پرش به محتوا

آیین انقلاب اسلامی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح ارقام)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۱: خط ۳۱:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام‌خمینی''' در دو جلد، دفتر نهم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. این اثر شامل مباحث اعتقادی (جهان بینی)، اوضاع ایران پیش از انقلاب از منظر امام و نظام مطلوب امام برای جامعه و امت اسلامی در حوزه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، می‌باشد.
'''آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام‌خمینی،''' کتابی در دو جلد، دفتر نهم از آثار موضوعی [[تبیان (کتاب)|تبیان‌ها]] است که توسط [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] استخراج و تنظیم شده و توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] به چاپ رسیده است. این اثر شامل مباحث اعتقادی (جهان‌بینی)، اوضاع ایران پیش از [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب]] از منظر [[امام‌خمینی]] و نظام مطلوب امام برای جامعه و امت اسلامی در حوزه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، می‌باشد.
==‏محتوا==
==‏محتوا==
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳.</ref>دفتر نهم آن به «آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام‌خمینی» اختصاص دارد.
{{اصلی|تبیان (کتاب)}}
‏ ‏امام‌خمینی نه تنها یک رهبر سیاسی و بنیانگذار جمهوری اسلامی، بلکه در نهضت اسلامی ایران در قامت یک مرجع دینی ظاهر شده است که برداشت جامعی از دین را ارائه داده است. حقیقت مرجعیّت دینی مبتنی بر درک و آگاهی و دین شناسی و دردآشنایی و مسئولیت شناسی است و می توان ادعا کرد که از جمله مهمترین رموز توفیق امام در ایجاد و هدایت نهضتی شگرف در سرزمینی که پیشتر و بیشتر شاهد انواع جنبش‌ها و حرکت‌های سیاسی نافرجام و احیاناً بدفرجام به نام ملت و آزادی و استقلال بوده است، همین ویژگی است.‏ ‏مرجع واقعی، منادی «توحید» است و ادامه دهنده رسالت سنگین «پیامبر» و راهگشا‏ ‏به سوی «معاد» و اینهمه جز در چهره تابناک «عدل»- به معنی وسیع کلمه- تجلّی نمی‌کند؛ عدالتی که نه تنها در ذهن آدمیان که در عینیّت زندگی فردی و اجتماعی نیز باید بروز و ظهور داشته باشد.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، جلد۱، مقدمه، ص ت.</ref>
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، [[صحیفه امام]] و [[صحیفه نور]] درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳.</ref> دفتر نهم آن به «آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام‌خمینی» اختصاص دارد.
این مجموعه مبین منظومه فکری امام‌خمینی در رهبری یک انقلاب دینی است و براساس مشی فکری ایشان تنظیم شده است. لذا ترتیب مطالب کتاب از مباحث اعتقادی «جهان بینی» آغاز شده و سپس اوضاع ایران پیش از انقلاب اسلامی را از نگاه امام مرور کرده است و آنگاه به نظام مطلوب امام برای جامعه و امت اسلامی و مقوله‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مرتبط با آن پرداخته شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، جلد۱، مقدمه، ص ت.</ref>
‏‏[[امام‌خمینی]] نه تنها یک رهبر سیاسی و بنیانگذار [[جمهوری اسلامی]]، بلکه در [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت اسلامی ایران]] در قامت یک مرجع دینی ظاهر شده است که برداشت جامعی از دین را ارائه داده است. حقیقت مرجعیّت دینی مبتنی بر درک و آگاهی و دین‌شناسی و دردآشنایی و مسئولیت‌شناسی است و می‌توان ادعا کرد که از جمله مهمترین رموز توفیق امام در ایجاد و هدایت نهضتی شگرف در سرزمینی که پیشتر و بیشتر شاهد انواع جنبش‌ها و حرکت‌های سیاسی نافرجام و احیاناً بدفرجام به نام ملت و [[آزادی]] و [[استقلال]] بوده است، همین ویژگی است.‏ ‏مرجع واقعی، منادی «توحید» است و ادامه‌دهنده رسالت سنگین «پیامبر» و راهگشا‏ ‏به سوی «معاد» و این‌همه جز در چهره تابناک «عدل»- به معنی وسیع کلمه- تجلّی نمی‌کند؛ عدالتی که نه تنها در ذهن آدمیان که در عینیّت زندگی فردی و اجتماعی نیز باید بروز و ظهور داشته باشد.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، جلد۱، مقدمه، ص ت.</ref>
 
این مجموعه مبین منظومه فکری امام‌خمینی در رهبری یک انقلاب دینی است و براساس مشی فکری ایشان تنظیم شده است. لذا ترتیب مطالب کتاب از مباحث اعتقادی «جهان‌بینی» آغاز شده و سپس اوضاع ایران پیش از انقلاب اسلامی را از نگاه امام مرور کرده است و آنگاه به نظام مطلوب امام برای جامعه و امت اسلامی و مقوله‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی مرتبط با آن پرداخته شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، جلد۱، مقدمه، ص ت.</ref>
==ساختار==
==ساختار==
این کتاب در دو جلد و سه بخش ساماندهی شده است:  
کتاب آیین انقلاب اسلامی در دو جلد و سه بخش ساماندهی شده است:  
# ‏بخش اول به مبانی اندیشه ایشان پرداخته است که میاحثی چون، ‏توحید‏، ‏معاد، ‏نبوت، ‏امامت و تشیع، ‏جامعیت اسلام، ‏ابعاد سیاسی اسلام، ‏ضرورت تشکیل حکومت اسلامی، ‏ماهیت، اصول و اهداف حکومت اسلامی، ‏رهبری در حکومت اسلامی (ولایت فقیه) را در بر می گیرد.
# ‏بخش اول به مبانی اندیشه ایشان پرداخته است که میاحثی چون، ‏[[توحید (فلسفه و کلام)|توحید‏]]، ‏[[معاد]]، ‏[[نبوت]]، ‏[[امامت]] و [[شیعه|تشیع]]، ‏جامعیت اسلام، ‏ابعاد سیاسی اسلام، ‏ضرورت تشکیل [[حکومت اسلامی]]، ‏ماهیت، اصول و اهداف حکومت اسلامی، ‏رهبری در حکومت اسلامی ([[ولایت فقیه]]) را در بر می‌گیرد.
# بخش دوم: علل و زمینه های انقلاب اسلامی را مورد توجه دارد که مباحثی چون اوضاع ایران پیش از انقلاب اسلامی و عوامل پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار می دهد.
# بخش دوم: علل و زمینه‌های [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]] را مورد توجه دارد که مباحثی چون اوضاع ایران پیش از انقلاب اسلامی و عوامل پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار می‌دهد.
# بخش سوم که در جلد دوم آمده است، جلوه‌های عینی تفکر امام در اداره جامعه از قبیل فرهنگ و جامعه، ‏انسان و تربیت، ‏اصول و روشهای تربیت انسان، ‏عوامل و مؤسسات تربیتی و فرهنگ، ‏اقشار و گروهها‏، ‏مفاهیم اساسی چون استقلال و آزادی، ‏ارکان سیاسی مثل انتخابات و نهادهلی سیاسی، ‏احزاب و تشکلهای اسلامی و اصول سیاست خارجی و نظام روابط بین الملل، ‏مبارزه و دفاع، ‏جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و اقتصاد؛ را در بر می‌گیرد.
# بخش سوم که در جلد دوم آمده است، جلوه‌های عینی تفکر امام در اداره جامعه از قبیل فرهنگ و [[جامعه]]، ‏انسان و تربیت، ‏اصول و روش‌های تربیت انسان، ‏عوامل و مؤسسات تربیتی و فرهنگ، ‏اقشار و گروه‌ها‏، ‏مفاهیم اساسی چون استقلال و آزادی، ‏ارکان سیاسی مثل [[انتخابات]] و نهادهلی سیاسی، ‏احزاب و تشکل‌های اسلامی و اصول [[سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران|سیاست خارجی]] و نظام روابط بین‌الملل، [[جهاد و دفاع|‏مبارزه و دفاع]]، [[جنگ عراق علیه ایران|‏جنگ تحمیلی عراق علیه ایران]] و اقتصاد؛ را در بر می‌گیرد.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی،۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، فهرست. ‏</ref>
<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی،۱۳۸۸ش، آیین انقلاب اسلامی، فهرست. ‏</ref>
 
==ویژگی==
==ویژگی==
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است‎.<ref>پرتال امام‌خمینی، آیین انقلاب اسلامی، مقدمه‎، ص صفر.</ref>
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است‎.<ref>پرتال امام‌خمینی، آیین انقلاب اسلامی، مقدمه‎، ص صفر.</ref> این کتاب چندین بار چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۸۸ش می‌باشد.
این کتاب چندین بار چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۸۸ش می‌باشد.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
خط ۵۱: خط ۵۰:
{{منابع}}
{{منابع}}
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام خمینی، جلد ۱ و ۲ ‏ - تبیان آثارموضوعی(دفتر نهم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، چاپ سوم، ۱۳۸۸‏ش.  
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، آیین انقلاب اسلامی: گزیده‌ای از اندیشه و آرای امام خمینی، جلد ۱ و ۲ ‏ - تبیان آثارموضوعی(دفتر نهم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، چاپ سوم، ۱۳۸۸‏ش.  
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، پرتال امام‌خمینی، http://www.imam-khomeini.ir
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.   
* مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.   
* مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجموعه‌ای ارزشمند، از سخنان امام‌خمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.  
* مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجموعه‌ای ارزشمند، از سخنان امام‌خمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.  
۲۱٬۳۲۴

ویرایش