۶۲.</ref> اسناد ساواک در سال ۱۳۵۶، با نام‌بردن از مدراس سه‌گانه یادشده، این مدارس را بدون امتیاز و دیپلم رسمی معرفی کرده که هیچ وابستگی به [[آموزش و پرورش]] ندارند و برنامه‌های مصوب آن را اجرا نمی‌کنند؛ از این‌رو باید از ادامه فعالیت آنها جلوگیری شود.<ref>مؤسسه تنظیم، سیر مبارزات امام‌خمینی در آینه اسناد به روایت ساواک، ۱۷/۳۳۹ ـ ۳۴۲.</ref>
بعضی اندیشمندان اسلامی، به وظایفی برای برخی ملائکه اشاره کرده‌اند؛ ازجمله: ۱. جبرائیل: فرشته ارسال وحی که روح‌القدس و روح‌الامین نیز نامیده می‌شود و اولیای خدا را یاری می‌دهد و دشمنان آنها را سرکوب می‌کند (فیض کاشانی، علم الیقین، ۱/۴۱۴). ۲. میکائیل: فرشته‌ای که مأمور روزی و رشددادن جسم به اندازه لایق و میزان مشخص است (همان، ۱/۴۱۵). ۳. اسرافیل: فرشته صاحب صور که کار خاص او دمیدن روح به بدن‌ها و افاضه حیات و نیروی حس و حرکت برای برانگیختن شوق و طلب است (همان). ۴. عزرائیل: فرشته مأمور مرگ که کار خاص او جداکردن صور از مواد و بیرون‌آوردن جان‌ها از اجساد و بدن‌ها و انتقال آنها از دنیا به آخرت است (همان، ۱/۴۱۶).
 
امام‌خمینی مانند دیگر حکما (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۳۴۶ ـ ۳۵۱)، ملائکه را دارای اقسامی می‌داند (آداب الصلاة، ۳۳۹، چهل حدیث، ۴۱۴)؛ ازجمله: ملائکه مهیمه و مقرّب، ملائکه ملکوت اعلا، ملائکه ملکوت اسفل و عوالم برزخ، و ملائکه موکل بر عالم طبیعت (چهل حدیث، ۴۱۴). ملائکه مهیمه، بنابر بعضی روایات به فرشتگانی گفته می‌شود که محو جمال حق و از دیگر خلایق غافل‌اند (دعاء السحر، ۱۵). ملائکه مقرب و ساکنان جبروت اعلی، فرشتگانی هستند که هر یک وظیفه و تدبیر عوالم را بر عهده دارند و خود دارای انواع متعددی هستند. ملائکه عوالم ملکوت اعلی و جنات عالیه، قسم دیگری از فرشتگانند که خود انواع و اصناف مختلفی دارند و ملائکه عوالم برزخ و مثال، فرشتگانی هستند که در آن موطن ساکن‌اند و با ملائکه‌ای که موکل عالم طبیعت هستند، تفاوت دارند. ملائکه عالم طبیعت وظیفه تدبیر این عالم را بر عهده دارند (چهل حدیث، ۴۱۴). به باور ایشان، ملائکه مهیمه و ملائکه مقرب که به آنها اهل جبروت گفته می‌شود، هیچ‌گونه تعلقی به عالم ماده ندارند؛ اما باقی ملائکه به نحوی به عالم ماده تعلق دارند و با آن مرتبط‌اند. ملائکه مقرب، واسطه وصول رحمت حق به مخلوقات هستند. ازجمله ملائکه مقرب، روح اعظم است که به اعتباری به آن قلم اعلی و عقل اول گفته می‌شود (آداب الصلاة، ۲۳۹ ـ ۲۴۰). این گروه از ملائکه، طبق نظر امام‌خمینی مجرد تام هستند و تعلقی به ماده ندارند؛ اما ملائکه عوالم ملکوت اعلی و ملکوت اسفل که همان عالم مثال و برزخ است و ملائکه موکل بر عالم طبیعت، متعلق به عالم ماده‌اند و در مواردی تدبیر این عالم را بر عهده دارند (همان، ۳۳۹ ـ ۳۴۱؛ چهل حدیث، ۴۱۴ ـ ۴۱۵).
{{ببینید| علی قدوسی}}
یکی از اقسام ملائکه، روح است و مفسران و اندیشمندان در حقیقتِ روح اختلاف دارند. بعضی روح را جبرئیل (← ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۵۲۹) و بعضی آن را از ملائکه کروبین می‌دانند و جبرئیل را که آخرین ملائکه کروبین است، روح‌القدس می‌شمارند (میرداماد، ۴۱۴؛ ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۳۴۰). در برخی روایات، روح برتر از جبرئیل و میکائیل شمرده شده‌است (کلینی، ۱/۲۷۳؛ مجلسی، بحار الانوار، ۲۵/۶۴). به نظر امام‌خمینی شاید روح در قرآن کریم و روایات دو کاربرد داشته باشد: یکی روح که از ملائکه است و دیگری روحِ اولیا که در مرتبه کمال از جبرئیل و دیگر ملائکه برتر است؛ چنان‌که مراد از روح در سوره قدر، به دلیل تنزل در شب قدر «جبرئیل و روح‌الامین» بوده، علت ذکر روح در کنار ملائکه (قدر، ۴عظمت و مقام والای آن است. اما روح در سوره اسرا (۸۵روحِ اولیا است که در مرتبه کمال از جبرئیل و دیگر ملائکه بزرگ‌تر و از عالم امر است و گاهی متحد با مشیت مطلقه الهی است (آداب الصلاة، ۳۴۰ ـ ۳۴۱) (← مقاله لیلةالقدر).
 
مراتب و درجات: در قرآن کریم آمده‌است که هر یک از ملائکه، دارای مقام و درجه معینی می‌باشند (صافات، ۱۶۴) و هر یک به اعتبار معرفت و عبادت (فیض کاشانی، الأصفی، ۲/۱۰۵۹درجاتی دارند که از آن تجاوز نمی‌کنند و مطیع اوامر الهی هستند (طباطبایی، ۱۷/۱۷۶). همچنین مرتبه ملائکه، پایین‌تر از آدم(ع) بیان شده‌است؛ زیرا همه اسمای الهی به او آموخته شده و ملائکه مأمور سجده او شدند (بقره، ۳۱، ۳۴؛ آملی، ۳/۱۶۶؛ ملاصدرا، تفسیر القرآن، ۳/۵۰؛ آلوسی، ۱۲/۲۱۶). به اعتقاد امام‌خمینی این دو حقیقت، به فضیلت علم حقیقی که همان علم به اسمای الهی است، بر می‌گردد و این قاعده‌ای کلی برای همه بنی‌آدم است؛ زیرا هر کس خود را به مقام آدمیت که مقام تعلم اسماست برساند، از این شرافت برخوردار می‌شود (حدیث جنود، ۲۶۳). در برخی روایات، علت سجده ملائکه، ظهور نور پیامبر اسلام(ص) از صلب آدم(ع) بیان شده‌است (قاضی‌سعید، ۲/۵۵۵).
پس از پیروزی [[انقلاب اسلامی]] امام‌خمینی برای ارتقای علمی و دینی بانوان اهتمام ویژه‌ای داشت. ایشان که بارها ازجمله در ۱۷ مهر ۱۳۵۸ در دیدار محصلان مکتب توحید بر نقش بانوان در نهضت اسلامی و نیز نقش آنان در سازندگی کشور تأکید کرده، <ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۰/۲۴۲ ـ ۲۴۷؛ مقاله زن.</ref> در ۲۲ اسفند ۱۳۶۳ پس از اشاره به اینکه با انقلاب اسلامی و همت بانوان، بسیاری از حقوق پایمال‌شده زنان احیا شده‌است، به نقش مؤثر آنان در موفقیت‌های انقلاب اشاره کرد<ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۹/۱۸۳.</ref> و از آنان خواست [[فاطمه زهرا(س)]] را الگوی خود قرار دهند و برای دستیابی به [[علم]] و [[تقوا]] تلاش کنند؛ زیرا علم و تقوا به هیچ‌کس انحصار ندارد. از مسئولان نیز خواست برای ارتقای علمی و فرهنگی بانوان برنامه‌ریزی کنند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۹/۱۸۴ ـ ۱۸۵.</ref>
امام‌خمینی معتقد است سرّ سجده ملائکه بر آدم(ع)، تجلی خداوند به اسم جامع «الله» در آدم است (دعاء السحر، ۷۴) که اگر این تجلی نبود، آدم این توانایی را نداشت که همه اسما را فرا گیرد (همان). به اعتقاد ایشان، مراد از آدم در اینجا، همان نور پیامبر اکرم(ص) است که مظهر اسم اعظم الهی است (تقریرات، ۳/۴۸).
==تأسیس مکتب خواهران و جامعةالزهراء(س)==
امداد ملائکه: در قرآن کریم امداد و یاری رساندن ملائکه به مسلمانان در سختی‌ها و جنگ‌ها بیان شده‌است (آل عمران، ۱۲۴ و ۱۲۵؛ انفال، ۹؛ فصلت، ۳۰). به اعتقاد امام‌خمینی انسان‌های مؤمن و هدایت‌شدگان مسیر حق، از امدادهای غیبی ملائکه بهره‌مندند و چیرگی مسلمانان با تعدادی اندک بر قدرت‌های بزرگ آن زمان، یعنی ایران و روم، ازجمله امدادهای غیبی است (صحیفه، ۸/۲۲۵، ۵۰۵ و ۱۵/۴۰۳). ایشان، قدرت ایمان مسلمانان را در طول تاریخ، سبب پیروزی آنها می‌داند؛ به طوری که مسلمانان به پشتوانه قدرت‌های معنوی و ملائکه توانستند در کمتر از نیم‌قرن تقریباً بر تمام دنیا سلطه پیدا کنند (همان، ۷/۶۷). انقلاب اسلامی ایران نیز در طول حیات خود از این امدادهای غیبی بی‌بهره نبوده‌است که ناکامی امریکا در صحرای طبس را می‌توان از نمونه‌های بارز آن دانست (همان، ۱۰/۴۱ ـ ۴۲ و ۱۲/۳۸۰).
پس از پیروزی انقلاب اسلامی شوق به تحصیل علوم دینی در میان خواهران افزایش یافت و مراکز تحصیلی حوزوی بانوان که «مکتب» نام گرفته بود، یکی پس از دیگری در حال پیدایش بود؛ ولی دو نگرانی وجود داشت: یکی افرادی بودند که صلاحیت لازم برای تأسیس چنین مدارسی را نداشتند و دیگری عدم امکان نظارت کامل مراجع و [[علما]] بود که ممکن بود برنامه‌های درسی و تربیتی نامناسبی در این مکتب‌ها به اجرا درآید؛<ref>طباطبایی، مصاحبه، ۱۲.</ref> از این‌رو پس از گذشت ده سال از تأسیس مکتب توحید، امام‌خمینی در ۳۱ مرداد ۱۳۶۳ [[علی‌اکبر مشکینی]]، [[سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی]]، [[احمد جنتی]]، [[محمد فاضل]]، محمدعلی شرعی، [[محمدرضا توسلی]] و حسن صانعی را هیئت مؤسس مکتب خواهران تعیین کرد تا برای تعیین هیئت‌مدیره و تنظیم اساسنامه و تعیین نام مکتب و سایر امور مؤسسه اقدامات مقتضی را انجام دهند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ‏۱۹/۱۷.</ref> ایشان در این حکم به این نکته اشاره کرد که علوم مطلقاً، به‌ویژه علوم اسلامی، ویژه قشر خاصی نیست و بانوان ایران در طول انقلاب ثابت کردند که همدوش مردان می‌توانند حتی در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی خدمت‌های ارزشمندی به [[اسلام]] و [[مسلمانان]] کنند و در تربیت و تعلیم جامعه پیشتاز باشند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ‏۱۹/۱۷.</ref>
امام‌خمینی پیروزی‌های دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را نیز از امدادهای غیبی می‌شمرد و معتقد بود رزمندگان با وحدت کلمه در سایه اسلام به این فتح‌ها رسیدند و همان تأییدات غیبی که در صدر اسلام پشتیبان لشکر اسلام بود، پشتیبان رزمندگان و ملت ایران بود؛ به گونه‌ای که با وجود کمک‌های جهانی و همه‌جانبه به رژیم عراق در مبارزه و براندازی جمهوری اسلامی، توکل و اتکا به خدا و کمک‌های غیبی و امدادهای ملائکه، باعث پیروزی و نصرت رزمندگان شد (همان، ۱۵/۴۰۳).  
 
پس از حکم امام‌خمینی، مکتب خواهران با نام [[جامعةالزهراء(س)]] کار خود را آغاز کرد. در ۱۹/۶/۱۳۶۳ هیئت مؤسس آن در نامه‌ای به امام‌خمینی درباره دیگر مدارس و مراکز علوم دینی بانوان که در قم با برنامه‌های مختلف مشغول فعالیت بودند، کسب تکلیف کردند. نظر مشورتی هیئت مؤسس این بود که این مدارس و مراکز با برنامه‌ای هماهنگ و زیر نظر هیئت مؤسس جامعةالزهراء(س) اداره شوند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۹/۷۵.</ref> امام‌خمینی در ۲۹ شهریور ۱۳۶۳ در پاسخ، نظر مشورتی هیئت مؤسس را پذیرفت و متذکر شد پیش از اتمام ساختمان جامعةالزهراء(س)، تمام مدارس بانوان در قم با برنامه‌ای واحد زیر نظر هیئت مؤسس جامعةالزهراء(س) به کار خود ادامه دهند تا مشکلی پیش نیاید و اختلاف سلیقه‌ها موجب تشتت و تفرقه نشود و پس از اتمام آن، تمام بانوان در آنجا به تحصیل خود ادامه می‌دهند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۹/۷۵.</ref> 
==ساختار==
هیئت مؤسس پس از تهیه و تصویب اساسنامه، محمود محمدی عراقی، علی رازینی، محمدعلی نظام‌زاده، مصطفی پورمحمدی، کمال‌الدین خدامی، سیدمحمدرضا طباطبایی، فریده مصطفوی، مرضیه معینی و معصومه گل‌گیری را به‌عنوان هیئت‌مدیره این مرکز برگزید. پس از آن هیئت مؤسس و هیئت‌مدیره در جلساتی مشترک، برنامه‌های درسی و ضوابط و آئین‌نامه‌های اجرایی را تنظیم و تصویب کردند. بررسی اجرای کارها و برنامه‌ها و پیشرفت امور نیز بر عهده آنان بود.<ref>طباطبایی، مصاحبه، ۱۳؛ جامعةالزهراء(س)، پایگاه اطلاع‌رسانی.</ref> هیئت مؤسس و هیئت‌مدیره اولیه سیدمحمدرضا طباطبایی را برای مدیریت جامعةالزهراء(س) برگزیدند. وی اداره این حوزه را در روزگار امام‌خمینی و پس از رحلت ایشان بر عهده داشت.<ref>رضاپور، ۶۷.</ref> پس از ارتحال امام‌خمینی، [[سیدعلی خامنه‌ای|رهبر انقلاب]]، ضمن تأکید بر ضرورت ادامه کار جامعةالزهراء(س)، هیئت مؤسس را ابقا کرد.<ref>طباطبایی، مصاحبه، ۱۳.</ref> شورای عالی حوزه علمیه قم در ۱۰/۱۲/۱۳۷۵ مرکز مدیریت حوزه‌های خواهران را با هدف مدیریت واحد در امر ساماندهی، اداره و توسعه حوزه‌های علمیه خواهران تأسیس کرد و جامعةالزهراء(س) و دیگر مکاتب در سراسرکشور زیر نظر این مرکز قرار گرفتند.<ref>رضاپور، ۷۳.</ref>
 
جامعةالزهراء(س) از چهار معاونت آموزشی، پژوهشی، بین‌الملل و فرهنگی ـ تبلیغی تشکیل شده‌است. برنامه علمی و آموزشی این مؤسسه به صورت حضوری و غیر حضوری در دو سطح عمومی و تکمیلی ارائه می‌گردد. دوره عمومی حضوری در سه بخش «تمام‌وقت»، «نیمه‌وقت» و «پاره‌وقت» است و دوره عمومی غیر حضوری به دو صورت رسمی و آزاد تنظیم شده‌است. برنامه تحصیلات تکمیلی در دو مقطع «سطوح عالیه» و «خارج» ارائه می‌شود.<ref>غروی، گزارشی از حوزه علمیه جامعةالزهراء(س۱۱۹.</ref> «دبیرستان دخترانه هدی» و «دانشکده هدی» نیز زیر نظر این مؤسسه اداره می‌شوند.<ref>غروی، گزارشی از حوزه علمیه جامعةالزهراء(س۱۱۹.</ref>
==هدف تأسیس==
بر اساس ماده ۵ اساسنامه جامعةالزهراء(س)، هدف از تأسیس آن، معرفی و اشاعه فرهنگ و معارف اسلام ناب محمدی با استفاده از روش‌های تعلیم و تربیت اسلامی است تا زنانی اندیشمند، اسلام‌شناس، صاحب نظر، وارسته و الگو برای دیگر زنان مسلمان در داخل کشور و سایر کشورها تربیت کند.<ref>جامعةالزهراء(س)، پایگاه اطلاع‌رسانی.</ref> آشنایی مستقیم، ریشه‌ای و برنامه‌ریزی‌شده بانوان با معارف اسلامی و سپس نشر آن در میان دیگر زنان مسلمان در ایران و جهان و هدایت غیر مسلمانان به اسلام از اهداف این مؤسسه است.<ref>طباطبایی، مصاحبه، ۱۳.</ref> برای تحقق اهداف یادشده، در سال‌های آغازین تأسیس جامعةالزهراء(سهیئت‌مدیره منتخب از سوی هیئت مؤسس، که بیشتر از میان شاگردان [[سیدمحمد حسینی بهشتی]] و علی قدوسی بودند، تنظیم برنامه‌ای جامع، روزآمد و متناسب با ویژگی‌ها و رسالت‌های بانوان را به هیئت مؤسس پیشنهاد کردند. در نتیجه دو دوره عمومی و تخصصی برای آموزش بانوان تنظیم شد.<ref>طباطبایی، مصاحبه، ۱۴.</ref>
 
بر اساس بند ۶ اساسنامه وظایف اساسی جامعةالزهراء(س) عبارت است از: آموزش علوم اسلامی در مقاطع مختلف تحصیلی به خواهران طلبه، تربیت رفتاری و اخلاقی مناسب، برنامه‌ریزی‌های مناسب به منظور تحقیق و تألیف در علوم اسلامی، تربیت مبلغ معارف اسلامی و مدرس و محقق علوم حوزه‌ای، تأسیس مراکز وابسته آموزشی در مقاطع مختلف ابتدایی، متوسطه و عالی، پاسخگویی به سؤالات و شبهات دینی و نشر فرهنگ و معارف اسلامی در میان قشر [[جوان]] و تحصیل کرده.<ref>جامعةالزهراء(س)، پایگاه اطلاع‌رسانی.</ref>
==بودجه==
در آغاز تأسیس جامعةالزهراء(س) افزون بر هزینه ساخت‌وساز، هزینه جاری نیز در کار بود. در هر دو مورد از امام‌خمینی درخواست یاری شد. ایشان در دهم مرداد ۱۳۶۳ پیش از انتصاب هیئت مؤسس، در پی کسب اجازه رئیس [[بنیاد مستضعفان]] برای پرداخت مبلغ پنجاه میلیون تومان از دارایی‌های بنیاد مستضعفان، برای تأمین هزینه ساختمان مرکز تعلیمات خواهران (جامعةالزهراء(س)) با آن موافقت کرد<ref>امام خمینی، صحیفه، ۱۸/۵۲۷.</ref> و در سی‌ام اردیبهشت ۱۳۶۴ به رئیس بنیاد مستضعفان دستور داد همه مخارج جامعةالزهراء(س) را از دارایی‌های بنیاد مستضعفان تأمین کند.<ref>امام خمینی، صحیفه، ‏۱۹/۲۶۵.</ref>
 
{{ببینید|بنیاد مستضعفان}}
==کارنامه==
جامعةالزهراء(س) از زمان تأسیس، برای رشد و توسعه علوم دینی در میان بانوان فعالیت‌های مؤثر و مفیدی انجام داده‌است؛ برای مثال می‌توان به ایجاد دوره‌های تحصیلی در رشته‌های مختلف اسلامی و ایجاد بستر مناسب پژوهشی برای فعالیت بانوان و اندیشمندان حوزوی و نیز پاسخگویی به سؤالات و شبهات مطرح در مبحث مسائل دینی بانوان در کانون‌های فقه، حقوق، تاریخ، سیره، کلام، فلسفه و... اشاره کرد.<ref>رضاپور، ۶۹ ـ ۷۳.</ref> همچنین با استقبال بانوان غیر ایرانی از تحصیل علوم و معارف دینی، معاونت بین‌الملل برای بانوان از سال ۱۳۶۶ در جامعةالزهراء(س) تأسیس شد که صدها نفر از چهل کشور جهان به صورت شبانه و روزانه در آن مشغول به تحصیل شدند.<ref>غروی، گزارشی از حوزه علمیه جامعةالزهراء(س)، ۱۲۱.</ref> با توجه به اینکه امکان مهاجرت به شهر قم برای تمامی بانوان وجود ندارد، حوزه علمیه خواهران با تأسیس شعبه‌هایی در مناطق مختلف کشور به‌ویژه مناطق محروم، به بالابردن سطح علمی بانوان کمک‌های شایانی کرده‌است و نیز با فرستادن مربیان احکام به مدارس و پرکردن اوقات فراغت بانوان و دانش‌آموزان از طریق کلاس‌های تربیتی و احکام، نقش بزرگی در آشنایی بانوان با احکام و معارف دینی داشته‌است.<ref>میرحسینی، مصاحبه، ۸۰ ـ ۸۲.</ref>
==پانویس==
{{پانویس|۲}}
==منابع==
==منابع==
{{منابع|۲}}
قرآن کریم.
*قرآن کریم.
آلوسی، سیدمحمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم و السبع المثانی، تصحیح علی عبدالباری عطیه، بیروت، دارالکتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.
*ابن‌سعد، محمد، الطبقات الکبری، بیروت، دار صادر، بی‌تا.
آملی، سیدحیدر، تفسیر المحیط الاعظم و البحر الخضم، تصحیح سیدمحسن موسوی تبریزی، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ سوم، ۱۴۲۲ق.
*ابن‌طاووس، سیدعلی‌بن‌موسی، الطرائف فی معرفة مذاهب الطوائف، تصحیح علی عاشور، قم، خیام، چاپ اول، ۱۴۰۰ق. *احمدابن‌حنبل، احمد، المسند، بیروت، دار صادر، بی‌تا.
ابن‌سینا، حسین‌بن‌عبدالله، الاشارات و التنبیهات، قم، بلاغت، چاپ اول، ۱۳۷۵ش.
*امام‌خمینی، سیدروح‌الله، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ پنجم، ۱۳۸۹ش.
همو، النجاة من الغرق فی بحر الضلالات، تصحیح محمدتقی دانش‌پژوه، تهران، دانشگاه تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۹ش.
*بامداد، بدر الملوک، انقلاب مشروطیت تا انقلاب سفید، تهران، ابن‌سینا، ۱۳۴۷ش.
ابن‌عربی، محی‌الدین، الفتوحات المکیه، بیروت، دار صادر، بی‌تا.
*جامعةالزهراء(س)؛ پایگاه اطلاع‌رسانی، ۱۲/۱۰/۱۳۹۷ش.
ابن‌کثیر، اسماعیل‌بن‌عمر، تفسیر القرآن العظیم، تصحیح محمد حسین شمس‌الدین، بیروت، دارالکتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۱۹ق.
*حسون، محمد و ام‌علی مشکور، اعلام النساء المومنات، تهران، اسوه، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.
امام‌خمینی، سیدروح‌الله، آداب الصلاة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ شانزدهم، ۱۳۸۸ش.
*رضا پور، مهتاب، انقلاب اسلامی بستر رویش سبز حوزه‌های علمیه خواهران، مجله پیام زن، شماره ۱۵۸، ۱۳۸۴ش.
همو، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، تقریر سیدعبدالغنی اردبیلی، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ دوم، ۱۳۸۵ش.
*شهید ثانی، زین‌الدین‌بن‌علی، منیة المرید فی آداب المفید و المستفید، تحقیق رضا مختاری، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.
همو، شرح چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ چهارم، ۱۳۸۸ش.
*صلاح، مهدی، کشف حجاب، زمینه‌ها، واکنش‌ها، پیامدها، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، چاپ اول، ۱۳۸۴ش.
همو، شرح حدیث جنود عقل و جهل، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ دوازدهم، ۱۳۸۷ش.
*طباطبایی، سیدمحمدرضا، مصاحبه، مجله نامه جامعه، شماره ۱، ۱۳۸۳ش.
همو، شرح دعاء السحر، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ چهارم، ۱۳۸۶ش.
*عیسی‌نژاد، سیدمحمد، نقد و بررسی فعالیت حوزویان در رویارویی با فمینیست‌ها، مجله حوزه، شماره ۱۶۷، ۱۳۹۲ش.
همو، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ پنجم، ۱۳۸۹ش.
*غروی، سعیده، گزارشی از حوزه علمیه جامعةالزهراء(س)، مجله بانوان شیعه، شماره ۱، ۱۳۸۳ش.
همو، مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایه، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ ششم، ۱۳۸۶ش.
*کلینی، محمدبن‌یعقوب، الکافی، تصحیح علی‌اکبر غفاری و محمد آخوندی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق. *موحد ابطحی، سیدحجت، آشنایی با حوزه‌های علمیه شیعه در طول تاریخ، اصفهان، حوزه اصفهان، چاپ اول، ۱۳۶۵ش.
تفتازانی، سعدالدین، شرح المقاصد، تصحیح عبدالرحمن عمیره، قم، شریف رضی، چاپ اول، ۱۴۰۹ق.
*موحد ابطحی، سیدحجت، ریشه‌ها و جلوه‌های تشیع و حوزه علمیه اصفهان، اصفهان، دفتر تبلیغات المهدی، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.
دهخدا، علی‌اکبر، لغتنامه دهخدا، تهران، دانشگاه تهران، چاپ اول، ۱۳۷۳ش.
*مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، سیر مبارزات امام‌خمینی در آینه اسناد به روایت ساواک، تهران، چاپ اول، ۱۳۸۶ش. *موسوی آشان، مسعود، زندگی‌نامه شهید آیت‌الله علی قدوسی، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۴ش.
شیخ اشراق، سهروردی، شهاب‌الدین، مجموعه مصنفات شیخ اشراق، تصحیح هانری کربن و دیگران، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، چاپ دوم، ۱۳۷۵ش.
*میرحسینی، مصاحبه، مجله نامه جامعه، شماره ۴، ۱۳۸۳ش.
صحیفه سجادیه، امام‌علی‌بن‌الحسین(ع)، قم، نشر الهادی، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.
{{پایان}}
صدوق، محمدبن‌علی، الاعتقادات، قم، کنگره جهانی شیخ مفید، چاپ دوم، ۱۴۱۴ق.
طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ق.
طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، تهران، تصحیح سیداحمد حسینی اشکوری، مرتضوی، چاپ سوم، ۱۳۷۵ش.
فخر رازی، محمدبن‌عمر، المحصل، تصحیح اتای، عمان، دارالرازی، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.
همو، مفاتیح الغیب (التفسیر الکبیر)، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، ۱۴۲۰ق.
فراهیدی، خلیل‌بن‌احمد، کتاب العین، تحقیق مهدی مخزومی و ابراهیم سامرایی، قم، هجرت، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
فناری، محمدبن‌حمزه، مصباح الانس بین المعقول و المشهود، تصحیح محمد خواجوی، تهران، مولی، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.
فیض کاشانی، ملامحسن، الاصفی فی تفسیر القرآن، تصحیح محمدحسین درایتی و محمدرضا نعمتی، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
همو، علم الیقین فی اصول الدین، تحقیق محسن بیدارفر، قم، بیدار، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
قاضی‌سعید قمی، محمدبن‌محمد، شرح توحید الصدوق، تصحیح نجفقلی حبیبی، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.
قرطبی، محمدبن‌احمد، الجامع لاحکام القرآن، تهران، ناصرخسرو، چاپ اول، ۱۳۶۴ش.
قیصری، داوودبن‌محمود، شرح فصوص الحکم، تصحیح سیدجلال‌الدین آشتیانی، تهران، علمی و فرهنگی، چاپ اول، ۱۳۷۵ش.
کتاب مقدس، بی‌جا، دارالکتاب المقدس، ۱۹۸۰م.
کلینی، محمدبن‌یعقوب، الکافی، تصحیح علی‌اکبر غفاری و محمد آخوندی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.
لاهیجی، عبدالرزاق، گوهر مراد، تهران، نشر سایه، چاپ اول، ۱۳۸۳ش.
مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهار(ع)، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.
همو، مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول(ص)، تصحیح سیدهاشم رسولی محلاتی، تهران، دارالکتب الإسلامیه، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.
مفید، محمدبن‌محمد، تصحیح اعتقادات الامامیه، قم، کنگره جهانی شیخ مفید، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.
ملاصدرا، محمدبن‌ابراهیم، تفسیر القرآن الکریم، تصحیح محمد خواجوی، قم، بیدار، چاپ دوم، ۱۳۶۶ش.
همو، الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعه، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، ۱۹۸۱م.
همو، المبدأ و المعاد، تصحیح سیدجلال‌الدین آشتیانی، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران، ۱۳۵۴ش.
همو، مفاتیح الغیب، تصحیح محمد خواجوی، تهران، مؤسسه تحقیقات فرهنگی، چاپ اول، ۱۳۶۳ش.
میرداماد، محمدباقر، القبسات، به اهتمام مهدی محقق و دیگران، تهران، دانشگاه تهران، چاپ دوم، ۱۳۶۷ش.
نصر، سیدحسین، مقدمه جلد چهارم مجموعه مصنفات شیخ اشراق، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، چاپ دوم، ۱۳۷۵ش.
نهج البلاغه، ترجمه سیدجمال‌الدین دین‌پرور، تهران، بنیاد نهج البلاغه، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.
confirmed، emailconfirmed، templateeditor
۱٬۵۵۴

ویرایش