پرش به محتوا

مهدی رضوی سولدوزی: تفاوت میان نسخه‌ها

اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
خط ۱: خط ۱:
رضوی، مهدی؛
رضوی، مهدی؛
از شاگردان درس فلسفه امام خمینی. مهدی رضوی سولدوزی در خانواده‌ای روحانی در نجف اشرف به دنیا آمد. اجداد او از ایل قاراپاپاق، از ایلات آذربایجان بودند و در صفحات غربی این منطقه (منطقه نقده) سکونت داشتند. اجداد او همه در سلک روحانیت بودند و جدش شیخ رضاقلی رضوی یکی از روحانیان برجسته نقده و زعیم آن منطقه بود. پدرش هم شیخ محمد رضوی از شاگردان آیات فاضل شربیانی و آخوند ملا محمدکاظم خراسانی بود و از آنان گواهی اجتهاد دریافت کرده و به آذربایجان بازگشته بود و همانند پدرش رهبری دینی و علمی مردم موطن خود را به عهده گرفته بود. مهدی رضوی پس از آن که خواندن و نوشتن را فراگرفت، به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و مطول (معانی بیان) را نزد والدش و نیز عمویش حاج شیخ عباسقلی رضوی فراگرفت. سپس به مراغه رفت و در آنجا بخشی از دروس سطح را خواند (الوانساز خویی، 423). وی پس از مدتی راهی قم شد و در حوزه علمیه قم دروس سطح را نزد آیت‌الله سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی تکمیل نمود. آنگاه همراه با جمعی از طلاب از امام خمینی خواستند تا برای او و جمعی دیگر فلسفه تدریس کند. به گفته رضوی، چند جلسه از تدریس آن درس نگذشته بود که آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی پیام فرستاد کسانی مجاز به تحصیل درس فلسفه هستند که سه سال از تحصیل آنان در دوره خارج فقه و اصول گذشته باشد. با توجه به این‌که مهدی رضوی و جمع همراه در سال نخست تحصیل دروس خارج فقه و اصول بودند، درس فوق تعطیل شد، بنابراین مدت حضور او در درس فلسفه امام خمینی کوتاه بود.
از شاگردان درس فلسفه امام خمینی. مهدی رضوی سولدوزی در خانواده‌ای روحانی در نجف اشرف به دنیا آمد. اجداد او از ایل قاراپاپاق، از ایلات آذربایجان بودند و در صفحات غربی این منطقه (منطقه نقده) سکونت داشتند. اجداد او همه در سلک روحانیت بودند و جدش شیخ رضاقلی رضوی یکی از روحانیان برجسته نقده و زعیم آن منطقه بود. پدرش هم شیخ محمد رضوی از شاگردان آیات فاضل شربیانی و آخوند ملا محمدکاظم خراسانی بود و از آنان گواهی اجتهاد دریافت کرده و به آذربایجان بازگشته بود و همانند پدرش رهبری دینی و علمی مردم موطن خود را به عهده گرفته بود. مهدی رضوی پس از آن که خواندن و نوشتن را فراگرفت، به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و مطول (معانی بیان) را نزد والدش و نیز عمویش حاج شیخ عباسقلی رضوی فراگرفت. سپس به مراغه رفت و در آنجا بخشی از دروس سطح را خواند (الوانساز خویی، ۴۲۳). وی پس از مدتی راهی قم شد و در حوزه علمیه قم دروس سطح را نزد آیت‌الله سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی تکمیل نمود. آنگاه همراه با جمعی از طلاب از امام خمینی خواستند تا برای او و جمعی دیگر فلسفه تدریس کند. به گفته رضوی، چند جلسه از تدریس آن درس نگذشته بود که آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی پیام فرستاد کسانی مجاز به تحصیل درس فلسفه هستند که سه سال از تحصیل آنان در دوره خارج فقه و اصول گذشته باشد. با توجه به این‌که مهدی رضوی و جمع همراه در سال نخست تحصیل دروس خارج فقه و اصول بودند، درس فوق تعطیل شد، بنابراین مدت حضور او در درس فلسفه امام خمینی کوتاه بود.
مهدی رضوی در سال 1307 ش و پس از رحلت پدرش به نقده بازگشت (رضوی، 123ـ124)، بنابراین می‌توان گفت که او از نخستین شاگردان درس فلسفه امام خمینی بود و البته حضور او در درس امام خمینی به چند جلسه محدود شد. وی در همان زمان به تحصیل دروس خارج فقه و اصول می‌پرداخت اما از استادان او در آن مقطع گزارشی در دست نیست. رضوی پس از بازگشت به سولدوز (نقده)، جانشین پدرش در امر ارشاد و هدایت مردم شد. پس از اشغال سلدوز توسط روس‌ها در جنگ جهانی دوم، به صائین دژ رفت و پس از چند سال دوباره به وطن بازگشت و به فعالیت‌های تبلیغی در آنجا ادامه داد (رضوی، 123ـ124).
مهدی رضوی در سال ۱۳۰۷ ش و پس از رحلت پدرش به نقده بازگشت (رضوی، ۱۲۳ـ۱۲۴)، بنابراین می‌توان گفت که او از نخستین شاگردان درس فلسفه امام خمینی بود و البته حضور او در درس امام خمینی به چند جلسه محدود شد. وی در همان زمان به تحصیل دروس خارج فقه و اصول می‌پرداخت اما از استادان او در آن مقطع گزارشی در دست نیست. رضوی پس از بازگشت به سولدوز (نقده)، جانشین پدرش در امر ارشاد و هدایت مردم شد. پس از اشغال سلدوز توسط روس‌ها در جنگ جهانی دوم، به صائین دژ رفت و پس از چند سال دوباره به وطن بازگشت و به فعالیت‌های تبلیغی در آنجا ادامه داد (رضوی، ۱۲۳ـ۱۲۴).
وی در سال 1357 هجری شمسی از دنیا رفت (الوانساز خویی، 423).
وی در سال ۱۳۵۷ هجری شمسی از دنیا رفت (الوانساز خویی، ۴۲۳).
منابع: الوانساز خویی، محمد (1394)، گلشن ابرار آذربایجان: ویژه استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، به کوشش عبدالصمد جودتی استیار، ج تهران، پژوهشکده باقرالعلوم؛ رضوی، مهدی (1370)، ایل قاراپاپاق: تاریخ، آداب، رسوم، فولکلور و مونوگرافی، تهران، مهدی رضوی.
منابع: الوانساز خویی، محمد (۱۳۹۴)، گلشن ابرار آذربایجان: ویژه استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، به کوشش عبدالصمد جودتی استیار، ج ۲، تهران، پژوهشکده باقرالعلوم؛ رضوی، مهدی (۱۳۷۰)، ایل قاراپاپاق: تاریخ، آداب، رسوم، فولکلور و مونوگرافی، تهران، مهدی رضوی.


[[رده:پروژه شاگردان]]
[[رده:پروژه شاگردان]]
۲۱٬۲۱۷

ویرایش