پرش به محتوا

حضرات خمس: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۰۶۱ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۸ اسفند ۱۴۰۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''حضرات خَمس'''، مراتب کلی تعینات وجود در [[عرفان|دانش عرفان]].
'''حضرات خَمس'''، مراتب کلی تعینات وجود در [[عرفان|دانش عرفان]].
حضرات خمس یکی از مباحث مربوط به چینش نظام هستی و چگونگی ظهور کثرت از وحدت در هستی‌شناسی عرفانی است. در [[فلسفه]] از این موضوع به‌ عنوان «عوالم» بحث می‌شود. [[صدرالدین قونوی]] این اصطلاح را مطرح کرده و بعدها در آثار و پیروان [[ابن‌عربی]] به کار رفت.
امام‌ خمینی در دو کتاب [[سر الصلاة (کتاب)|سرّ الصلاة]] و [[شرح دعاءالسحر (کتاب)|شرح دعای سحر]] به بیان مشهور بسنده کرده‌ است اما در [[تعلیقات علی شرح فصوص الحکم|تعلیقات خود بر شرح فصول الحکم]]، ترتیب شارح فصوص را نمی‌پسندد و خود ترتیب دیگری ارائه می‌کند و آن را مطابق با ذوق عرفانی می‌شمارد. ایشان براساس دیدگاه مشهور [[عرفا]]، رابطه عوالم را با حضرات، رابطه ظل و ذی­ ظل تعبیر می‌کند و عوالم کلیه را ظل حضرات خمس می‌داند، از این روی انسان کامل، ظل حضرت جامع الهی و عالم اعیان، ظل حضرت غیب مطلق و عالم عقول و نفوس، ظل حضرت غیب مضاف و عالم خیال و مثال مطلق، ظل حضرت شهادت مضاف عالم ملک، ظل حضرت شهادت مطلق است.
امام‌ خمینی در بیان رابطه‌ قلب انسانی با حضرات خمس معتقد است برای قلب انسانی به ازای هر یک از حضرات خمس، وجهی است که در آن وجه، آنچه در آن حضرت است، جمع است و در صورتی‌ که حجاب میان قلب و آن حضرت مرتفع شود، قلب به حسب این وجه از قلب، با آن حضرت ارتباط برقرار می‌کند.


== تعریف ==
== تعریف ==
خط ۹۹: خط ۱۰۶:
[[رده:مقاله‌های جلد چهارم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های جلد چهارم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:عرفان]]
[[رده:عرفان]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]