پرش به محتوا

سیدمحمدباقر حسینی‌منش: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۳۳: خط ۳۳:


== زادگاه و نسب ==
== زادگاه و نسب ==
سیدمحمدباقر حسینی‌منش در سال ۱۳۰۵ش در شهر مهریز در استان یزد به دنیا آمد. پدرش سیدعلی از عالمان آن دیار بود و نسب او به امام‌زاده سیدمحروق از نوادگان امام سجاد(ع) می‌رسد.  
سیدمحمدباقر حسینی‌منش در سال ۱۳۰۵ش در شهر مهریز در استان یزد به دنیا آمد. پدرش سیدعلی از عالمان آن دیار بود و نسب او به امام‌زاده سیدمحروق از نوادگان [[امام‌سجاد(ع)|امام سجاد(ع)]] می‌رسد.  


== تحصیل ==
== تحصیل ==
سیدمحمدباقر حسینی‌منش مقدمات را در حوزه علمیه یزد فراگرفت. درباره استادان او در آن حوزه اطلاعاتی در دست نیست. وی سپس راهی [[قم]] شد و در [[حوزه علمیه قم|حوزه علمیه آن شهر]] در درس سطح آیات [[مرتضی حائری یزدی]] و [[سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی]] شرکت کرد. آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و از درس‌های خارج آیات [[سیدحسین بروجردی|سیدحسین طباطبایی بروجردی]]، [[امام‌خمینی]]، [[سیدمحمدرضا گلپایگانی|سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی]] و [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]] بهره‌مند شد <ref>کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۳۰۴؛ مدرسی، مفاخر یزد، ج۱، ص۲۲۶-۲۲۷.</ref> درباره سال‌های حضور او در درس‌های خارج فقه یا اصول یا هر دو درس امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی می‌توان احتمال داد که وی در دهه ۱۳۳۰ش در آن درس‌ها که در مساجد محمدیه و سپس سلماسی قم برگزار می‌شد، شرکت می‌کرد. او درباره شیوه تدریس امام‌خمینی و اهتمام ایشان به حضور طلاب در مباحث درسی و مباحثه می‌گوید: <blockquote>«یکی از طلبه‌های اهل کن بعضی وقت‌ها اشکال می‌کرد و طوری صحبت می‌کرد که‎ ‏بعضی طلبه‌ها می‌خندیدند. دفعۀ دوم که ایشان اشکال کرد شاگردان خندیدند. امام‎ ‏فرمودند: برای چی می‌خندید. مجلس را مجلس معصیت نکنید. با خنده‌هایتان‎ ‏ایشان ناراحت می‌شود. اگر تکرار شود من دیگر مباحثه نمی‌کنم». </blockquote>بارها امام‎ ‏می‌فرمودند: <blockquote>«چنانچه به برادر مسلمانتان یا رفقایتان توهین کنید ولایتتان با خدا‎ ‏قطع می‌شود» <ref>سلسله موی دوست، ص۲۲۰.</ref></blockquote>وی همچنین در ۲۰ مهر ۱۳۴۳ از امام‌خمینی اجازه تصدی در امور حسبیه و شرعیه دریافت کرد <ref>صحیفه امام، ج۱، ص۳۰۹.</ref>
سیدمحمدباقر حسینی‌منش مقدمات را در حوزه علمیه یزد فراگرفت. درباره استادان او در آن حوزه اطلاعاتی در دست نیست. وی سپس راهی [[قم]] شد و در [[حوزه علمیه قم|حوزه علمیه آن شهر]] در درس سطح آیات [[مرتضی حائری یزدی]] و [[سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی]] شرکت کرد. آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و از درس‌های خارج آیات [[سیدحسین بروجردی|سیدحسین طباطبایی بروجردی]]، [[امام‌خمینی]]، [[سیدمحمدرضا گلپایگانی|سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی]] و [[سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی]] بهره‌مند شد <ref>کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۳۰۴؛ مدرسی، مفاخر یزد، ج۱، ص۲۲۶-۲۲۷.</ref> درباره سال‌های حضور او در درس‌های خارج فقه یا اصول یا هر دو درس امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی می‌توان احتمال داد که وی در دهه ۱۳۳۰ش در آن درس‌ها که در [[مسجد محمدیه|مساجد محمدیه]] و سپس [[مسجد سلماسی قم|سلماسی قم]] برگزار می‌شد، شرکت می‌کرد. او درباره شیوه [[تدریس امام‌خمینی]] و اهتمام ایشان به حضور [[طلاب]] در مباحث درسی و مباحثه می‌گوید: <blockquote>«یکی از طلبه‌های اهل کن بعضی وقت‌ها اشکال می‌کرد و طوری صحبت می‌کرد که‎ ‏بعضی طلبه‌ها می‌خندیدند. دفعۀ دوم که ایشان اشکال کرد شاگردان خندیدند. امام‎ ‏فرمودند: برای چی می‌خندید. مجلس را مجلس معصیت نکنید. با خنده‌هایتان‎ ‏ایشان ناراحت می‌شود. اگر تکرار شود من دیگر مباحثه نمی‌کنم». </blockquote>بارها امام‎ ‏می‌فرمودند: <blockquote>«چنانچه به برادر مسلمانتان یا رفقایتان توهین کنید ولایتتان با خدا‎ ‏قطع می‌شود».<ref>سلسله موی دوست، ص۲۲۰.</ref></blockquote>وی همچنین در ۲۰ مهر ۱۳۴۳ از امام‌خمینی اجازه تصدی در امور حسبیه و شرعیه دریافت کرد.<ref>صحیفه امام، ج۱، ص۳۰۹.</ref>


== فعالیت‌های سیاسی اجتماعی ==
== فعالیت‌های سیاسی اجتماعی ==
حسینی‌منش سپس به مهریز بازگشت و به تبلیغ دین و ارشاد مردم پرداخت. همچنین جلسات مذهبی و تفسیر قرآن در همان شهر برگزار می‌کرد. او در سال‌های نهضت امام‌خمینی فعال بود و در صحنه‌های مختلف مبارزه حضور داشت.  
حسینی‌منش سپس به مهریز بازگشت و به تبلیغ دین و ارشاد مردم پرداخت. همچنین جلسات مذهبی و [[تفسیر قرآن]] در همان شهر برگزار می‌کرد. او در سال‌های [[انقلاب اسلامی ایران|نهضت امام‌خمینی]] فعال بود و در صحنه‌های مختلف مبارزه حضور داشت.  


وی در ۱۳۵۸ش از سوی امام‌خمینی به سمت امام جمعه مهریز منصوب شد. در [[جنگ عراق علیه ایران|دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس]] نیز فعال بود و یکی از فرزندانش در جبهه‌های جنگ به شهادت رسید. او به مدت ده سال امامت جمعه مهریز را بر عهده داشت و در سال ۱۳۶۸ش از آن سمت کناره گرفت.  
وی در ۱۳۵۸ش از سوی [[امام‌خمینی]] به سمت امام جمعه مهریز منصوب شد. در [[جنگ عراق علیه ایران|دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس]] نیز فعال بود و یکی از فرزندانش در جبهه‌های جنگ به [[شهادت]] رسید. او به مدت ده سال امامت جمعه مهریز را بر عهده داشت و در سال ۱۳۶۸ش از آن سمت کناره گرفت.  


سیدمحمدباقر حسینی‌منش در ۱۳ مهر ۱۳۷۷ در مهریز درگذشت.<ref>مدرسی، مفاخر یزد، ج۱، ص۲۲۷؛ کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۳۰۴.</ref>
سیدمحمدباقر حسینی‌منش در ۱۳ مهر ۱۳۷۷ در مهریز درگذشت.<ref>مدرسی، مفاخر یزد، ج۱، ص۲۲۷؛ کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۳۰۴.</ref>
۲۰٬۹۳۹

ویرایش