پرش به محتوا

التعلیقة علی الفوائد الرضویه (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

جز
 
(۱۲ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}
'''التعلیقة علی الفوائد الرضویه'''، تعلیقاتی از [[امام‌خمینی]] بر رساله [[قاضی‌سعید قمی]]، عربی.
'''التعلیقة علی الفوائد الرضویه'''، تعلیقاتی از [[امام‌خمینی]] بر رساله [[قاضی‌سعید قمی]]، عربی.
==مقدمه==
 
«[[جالیه]]» طایفه‌ای از یهودیان‌اند که جلای وطن کردند؛ از این‌رو به شخصی که ریاست آنان را بر عهده داشت، [[رأس‌الجالوت]] می‌گفتند. وی از نوادگان [[داوود نبی(ع) ]] <ref>خوارزمی، مفاتیح العلوم، ۵۳</ref> و معاصر [[امام‌رضا(ع)]] بوده و با ایشان مناظراتی داشته است که در منابع حدیثی نقل شده است <ref>صدوق، التوحید، ۴۱۷-۴۴۱؛ صدوق، عیون اخبار، ۱/۱۵۴</ref>. حدیثی مشهور به نام «[[حدیث راس‌الجالوت|رأس‌الجالوت]]» وجود دارد که در آن آمده است بزرگ علمای [[یهود]] در عصر امام‌رضا(ع) مسائلی از آن حضرت در موضوعات مختلف پرسید و امام(ع) نیز به آنها پاسخ داد <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۵</ref>. <br>
حدیثی مشهور به نام «رأس‌الجالوت» وجود دارد که در آن آمده‌است بزرگ علمای یهود در عصر [[امام‌رضا(ع)]] مسائلی از آن حضرت در موضوعات مختلف پرسید و امام(ع) نیز به آنها پاسخ داد.
این [[حدیث]] در منابع مشهور حدیثی ذکر نشده و گویا سینه به سینه تا قرن یازدهم رسیده است <ref>حسینی، معرفی کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۱۷۵</ref>. گروهی از حکما و علما این حدیث را شرح کرده‏اند. [[محمد عبدالصاحب]] فرزند [[ملااحمد نراقی]]، [[میرزاابوالقاسم گیلانی قمی]]، [[ملامحمد مشهدی طوسی]] و [[قاضی‌سعید قمی]]-در رساله‌ای با عنوان «[[الفوائد الرضویه]]»-ازجمله شارحان این حدیث‌اند <ref>آقابزرگ، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ۱۳/۱۹۹؛ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۹</ref>. از آنجا که این حدیث، منسوب به امام‌رضا(ع) است، این رساله به «الرضویه» وصف شده است. [[امام‌خمینی]] از میان تمام شروح، شرح قاضی‌سعید را برای تعلیقه برگزیده است <ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۹-۱۰</ref>.
 
==قاضی‌سعید قمی==
گروهی از علما این حدیث را شرح کرده‌اند. ازجمله [[قاضی سعید قمی|قاضی‌سعید قمی]] در رساله‌ای با عنوان «الفوائد الرضویه». امام‌خمینی، شرح قاضی‌سعید را برای تعلیقه برگزیده است.
قاضی‌سعید قمی ملقب به حکیم صغیر، از حکما و عارفان دوران [[صفویه]] است که علاوه بر [[علوم عقلی]]، در [[فقه]]، حدیث، [[رجال]] و [[تفسیر]] نیز مهارت داشته و به دلیل احاطه بر فقه، متصدی [[منصب قضاوت]] بوده و به همین دلیل، به قاضی شهرت یافته است. ایشان در سال ۱۰۴۹ق/ ۱۰۱۲ متولد شد و در سال ۱۱۰۷ق/ ۱۰۷۱ رحلت کرد و در [[قم]] به خاک سپرده شد <ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۱۱</ref>. از قاضی‌سعید قمی علاوه بر رساله یادشده که در سال ۱۰۹۹ق/ ۱۰۶۶ نگارش یافته، کتاب‌ها و رسائل متعددی بر جای مانده که از آن جمله می‌توان به [[البوارق الملکوتیه]]، [[الأربعون حدیثاً]]، [[کلید بهشت]] و [[رساله اسرار العبادات]] اشاره کرد <ref>سبحانی، موسوعة طبقات الفقهاء، ۱۲/۳۷۸</ref> {{ببینید|متن=ببینید|قاضی‌سعید قمی}}.
 
<br>
قاضی‌سعید قمی از [[حکما]] و [[عرفا|عارفان]] دوران [[صفویه]] است، که علاوه بر علوم عقلی، در فقه و حدیث نیز مهارت داشته و متصدی منصب قضاوت بوده‌است.
[[امام‌خمینی]] در نوشته‌های متعددی، از قاضی‌سعید به بزرگی و با اوصاف ویژه ازجمله «عارف کامل» و «عارف جلیل» یاد می‌کند <ref>امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ۳۷، ۶۸ و ۸۴؛ امام‌خمینی، شرح دعاء السحر، ۷۰؛ امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۷</ref> و از آنجا که کتاب ایشان را حاوی اسراری می‌داند که نیازمند کشف‌اند، تصمیم می‌گیرد بر آن تعلیقه بزند و این اسرار را آشکار کند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۷</ref>. ایشان نگارش تعلیقه را با نام «التعلیقة علی الفوائد الرضویه» <ref>حسینی جلالی، فهرس التراث، ۲/۶۳۹</ref> که دومین اثر تألیفی ایشان به شمار می‌رود، در ۲۲ربیع الاول ۱۳۴۸ق/ ۶شهریور ۱۳۰۸ش، در ۲۸سالگی و در شهر خمین، زمان تعطیلی دروس [[حوزه علمیه قم]]، به پایان رسانده است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۶۱</ref>.
 
==ابعاد تعلیقه==
امام‌خمینی از آنجا که این کتاب را حاوی اسراری می‌داند، تصمیم می‌گیرد بر آن تعلیقه بزند. ایشان نگارش تعلیقه را با نام «التعلیقة علی الفوائد الرضویه» که دومین اثر تألیفی ایشان به‌شمار می‌رود، در ۶ شهریور ۱۳۰۸ و در شهر خمین، زمان تعطیلی دروس حوزه علمیه به پایان رسانده است. این تعلیقه جنبه‌های متنوعی دارد؛ اما بُعد فلسفی و عرفانی آن بر ابعاد دیگر غلبه دارد.
تعلیقه امام‌خمینی بر الفوائد الرضویه جنبه‌های متنوعی دارد؛ اما بُعد فلسفی و عرفانی آن بر ابعاد دیگر غلبه دارد. ایشان در پاره‌ای از موارد مستقیماً خود [[حدیث]] را شرح کرده <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۵۲</ref> و در برخی از موارد نیز با نثری ادبی-عرفانی بر شرح قاضی‌سعید تعلیقه نوشته و برخی از مطالب آن را نقد و احیاناً با افزودن مطالبی تکمیل کرده است.
 
==ساختار کتاب==
این کتاب از بخش‌های: مقدمه قاضی‌سعید، متن حدیث و توضیح الفاظ آن، سه بخش با عنوان «الفائده» و وصیت تشکیل یافته‌است.
 
استنساخ [[سید محمدصادق لواسانی|سیدمحمدصادق لواسانی]] از نوشته امام‌خمینی مبنای کار [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] قرار گرفته‌است. این مؤسسه در سال ۱۳۷۵ این تعلیقه را در ۱۹۲ صفحه همراه با شرح قاضی‌سعید قمی به‌چاپ رسانده‌است. این کتاب در جلد ۴۳ «[[موسوعة الامام‌الخمینی]]» در سال ۱۳۹۲ به‌چاپ رسیده است.
 
== مقدمه ==
«جالیه» طایفه‌ای از یهودیان‌اند که جلای وطن کردند؛ از این‌رو به شخصی که ریاست آنان را بر عهده داشت، [[رأس‌الجالوت]] می‌گفتند. وی از نوادگان [[داوود نبی(ع)]]<ref>خوارزمی، مفاتیح العلوم، ۵۳</ref> و معاصر [[امام‌رضا(ع)]] بوده و با ایشان مناظراتی داشته است که در منابع حدیثی نقل شده است.<ref>صدوق، التوحید، ۴۱۷–۴۴۱؛ صدوق، عیون اخبار، ۱/۱۵۴</ref> حدیثی مشهور به نام «رأس‌الجالوت» وجود دارد که در آن آمده است بزرگ علمای [[یهود]] در عصر امام‌رضا(ع) مسائلی از آن حضرت در موضوعات مختلف پرسید و امام(ع) نیز به آنها پاسخ داد.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۵</ref>{{سخ}}
این [[حدیث]] در منابع مشهور حدیثی ذکر نشده و گویا سینه به سینه تا قرن یازدهم رسیده است.<ref>حسینی، معرفی کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۱۷۵</ref> گروهی از [[حکما]] و علما این حدیث را شرح کرده‌اند. محمد عبدالصاحب فرزند [[ملااحمد نراقی]]، [[میرزاابوالقاسم گیلانی قمی]]، [[ملامحمد مشهدی طوسی]] و [[قاضی‌سعید قمی]]-در رساله‌ای با عنوان «[[الفوائد الرضویه]]» -ازجمله شارحان این حدیث‌اند.<ref>آقابزرگ، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ۱۳/۱۹۹؛ مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۹</ref> از آنجا که این حدیث، منسوب به امام‌رضا(ع) است، این رساله به «الرضویه» وصف شده است. [[امام‌خمینی]] از میان تمام شروح، شرح قاضی‌سعید را برای تعلیقه برگزیده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۹–۱۰</ref>
 
== قاضی‌سعید قمی ==
قاضی‌سعید قمی ملقب به حکیم صغیر، از حکما و [[عرفا|عارفان]] دوران [[صفویه]] است که علاوه بر علوم عقلی، در [[فقه]]، [[حدیث]]، [[رجال]] و [[تفسیر]] نیز مهارت داشته و به دلیل احاطه بر فقه، متصدی منصب [[قضاوت]] بوده و به همین دلیل، به قاضی شهرت یافته است. ایشان در سال ۱۰۴۹ق/ ۱۰۱۲ متولد شد و در سال ۱۱۰۷ق/ ۱۰۷۱ رحلت کرد و در [[قم]] به خاک سپرده شد.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، ۱۱</ref> از قاضی‌سعید قمی علاوه بر رساله یادشده که در سال ۱۰۹۹ق/ ۱۰۶۶ نگارش یافته، کتاب‌ها و رسائل متعددی بر جای مانده که از آن جمله می‌توان به البوارق الملکوتیه، الأربعون حدیثاً، کلید بهشت و رساله اسرار العبادات اشاره کرد<ref>سبحانی، موسوعة طبقات الفقهاء، ۱۲/۳۷۸</ref> {{ببینید|متن=ببینید|قاضی‌سعید قمی}}.
 
[[امام‌خمینی]] در نوشته‌های متعددی، از قاضی‌سعید به بزرگی و با اوصاف ویژه ازجمله «عارف کامل» و «عارف جلیل» یاد می‌کند<ref>امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ۳۷، ۶۸ و ۸۴؛ امام‌خمینی، شرح دعاء السحر، ۷۰؛ امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۷</ref> و از آنجا که کتاب ایشان را حاوی اسراری می‌داند که نیازمند کشف‌اند، تصمیم می‌گیرد بر آن تعلیقه بزند و این اسرار را آشکار کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۷</ref> ایشان نگارش تعلیقه را با نام «التعلیقة علی الفوائد الرضویه»<ref>حسینی جلالی، فهرس التراث، ۲/۶۳۹</ref> که دومین اثر تألیفی ایشان به‌شمار می‌رود، در ۲۲ربیع الاول ۱۳۴۸ق/ ۶ شهریور ۱۳۰۸ش، در ۲۸سالگی و در [[خمین|شهر خمین]]، زمان تعطیلی دروس [[حوزه علمیه قم]]، به پایان رسانده است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۶۱</ref>
 
== ابعاد تعلیقه ==
تعلیقه امام‌خمینی بر الفوائد الرضویه جنبه‌های متنوعی دارد؛ اما بُعد فلسفی و عرفانی آن بر ابعاد دیگر غلبه دارد. ایشان در پاره‌ای از موارد مستقیماً خود [[حدیث]] را شرح کرده<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۵۲</ref> و در برخی از موارد نیز با نثری ادبی-عرفانی بر شرح قاضی‌سعید تعلیقه نوشته و برخی از مطالب آن را نقد و احیاناً با افزودن مطالبی تکمیل کرده است.
 
== ساختار کتاب ==
ساختار کتاب بدین شرح است: مقدمه قاضی‌سعید، متن حدیث و توضیح الفاظ آن، سه بخش با عنوان «الفائده» که با تفصیل بیشتر به شرح گفتار [[امام‌رضا(ع)]] اختصاص یافته است و وصیت.
ساختار کتاب بدین شرح است: مقدمه قاضی‌سعید، متن حدیث و توضیح الفاظ آن، سه بخش با عنوان «الفائده» که با تفصیل بیشتر به شرح گفتار [[امام‌رضا(ع)]] اختصاص یافته است و وصیت.
===مقدمه کتاب===
 
امام‌خمینی در بخش اول (مقدمه کتاب)، در تعلیقاتی بر خطبه [[قاضی‌سعید]]، وحدانیت خدا را این‌گونه می‌داند که حق‌تعالی واحدی است که با ظهورش در کثرات، از وحدت حقیقی خارج نمی‌شود <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۸</ref>.
=== مقدمه کتاب ===
===توضیح متن===
امام‌خمینی در بخش اول (مقدمه کتاب)، در تعلیقاتی بر خطبه قاضی‌سعید، وحدانیت خدا را این‌گونه می‌داند که حق‌تعالی واحدی است که با ظهورش در کثرات، از وحدت حقیقی خارج نمی‌شود.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۳۸</ref>
قاضی‌سعید پس از مقدمه، در بخش دوم کتاب، متن حدیث را بدون ذکر سند نقل می‌کند. در این حدیث،[[رأس‌الجالوت]] نخست از [[امام‌رضا(ع)]] درباره ماهیت [[کفر]] و [[ایمان]]، [[بهشت]] و [[دوزخ]]، آیات دوم و سوم [[سوره الرحمن]] و... به این بیان که «یا مولای! ما الکفر و الایمان؟ ما الجنة و النیران...؟» سؤال می‌کند که امام(ع) پاسخی به او نمی‌دهد. وی که سکوت امام(ع) را بر ناتوانی ایشان از پاسخگویی حمل می‌کند، سؤال دوم را درباره چیستی واحد متکثر، متکثر متوحد و... مطرح می‌کند که امام‌رضا(ع) به دو صورت موجز و مفصل به هر دو سؤال وی پاسخ می‌دهد و موجب بهت رأس‌الجالوت و اقرار وی به [[وحدانیت خداوند]]، [[رسالت پیامبر(ص) ]] و [[ولایت امام‌رضا(ع) ]] می‌شود <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۶</ref>.
 
قاضی‌سعید در این بخش، عبارت‌هایی از حدیث را شرح و توضیح می‌دهد. ایشان ذیل آیه «خَلَقَ الْإِنْسانَ» <ref>الرحمن، ۳</ref>، مراد از انسان را «[[انسان کامل]]» می‌داند و «نور محمدی» [[پیامبر خاتم(ص)]] را [[انسان کامل]] معرفی می‌کند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۷-۵۰</ref>. سپس درباره استناد رأس‌الجالوت به آیات [[سوره الرحمن]] (خَلَقَ الْإِنْسان، عَلَّمَهُ الْبَیانَ) دو احتمال بیان می‌کند:
=== توضیح متن ===
قاضی‌سعید پس از مقدمه، در بخش دوم کتاب، متن حدیث را بدون ذکر سند نقل می‌کند. در این حدیث، [[رأس‌الجالوت]] نخست از [[امام‌رضا(ع)]] دربارهٔ ماهیت [[کفر]] و [[ایمان]]، [[بهشت و جهنم|بهشت و دوزخ]]، آیات دوم و سوم [[سوره الرحمن]] و… به این بیان که «یا مولای! ما الکفر و الایمان؟ ما الجنة و النیران… ؟» سؤال می‌کند که امام(ع) پاسخی به او نمی‌دهد. وی که سکوت امام(ع) را بر ناتوانی ایشان از پاسخگویی حمل می‌کند، سؤال دوم را دربارهٔ چیستی واحد متکثر، متکثر متوحد و… مطرح می‌کند که امام‌رضا(ع) به دو صورت موجز و مفصل به هر دو سؤال وی پاسخ می‌دهد و موجب بهت رأس‌الجالوت و اقرار وی به [[وحدانیت خداوند]]، رسالت پیامبر(ص) و ولایت امام‌رضا(ع) می‌شود.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۶</ref>
قاضی‌سعید در این بخش، عبارت‌هایی از حدیث را شرح و توضیح می‌دهد. ایشان ذیل آیه «خَلَقَ الْإِنْسانَ»،<ref>الرحمن، ۳</ref> مراد از انسان را «[[انسان کامل]]» می‌داند و «نور محمدی» [[پیامبر اکرم(ص)|پیامبر خاتم(ص)]] را [[انسان کامل]] معرفی می‌کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۴۷–۵۰</ref> سپس دربارهٔ استناد رأس‌الجالوت به آیات سوره الرحمن (خَلَقَ الْإِنْسان، عَلَّمَهُ الْبَیانَ) دو احتمال بیان می‌کند:
# احتمال اول این است که خدا انسان را آفرید و به او بیان همه امور را تعلیم داد؛ پس امام‌رضا(ع) که ادعای وصایت انسان کامل را دارد، باید جواب این سؤال‌ها را بداند.
# احتمال اول این است که خدا انسان را آفرید و به او بیان همه امور را تعلیم داد؛ پس امام‌رضا(ع) که ادعای وصایت انسان کامل را دارد، باید جواب این سؤال‌ها را بداند.
# احتمال دوم این است که همه حقایقی که رأس‌الجالوت می‌پرسد، در انسان جمع است؛ چون انسان «کتاب مبین» است؛ از این‌رو امام‌رضا(ع) باید به جواب سؤال‌ها واقف باشد.
# احتمال دوم این است که همه حقایقی که رأس‌الجالوت می‌پرسد، در انسان جمع است؛ چون انسان «کتاب مبین» است؛ از این‌رو امام‌رضا(ع) باید به جواب سؤال‌ها واقف باشد.
[[امام‌خمینی]] با اینکه اصل بیان یادشده قاضی‌سعید را در جای خود، صحیح و کلامی محققانه می‏داند، آن را مخالف ظاهر کلام رأس‌الجالوت می‌شمارد و خود دو احتمال دیگر را که تناسب بیشتری با کلام رأس‌الجالوت دارد، بیان می‏کند:
[[امام‌خمینی]] با اینکه اصل بیان یادشده قاضی‌سعید را در جای خود، صحیح و کلامی محققانه می‌داند، آن را مخالف ظاهر کلام رأس‌الجالوت می‌شمارد و خود دو احتمال دیگر را که تناسب بیشتری با کلام رأس‌الجالوت دارد، بیان می‌کند:
# احتمال اول این است که انسان کامل، صورت مجموع عوالم است؛ یعنی [[عوالم وجودی]] صورت تفصیلی انسان کامل‌اند؛ پس حقایقی که از آنها سؤال شده، همه در انسان کامل به نحو [[بساطت]] جمع‌اند، پس موجودند و او سؤال از چیستی آن حقایق می‌کند.
# احتمال اول این است که انسان کامل، صورت مجموع عوالم است؛ یعنی عوالم وجودی صورت تفصیلی انسان کامل‌اند؛ پس حقایقی که از آنها سؤال شده، همه در انسان کامل به نحو بساطت جمع‌اند، پس موجودند و او سؤال از چیستی آن حقایق می‌کند.
# احتمال دوم این است که مراد از تعلیم در «عَلَّمَهُ الْبَیانَ»، تحقق مسمای [[اسمای الهی]] در انسان کامل است و رأس‌الجالوت درباره حقایق آن اسما که موجودند، سؤال کرده است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۵۱-۵۲</ref>.
# احتمال دوم این است که مراد از تعلیم در «عَلَّمَهُ الْبَیانَ»، تحقق مسمای [[اسمای الهی]] در انسان کامل است و رأس‌الجالوت دربارهٔ حقایق آن اسما که موجودند، سؤال کرده است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۵۱–۵۲</ref>
قاضی‌سعید در شرح عبارت‌هایی از پاسخ تفصیلی امام‌رضا(ع) ، نخست وجه تأخیر در پاسخ‌دادن امام(ع) به رأس‌الجالوت را بیان می‌کند و بعد از آن به شرح دو نوع [[کفر]]، یعنی «کفر به خدا» و «کفر به شیطان» می‌پردازد. کفر به خدا به این معناست که خداوند غایب است و هرگز ظهور نکرده و کفر به [[شیطان]] (ماسوی‌الله) یعنی آنکه ماسوی‌الله غایب است و هرگز ظهور نکرده است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۶۴-۶۵</ref>. وی تا انتهای این بخش نیز آیاتی از [[قرآن]] را که در متن [[حدیث]] آمده، [[تفسیر]] می‌کند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۶۴-۷۶</ref> و امام‌خمینی نکات ظریفی درباره آیات بیان می‌کند و در خصوص آیه «مَرَجَ الْبَحْرَینِ یلْتَقِیانِ» <ref>الرحمن، ۱۹</ref>، به مقام توحید تام پیامبر خاتم(ص) اشاره می‌کند. این مقام، مقام خروج از دو کفر یا خروج از هر گونه [[شرک]] و کفر و دخول در [[توحید تام]] است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۷۱</ref>.
قاضی‌سعید در شرح عبارت‌هایی از پاسخ تفصیلی امام‌رضا(ع)، نخست وجه تأخیر در پاسخ‌دادن امام(ع) به رأس‌الجالوت را بیان می‌کند و بعد از آن به شرح دو نوع [[کفر]]، یعنی «کفر به خدا» و «کفر به شیطان» می‌پردازد. کفر به خدا به این معناست که خداوند غایب است و هرگز ظهور نکرده و کفر به [[شیطان]] (ماسوی‌الله) یعنی آنکه ماسوی‌الله غایب است و هرگز ظهور نکرده است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۶۴–۶۵</ref> وی تا انتهای این بخش نیز آیاتی از [[قرآن]] را که در متن [[حدیث]] آمده، [[تفسیر]] می‌کند<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۶۴–۷۶</ref> و امام‌خمینی نکات ظریفی دربارهٔ آیات بیان می‌کند و در خصوص آیه «مَرَجَ الْبَحْرَینِ یلْتَقِیانِ»،<ref>الرحمن، ۱۹</ref> به مقام توحید تام پیامبر خاتم(ص) اشاره می‌کند. این مقام، مقام خروج از دو کفر یا خروج از هر گونه [[شرک]] و کفر و دخول در توحید تام است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۷۱</ref>
===فایده اول===
 
[[قاضی‌سعید قمی|قاضی‌سعید]] در فایده اول، [[ایمان]] و [[کفر]]، [[بهشت]] و [[جهنم]] و شئون آن دو، ماهیت بهشتِ مقربان، [[آتش جهنم]] و دو شیطان را تفسیر کرده است. امام‌خمینی در این فصلِ نسبتاً کوتاه، هیچ تعلیقه‌ای بر کلام شارح ننوشته است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۷۷-۸۲</ref>.
=== فایده اول ===
===فایده دوم===
[[قاضی‌سعید قمی|قاضی‌سعید]] در فایده اول، [[ایمان]] و [[کفر]]، [[بهشت و جهنم]] و شئون آن دو، ماهیت بهشتِ مقربان، آتش جهنم و دو [[شیطان]] را تفسیر کرده است. امام‌خمینی در این فصلِ نسبتاً کوتاه، هیچ تعلیقه‌ای بر کلام شارح ننوشته است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۷۷–۸۲</ref>
در فایده دوم درباره پنج موضوع بحث شده است. مبحث اول درباره «واحدِ متکثر» است. شارح در این مبحث از [[صادر اول|صادرِ اول]] که از آن به عقل کلی عالم علوی، نورِ محمدی(ص) ، عالم اسما و صفات تعبیر می‏شود، سخن می‌گوید و دو [[دلیل عقلی]] و [[دلیل نقلی|نقلی]] بر وجود آن اقامه می‌کند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۸۵-۹۵</ref>. امام‌خمینی در تعلیقه بر این موضوع، واحدِ متکثر را فیضی می‌داند که از حضرت جمع نازل شده است و برای آن، دلیلی نقلی و عقلی اقامه می‌کند. در دلیل نقلی به آیه «أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَسالَتْ أَوْدِیةٌ بِقَدَرِها فَاحْتَمَلَ السَّیلُ زَبَداً رابِیاً» <ref>رعد، ۱۷</ref> استناد می‌کند و در دلیل عقلی معتقد است وجود با وحدتش دارای مراتب است و در ذات وجود تکثری نیست، بلکه تکثر در مظاهر وجود است. ایشان در دلیل عقلی، اظهار می‌کند اصل وجود بالذات، واحد است و اصل وجود بالعرض متکثر است. حقیقت واحده‌ای که دارای صفات عدیده و علامات و رسوم متعدد است، اشاره به انسان کامل و مقام جامعیت وی دارد که حقیقة الحقایق، روح الارواح و جامع همه مراتب کمال است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۸۵-۹۵</ref>.
 
<br>
=== فایده دوم ===
مبحث دوم از فایده دوم، درباره «متکثرِ متوحد» است. قاضی‌سعید آن را «نفس کلیِ الهی» می‌داند که مدبر تمامی نفوس کلیه و جزئیه است و مربی تمامی عوالم علوی و سفلی و مظهر [[مشیت خداوند]] است. وی آن‌گاه وجه تکثر آن را در عین متوحدبودن، کثرت قوا و افعال آن و یا نفوس منشعب از آن می‌داند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۹۷-۱۰۱</ref>. امام‌خمینی در توضیحِ «متکثر متوحد» بیان می‌کند عالمِ عقلی و [[تعین اولی]] با شدت نوریت و کمال ذات و تمامیتش، از تکثر در ذات بی‏بهره نیست؛ زیرا این عالَم در حجاب تعین و تقیید است و در عین حال چون از [[هیولی]] و [[استعداد]] و ماده و مدت منزه است، هنگامی که فیض از حضرت کریم بر او افاضه شود، کثرت او با وحدانیت جاعلش توحد می‌یابد <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۰۲</ref>.
در فایده دوم دربارهٔ پنج موضوع بحث شده است. مبحث اول دربارهٔ «واحدِ متکثر» است. شارح در این مبحث از صادرِ اول که از آن به عقل کلی عالم علوی، نورِ محمدی(ص)، عالم اسما و صفات تعبیر می‌شود، سخن می‌گوید و دو دلیل عقلی و نقلی بر وجود آن اقامه می‌کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۸۵–۹۵</ref> امام‌خمینی در تعلیقه بر این موضوع، واحدِ متکثر را فیضی می‌داند که از حضرت جمع نازل شده است و برای آن، دلیلی نقلی و عقلی اقامه می‌کند. در دلیل نقلی به آیه «أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَسالَتْ أَوْدِیةٌ بِقَدَرِها فَاحْتَمَلَ السَّیلُ زَبَداً رابِیاً»<ref>رعد، ۱۷</ref> استناد می‌کند و در دلیل عقلی معتقد است وجود با وحدتش دارای مراتب است و در ذات وجود تکثری نیست، بلکه تکثر در مظاهر وجود است. ایشان در دلیل عقلی، اظهار می‌کند اصل وجود بالذات، واحد است و اصل وجود بالعرض متکثر است. حقیقت واحده‌ای که دارای صفات عدیده و علامات و رسوم متعدد است، اشاره به انسان کامل و مقام جامعیت وی دارد که حقیقة الحقایق، روح الارواح و جامع همه مراتب کمال است.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۸۵–۹۵</ref>
<br>
{{سخ}}
مبحث سوم از فایده دوم در «موجَد موجِد» است. قاضی‌سعید آن را طبیعت کلی و عنایت رحمانی و قوه جوهری می‌داند که از نفس کلی الهی کسب [[فیض]] کرده است. وی طبیعت کلی را مظهر اراده ربانی و فاعل در عالم هستی می‌داند و آن‌گاه از نسبت ایجاد فعل به طبیعت از دو جهت بحث می‌کند:
مبحث دوم از فایده دوم، دربارهٔ «متکثرِ متوحد» است. قاضی‌سعید آن را «نفس کلیِ الهی» می‌داند که مدبر تمامی نفوس کلیه و جزئیه است و مربی تمامی عوالم علوی و سفلی و مظهر [[مشیت خداوند]] است. وی آن‌گاه وجه تکثر آن را در عین متوحدبودن، کثرت قوا و افعال آن یا نفوس منشعب از آن می‌داند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۹۷–۱۰۱</ref> امام‌خمینی در توضیحِ «متکثر متوحد» بیان می‌کند عالمِ عقلی و تعین اولی با شدت نوریت و کمال ذات و تمامیتش، از تکثر در ذات بی‌بهره نیست؛ زیرا این عالَم در حجاب تعین و تقیید است و در عین حال چون از هیولی و استعداد و ماده و مدت منزه است، هنگامی که فیض از حضرت کریم بر او افاضه شود، کثرت او با وحدانیت جاعلش توحد می‌یابد.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۰۲</ref>
# [[فعل و انفعال]] مربوط به عالم طبیعت است.
{{سخ}}
# [[عالم عقل]] و [[نفس]] ارتباطی با خلق و ایجاد ندارند، بلکه عالم اسما و صفات ذاتی و فعلی‌اند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۲۷-۱۳۱</ref>.
مبحث سوم از فایده دوم در «موجَد موجِد» است. قاضی‌سعید آن را طبیعت کلی و عنایت رحمانی و قوه جوهری می‌داند که از نفس کلی الهی کسب فیض کرده است. وی طبیعت کلی را مظهر اراده ربانی و فاعل در عالم هستی می‌داند و آن‌گاه از نسبت ایجاد فعل به طبیعت از دو جهت بحث می‌کند:
امام‌خمینی در تعلیقه بخش اول، «موجَد موجِد» را نفس کلی الهی می‌داند نه طبیعت کلی و در ادامه، نظر قاضی‌سعید را درباره صُنع و ایجاد نقد می‌کند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۲۷-۱۳۰</ref>.
# فعل و انفعال مربوط به عالم طبیعت است.
<br>
# [[عالم عقل]] و [[نفس]] ارتباطی با خلق و ایجاد ندارند، بلکه عالم اسما و صفات ذاتی و فعلی‌اند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۲۷–۱۳۱</ref>
از مهمترین آرای فلسفی قاضی‌سعید نفی [[صفات ثبوتی]] و ارجاع آنها به [[صفات سلبی]] است؛ یعنی [[الهیات سلبی]]. این نظریه رابطه مستقیم با چگونگی اعتقاد در مباحث دیگری از قبیل کیفیت اتصاف ذات با صفات و [[نسبت خالق و مخلوق]] نیز دارد <ref>قاضی‌سعید، کلید بهشت، ۵۴، ۶۹، ۷۰، ۷۵ و ۱۰۹؛ قاضی‌سعید، شرح توحید، ۱/۱۲۶، ۱۴۶، ۱۵۵، ۱۷۹ و ۲۹۰</ref>. امام‌خمینی ازجمله منتقدین آرا و افکار قاضی‌سعید به شمار می‌آید که به شدت نظرات وی و تفاسیر نادرست او و چگونگی استناد به منابع معرفتی خاص او را مورد نقد و انتقاد قرار داده است. ایشان اعتقاد به نفی صفات ثبوتی و اعتقاد به سلبی بودن تمام صفات کمالی را نظری نادرست و راهی ناصواب می‌داند <ref>امام‌خمینی، تقریرات، ۲/۴۰-۴۱ و ۱۳۲-۱۳۴؛ امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ۲۳؛ امام‌خمینی، چهل حدیث، ۶۱۰</ref>.
امام‌خمینی در تعلیقه بخش اول، «موجَد موجِد» را نفس کلی الهی می‌داند نه طبیعت کلی و در ادامه، نظر قاضی‌سعید را دربارهٔ صُنع و ایجاد نقد می‌کند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۲۷–۱۳۰</ref>
<br>
{{سخ}}
مبحث چهارم از فایده دوم درباره «جاری منجمد» است. قاضی‌سعید آن را طبیعت جسمی معرفی می‏کند که ذاتاً جامد است؛ ولی حرکت آن که از لوازمش است، [[عرضی]] است و به لحاظ قابلیت آن می‌باشد <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۳۷</ref>. امام‌خمینی نظر وی را درباره اینکه مقصود حدیث از جاری منجمد، طبیعت جسمانی است، تأیید می‌کند؛ ولی بر اساس نظریه [[حرکت جوهریه]]، حرکت را در ذات طبیعت می‌داند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۳۵-۱۳۶</ref>.
از مهم‌ترین آرای فلسفی قاضی‌سعید نفی صفات ثبوتی و ارجاع آنها به صفات سلبی است؛ یعنی الهیات سلبی. این نظریه رابطه مستقیم با چگونگی اعتقاد در مباحث دیگری از قبیل کیفیت اتصاف ذات با صفات و نسبت خالق و مخلوق نیز دارد.<ref>قاضی‌سعید، کلید بهشت، ۵۴، ۶۹، ۷۰، ۷۵ و ۱۰۹؛ قاضی‌سعید، شرح توحید، ۱/۱۲۶، ۱۴۶، ۱۵۵، ۱۷۹ و ۲۹۰</ref> امام‌خمینی ازجمله منتقدین آرا و افکار قاضی‌سعید به‌شمار می‌آید که به شدت نظرات وی و تفاسیر نادرست او و چگونگی استناد به منابع معرفتی خاص او را مورد نقد و [[انتقاد]] قرار داده است. ایشان اعتقاد به نفی صفات ثبوتی و اعتقاد به سلبی بودن تمام صفات کمالی را نظری نادرست و راهی ناصواب می‌داند.<ref>امام‌خمینی، تقریرات، ۲/۴۰–۴۱ و ۱۳۲–۱۳۴؛ امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ۲۳؛ امام‌خمینی، چهل حدیث، ۶۱۰</ref>
آخرین مبحث از فایده دوم درباره «زائدِ ناقص» است که قاضی‌سعید آن را «جسم تعلیمی» می‌داند و [[جسم تعلیمی]] را با یکی از انواع کمیت منطبق می‌کند. امام‌خمینی در اصل تفسیر اشکالی مطرح نمی‌کند و تنها تذکر می‌دهد جسم تعلیمی غیر از [[کمیت]] است و اختلاف آن با [[جسم طبیعی]] به ابهام و تعین است <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۴۳</ref> {{ببینید|متن=ببینید|جسم}} .
{{سخ}}
===فایده سوم===
مبحث چهارم از فایده دوم دربارهٔ «جاری منجمد» است. قاضی‌سعید آن را طبیعت جسمی معرفی می‌کند که ذاتاً جامد است؛ ولی حرکت آن که از لوازمش است، عرضی است و به لحاظ قابلیت آن می‌باشد.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۳۷</ref> امام‌خمینی نظر وی را دربارهٔ اینکه مقصود حدیث از جاری منجمد، طبیعت جسمانی است، تأیید می‌کند؛ ولی بر اساس نظریه [[حرکت جوهری|حرکت جوهریه]]، حرکت را در ذات طبیعت می‌داند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۳۵–۱۳۶</ref>
در فایده سوم، در دو بخش، ذیل عنوان «مطلب اول» و «مطلب دوم» نکاتی درباره جواب [[امام‌رضا(ع)]] آمده است که [[امام‌خمینی]] بر آنها تعلیقه‏ای ننوشته است.
آخرین مبحث از فایده دوم دربارهٔ «زائدِ ناقص» است که قاضی‌سعید آن را «جسم تعلیمی» می‌داند و جسم تعلیمی را با یکی از انواع کمیت منطبق می‌کند. امام‌خمینی در اصل تفسیر اشکالی مطرح نمی‌کند و تنها تذکر می‌دهد جسم تعلیمی غیر از کمیت است و اختلاف آن با جسم طبیعی به ابهام و تعین است<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۴۳</ref> {{ببینید|متن=ببینید|جسم}}.
===خاتمه===
 
قاضی‌سعید در خاتمه کتاب، نوشته‌هایش را درباره حدیثِ یادشده اسراری می‌داند که خدا به بندگانی اختصاص می‌دهد که مجاهدت ذوقی و [[ریاضت‌های عقلی]] دارند <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۶۱</ref>. امام‌خمینی نیز به رموز و اسرار این حدیث اذعان دارد <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۵۷-۱۵۸</ref> و در آخرین تعلیقه با عنوان «خاتمه» دو احتمال دیگر را درباره شرح این حدیث متذکر می‌شود و در ادامه، شرایط را برای تفصیل و بسط مطالب، مناسب نمی‌داند و از عصر خود با ناخرسندی یاد می‌کند که [[دین]] در آن تحقیر شده و قوانینی بر خلاف [[قرآن]] تصویب شده است؛ فاسقان و جاهلان بر مسند [[حضرت محمد|نبی(ص)]] و وصی(ع) تکیه زده‌اند؛ حکومت به دست انسان‌های رذل و پست افتاده و زمانه برای اهل [[علم]] و دیانت تنگ شده است. ایشان در پایان شکواییه‌اش دعای «اَللّهُمَ عَظُمَ الْبَلاء» را می‌آورد و از خداوند [[ظهور]] مولا [[امام زمان(ع) ]] را برای پایان‌دادن به ناملایمات می‌طلبد <ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۵۹-۱۶۰</ref>.
=== فایده سوم ===
==انتشار==
در فایده سوم، در دو بخش، ذیل عنوان «مطلب اول» و «مطلب دوم» نکاتی دربارهٔ جواب [[امام‌رضا(ع)]] آمده است که [[امام‌خمینی]] بر آنها تعلیقه‌ای ننوشته است.
 
=== خاتمه ===
قاضی‌سعید در خاتمه کتاب، نوشته‌هایش را دربارهٔ حدیثِ یادشده اسراری می‌داند که خدا به بندگانی اختصاص می‌دهد که مجاهدت ذوقی و ریاضت‌های عقلی دارند.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۶۱</ref> امام‌خمینی نیز به رموز و اسرار این حدیث اذعان دارد<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۵۷–۱۵۸</ref> و در آخرین تعلیقه با عنوان «خاتمه» دو احتمال دیگر را دربارهٔ شرح این حدیث متذکر می‌شود و در ادامه، شرایط را برای تفصیل و بسط مطالب، مناسب نمی‌داند و از عصر خود با ناخرسندی یاد می‌کند که [[دین]] در آن تحقیر شده و قوانینی بر خلاف [[قرآن]] تصویب شده است؛ فاسقان و جاهلان بر مسند [[پیامبر اکرم(ص)|نبی(ص)]] و وصی(ع) تکیه زده‌اند؛ حکومت به دست انسان‌های رذل و پست افتاده و زمانه برای اهل [[علم]] و دیانت تنگ شده است. ایشان در پایان شکواییه‌اش دعای «اَللّهُمَ عَظُمَ الْبَلاء» را می‌آورد و از خداوند ظهور مولا [[امام زمان(ع)]] را برای پایان‌دادن به ناملایمات می‌طلبد.<ref>امام‌خمینی، تعلیقه فوائد، ۱۵۹–۱۶۰</ref>
 
== انتشار ==
نسخه دست‌نویس امام‌خمینی از این تعلیقه موجود نیست و تنها استنساخ [[سیدمحمدصادق لواسانی]] از نوشته ایشان مبنای کار [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] قرار گرفته است. این مؤسسه با تحقیق و استخراج منابع گفته‌ها و مآخذ احادیث و با مقدمه‌ای تحقیقی در ۲۳ صفحه و فهرست‌های فنی، در خرداد ۱۳۷۵ش/ محرم ۱۴۱۷ق این تعلیقه را در ۱۹۲ صفحه در قطع وزیری، همراه با شرح قاضی‌سعید قمی بر حدیث شریف به چاپ رسانده است. این کتاب در جلد ۴۳ «[[موسوعة الامام‌الخمینی]]» در سال ۱۳۹۲ به چاپ رسیده است.
نسخه دست‌نویس امام‌خمینی از این تعلیقه موجود نیست و تنها استنساخ [[سیدمحمدصادق لواسانی]] از نوشته ایشان مبنای کار [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] قرار گرفته است. این مؤسسه با تحقیق و استخراج منابع گفته‌ها و مآخذ احادیث و با مقدمه‌ای تحقیقی در ۲۳ صفحه و فهرست‌های فنی، در خرداد ۱۳۷۵ش/ محرم ۱۴۱۷ق این تعلیقه را در ۱۹۲ صفحه در قطع وزیری، همراه با شرح قاضی‌سعید قمی بر حدیث شریف به چاپ رسانده است. این کتاب در جلد ۴۳ «[[موسوعة الامام‌الخمینی]]» در سال ۱۳۹۲ به چاپ رسیده است.
==پانویس==
 
{{پانویس}}
== پانویس ==
==منابع==
{{پانویس}}
 
== منابع ==
{{منابع}}
{{منابع}}
* قرآن کریم.
* قرآن کریم.
* آقابزرگ طهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، بیروت، دارالاضواء، چاپ سوم، ۱۴۰۳ق.
* آقابزرگ طهرانی، محمدمحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، بیروت، دارالاضواء، چاپ سوم، ۱۴۰۳ق.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، التعلیقة علی الفوائد الرضویه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، التعلیقة علی الفوائد الرضویه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، تقریر سیدعبدالغنی اردبیلی، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ دوم، ۱۳۸۵ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تقریرات فلسفه امام‌خمینی، تقریر سیدعبدالغنی اردبیلی، تهران، مؤسسه تنظیم …، چاپ دوم، ۱۳۸۵ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ چهارم، ۱۳۸۸ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح چهل حدیث، تهران، مؤسسه تنظیم …، چاپ چهارم، ۱۳۸۸ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح دعاء السحر، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ چهارم، ۱۳۸۶ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، شرح دعاء السحر، تهران، مؤسسه تنظیم …، چاپ چهارم، ۱۳۸۶ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایه، تهران، مؤسسه تنظیم ...، چاپ ششم، ۱۳۸۶ش.
* امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایه، تهران، مؤسسه تنظیم …، چاپ ششم، ۱۳۸۶ش.
* حسینی جلالی، سیدمحمدحسین، فهرس التراث، تحقیق سیدمحمدجواد حسینی جلالی، قم، دلیل ما، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.
* حسینی جلالی، سیدمحمدحسین، فهرس التراث، تحقیق سیدمحمدجواد حسینی جلالی، قم، دلیل ما، چاپ اول، ۱۴۲۲ق.
* حسینی، سیدمحمدرضا، معرفی کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، مجله آینه پژوهش، شماره ۵۸، ۱۳۷۸ش.
* حسینی، سیدمحمدرضا، معرفی کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، مجله آینه پژوهش، شماره ۵۸، ۱۳۷۸ش.
* خوارزمی، محمدبن‌احمد، مفاتیح العلوم، تحقیق ابراهیم الأبیاری، بیروت، دارالکتب العربی، چاپ دوم، بی‌تا.
* خوارزمی، محمدبن‌احمد، مفاتیح العلوم، تحقیق ابراهیم الأبیاری، بیروت، دارالکتب العربی، چاپ دوم، بی‌تا.
* سبحانی، جعفر، موسوعة طبقات الفقهاء، قم، مؤسسه امام‌صادق(ع) ، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
* سبحانی، جعفر، موسوعة طبقات الفقهاء، قم، مؤسسه امام‌صادق(ع)، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.
* صدوق، محمدبن‌علی، التوحید، تحقیق سیدهاشم حسینی، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۹۸ق.
* صدوق، محمدبن‌علی، التوحید، تحقیق سیدهاشم حسینی، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۹۸ق.
* صدوق، محمدبن‌علی، عیون اخبار الرضا(ع) ، تحقیق سیدمهدی لاجوردی، تهران، جهان، چاپ اول، ۱۳۷۸ق.
* صدوق، محمدبن‌علی، عیون اخبار الرضا(ع)، تحقیق سیدمهدی لاجوردی، تهران، جهان، چاپ اول، ۱۳۷۸ق.
* قاضی‌سعید قمی، محمدبن‌محمد، شرح توحید الصدوق، تصحیح نجفقلی حبیبی، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.
* قاضی‌سعید قمی، محمدبن‌محمد، شرح توحید الصدوق، تصحیح نجفقلی حبیبی، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۵ق.
* قاضی‌سعید قمی، محمدبن‌محمد، کلید بهشت، مقدمه محمد شکوه، تهران، الزهرا(س) ، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.
* قاضی‌سعید قمی، محمدبن‌محمد، کلید بهشت، مقدمه محمد شکوه، تهران، الزهرا(س)، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، مقدمه کتاب التعلیقة علی الفوائد الرضویه، تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۸ش.
{{پایان}}
{{پایان}}
==پیوند به بیرون==
 
محمدرضا مصطفی‌پور، [https://books.khomeini.ir/books/10003/417/ التعلیقةعلی‌الفوائدالرضویه]، دانشنامه امام خمینی، ج۳، ص۴۱۷-۴۲۰.
== پیوند به بیرون ==
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
* محمدرضا مصطفی‌پور، [https://books.khomeini.ir/books/10003/417/ التعلیقةعلی‌الفوائدالرضویه]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۳، ص۴۱۷–۴۲۰.
 
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد سوم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:کتاب‌های امام‌خمینی به زبان عربی]]
[[رده:مقاله‌های دارای ناوبری]]
{{آثار امام‌خمینی}}
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۲۱٬۱۴۹

ویرایش