پرش به محتوا

عقل (قوه ادراک): تفاوت میان نسخه‌ها

۱۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۷ مرداد ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
'''عقل'''، قوه ادراک کلیات.
'''عقل'''، قوه ادراک کلیات.


عقل از جهت معرفت‌شناسی، قوه‌ای از قوای نفس و مرتبه‌ای از وجود انسان است که مایه کشف مجهولات و گسترش معلومات انسان می‌شود. [[حکما|فیلسوفان]] مسلمان با الهام گرفتن از آیات [[قرآن|قرآن کریم]] و روایات معصومان(ع) به بحث و تحلیل این مسئله پرداخته‌­اند.


عقل از جهت معرفت‌شناسی، قوه‌ای از قوای نفس و مرتبه‌ای از وجود انسان است که مایه کشف مجهولات و گسترش معلومات انسان می‌شود. [[حکما|فیلسوفان]] مسلمان با الهام گرفتن از آیات [[قرآن|قرآن کریم]] و روایات معصومان (ع) به بحث و تحلیل این مسئله پرداخته‌­اند.
متکلمان اسلامی درباره جایگاه عقل در معرفت حقایق فراطبیعی، دیدگاه‌های مختلفی دارند در [[عرفان]] نیز عقل مورد توجه [[عرفا|اهل معرفت]] می‌باشد. عقلی که مورد انتقاد و بی‌مهری آنان است، عقل مشوب به شبهه‌های وهمی و خیالی است، اما عقل سلیم تقابل و تعارضی با [[کشف و شهود]] ندارد.


متکلمان اسلامی درباره جایگاه عقل در معرفت حقایق فراطبیعی، دیدگاه‌های مختلفی دارند در [[عرفان]] نیز عقل مورد توجه اهل معرفت می‌باشد. عقلی که مورد انتقاد و بی‌مهری آنان است، عقل مشوب به شبهه‌های وهمی و خیالی است، اما عقل سلیم تقابل و تعارضی با کشف و شهود ندارد.
مقام و منزلت عقل در اندیشه [[امام‌خمینی]] را می‌توان در [[تألیفات و آثار امام‌خمینی|آثار]] فلسفی، عرفانی و فقهی ایشان مشاهده کرد. ایشان با نگارش کتابی در موضوع عقل و جنود آن تصویری روشن از حقیقت عقل و قوه عاقله ارائه می‌کند، به باور ایشان اگر عقل همراه و تحت اشراف دین باشد، به‌مراتب وجودی لایق خود می‌رسد و گرنه از ترقی محروم شده چه ‌بسا به نیروی شیطانی تبدیل می‌شود.


مقام و منزلت عقل در اندیشه امام ‌خمینی را می‌توان در [[تألیفات و آثار امام‌خمینی|آثار]] فلسفی، عرفانی و فقهی ایشان مشاهده کرد. ایشان با نگارش کتابی در موضوع عقل و جنود آن تصویری روشن از حقیقت عقل و قوه عاقله ارائه می‌کند، به باور ایشان اگر عقل همراه و تحت اشراف دین باشد، به‌مراتب وجودی لایق خود می‌رسد و گرنه از ترقی محروم شده چه ‌بسا به نیروی شیطانی تبدیل می‌شود.
امام‌خمینی برای عقل چند ویژگی برمی‌شمارد: رسول و حجت باطنی، عامل فضیلت انسان، قدرت مقایسه منافع و مضار امور. هم چنین ایشان برای عقل آفاتی بر می‌شمارد از جمله: [[غرور]] و خودخواهی، [[غضب]]، پرگویی، هوای نفس و بیماری مزاج.  
 
امام‌ خمینی برای عقل چند ویژگی برمی‌شمارد: رسول و حجت باطنی، عامل فضیلت انسان، قدرت مقایسه منافع و مضار امور. هم چنین ایشان برای عقل آفاتی بر می‌شمارد از جمله: [[غرور]] و خودخواهی، [[غضب]]، پرگویی، هوای نفس و بیماری مزاج.  


== معنی ==
== معنی ==
۲۱٬۱۸۸

ویرایش