پرش به محتوا

عقل (موجود مجرد): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۲: خط ۲:
'''عقل'''، موجود مجرد تام در [[دانش فلسفه]] و [[دانش عرفان|عرفان]].
'''عقل'''، موجود مجرد تام در [[دانش فلسفه]] و [[دانش عرفان|عرفان]].


بحث از عقل به‌ معنای جوهر مجرد پیشینه‌ای طولانی در کتاب‌های فلسفی و عرفانی دارد که در فرهنگ اسلامی با واژگانی چون: قلم، امر، مَلَک از آن تعبیر شده ‌است. در [[فلسفه|فلسفه اسلامی]] بسیاری از مبانی در مباحث نفس و هستی‌شناسی با بحث عقل مرتبط است.


بحث از عقل به‌ معنای جوهر مجرد پیشینه‌ای طولانی در کتاب‌های فلسفی و عرفانی دارد که در فرهنگ اسلامی با واژگانی چون: قلم، امر، مَلَک از آن تعبیر شده ‌است. در فلسفه اسلامی بسیاری از مبانی در مباحث نفس و هستی‌شناسی با بحث عقل مرتبط است.
[[امام‌خمینی]] در کتاب فلسفی و عرفانی خود به ‌ویژه در کتاب [[شرح حدیث جنود عقل و جهل (کتاب)|شرح حدیث جنود عقل و جهل]] و تحلیل و بررسی حقیقت و جایگاه عقل مجرد پرداخته است و ثبوت آن به عوالم عقلیه را موافق آیات و روایات شمرده است.


امام ‌خمینی در کتاب فلسفی و عرفانی خود به ‌ویژه در کتاب [[شرح حدیث جنود عقل و جهل (کتاب)|شرح حدیث جنود عقل و جهل]] و تحلیل و بررسی حقیقت و جایگاه عقل مجرد پرداخته است و ثبوت آن به عوالم عقلیه را موافق آیات و روایات شمرده است.
امام از عقول به اسامی و اوصاف دیگری، چون انوار قاهره، عقول مفارقه، قلم عقول مقدسه و سرادقات جمال تعبیر می‌کند و در بیان حقیقت عقول طبق دو مبنا بحث کرده ‌است: ۱-بنا بر نظر فلاسفه مشاء عقول، ماهیت دارند. ۲-بنابر مشرب [[حکمت متعالیه]]، عقول و وسایط و مجردات دارای جنس و فصل حقیقی نیستند. همچنین ایشان با دو رویکرد فلسفی و عرفانی به بحث از صادر نخستین پرداخته، ویژگی‌هایی برای عقل اول ذکر کرده‌ است ازجمله: بساطت درعین ترکیب، جامعیت اقبال و ادبار، احاطه و سریان و اولین مخلوق عالم هستی.
 
امام از عقول به اسامی و اوصاف دیگری، چون انوار قاهره، عقول مفارقه، قلم عقول مقدسه و سرادقات جمال تعبیر می‌کند و در بیان حقیقت عقول طبق دو مبنا بحث کرده ‌است: ۱-بنا بر نظر فلاسفه مشاء عقول، ماهیت دارند. ۲-بنابر مشرب [[حکمت متعالیه]]، عقول و وسایط و مجردات دارای جنس و فصل حقیقی نیستند. همچنین ایشان با دو رویکرد فلسفی و عرفانی به بحث از [[صادر نخستین]] پرداخته، ویژگی‌هایی برای عقل اول ذکر کرده‌ است ازجمله: بساطت درعین ترکیب، جامعیت اقبال و ادبار، احاطه و سریان و اولین مخلوق عالم هستی.


== معنی ==
== معنی ==
۲۱٬۱۴۹

ویرایش