اوج معرفت (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
خط ۸۱: خط ۸۱:
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های بدون ناوبری]]

نسخهٔ ‏۱۸ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۸:۰۵

اوج معرفت (کتاب)
کتاب اوج معرفت.jpg
اطلاعات کتاب
عنواناوج معرفت
نویسندهباقر صاحبی
تاریخ نگارش۱۳۹۸ش
موضوعشرح و تبیین اندیشه عرفانی امام‌خمینی
زبانفارسی
اطلاعات نشر
ناشرمؤسسه چاپ و نشر عروج

اوج معرفت (شرح و تبیین اندیشه عرفانی امام‌خمینی) کتابی به قلم باقر صاحبی است که به بررسی و بیان مبانی عرفانی نظری و عملی امام‌خمینی پرداخته‌است. این کتاب در سال ۱۳۹۸ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، منتشر شده‌است.

مؤلف

باقر صاحبی، متولد ۱۳۵۶ش، استاد سطوح عالیه حوزه علمیه قم، متخصص فلسفه و عرفان، دارای آثار فراوان از جمله کتاب حکمت معنوی، الهادیه و قریب ۶۸ مقاله علمی پژوهشی و تخصصی است.

محتوا و ساختار

اوج معرفت که جامع‌ترین کتاب در مورد اندیشه‌های عرفانی امام‌خمینی است، ازاین‌رو برای آشنایی با مکتب عرفانی امام و دریافت کلید رموز و اسرار آثار عرفانی ایشان باید به این کتاب توجه کرد. کتاب حاضر با مروری بر مباحث عرفان نظری و عملی امام، می‌کوشد به معرفی درست و روشن و دقیق مبانی و شاکله‌های عرفان نظری و عملی ایشان پرداخته و هدف از آن، تأمل عمیق و فهم همه‌جانبه مسائل عرفانی امام‌خمینی است که در نهایت، افزون بر اینکه بر فهم درست‌تر و کامل‌تر آموزه‌های عرفانی و هماهنگی بیشتر با معارف شریعت می‌انجامد، در عرصه‌های گوناگون دین‌پژوهی، همچون هستی‌شناسی، اخلاق، تربیت و روان‌شناسی تأثیر شگرفی خواهد داشت. [۱]

دربارهٔ ویژگی‌های این اثر می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  1. استناد به متون اصلی عرفانی امام‌خمینی.
  2. ارائه منظم و یکپارچه و تصویری دقیق از مطالب امام در عرفان نظری و مؤلفه‌های سلوکی عرفان عملی.
  3. برخورداری از ساختار منطقی و قابل فهم برای تحلیل و تفسیر مبانی و اصول عرفانی امام‌خمینی.
  4. ارائه سیمای کلی از جهان‌بینی توحید و خدامحوری دربارهٔ حق تعالی، جهان و انسان و ارتباط میان این سه در پرتو نظریه وحدت شخصیه وجود[۲]

در این پژوهش به شاخصه‌های حیات علمی و عرفانی امام نیز اشاره شده‌است از جمله:

  1. تضلع و توغل در عرفان.
  2. دفاع از اصالت عرفان اسلامی.
  3. مبارزه با انحرافات در عرصه عرفان ([۳]
  4. احترام و تکریم عالمان و عرفا.[۴]

در این کتاب مبانی و اصول عرفانی امام اشاره شده‌ است. نویسنده معتقد است مبانی و روش عرفانی امام در تبیین و تفسیر مسائل عرفان نظری و عملی عبارتند از:

  1. بهره‌گیری از روش کشف و شهود.
  2. روش تأویلی و ظهورگیری جهت دستیابی به ساحت‌های باطنی شریعت.
  3. استفاده از روش‌های عقلی-تحلیلی.

به گفته صاحبی ورود به اندیشه‌های عرفانی امام‌خمینی و بررسی آثار عرفانی ایشان افزون بر استعداد لازم، تخصص در شناخت مبانی آن را نیز می‌طلبد.[۵]

این کتاب در یک مقدمه و سه بخش سامان یافته‌است.

  • در بخش اول، بحث از کلیات می‌باشد که به تبیین موضوع، مسائل و تعریف عرفان پرداخته‌است و نسبت عرفان نظری با دین و برهان را مشخص کرده‌است.
  • بخش دوم، عرفان نظری است و دوره پنج فصل است که در این چند فصول به بحث وحدت وجود و براهین آن، چینش نظام هستی و نظام اسمائی، اعیان ثابته و احکام آنها، فیض اقدس و مقدس و انسان کامل پرداخته‌است.
  • بخش سوم، عرفان عملی است و مشتمل بر دو فصل است که دربارهٔ مبادی و مبانی سلوک، مسلک‌های سلوکی، سلوک سالک، جایگاه قلب، کشف و شهود، فنای سالک و اسفار اربعه سخن به میان آمده‌است.

وضعیت نشر

چاپ اول کتاب اوج معرفت در سال ۱۳۹۸ش توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، منتشر شده‌است.

پانویس

  1. صاحبی، اوج معرفت، مقدمه.
  2. صاحبی، اوج معرفت، مقدمه.
  3. امام‌خمینی، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم و مصباح الانس، ص۲۰۱.
  4. صاحبی، اوج معرفت، ص۲۳–۲۴؛ امام‌خمینی، مصباح الهدایه، ص ۳۶.
  5. صاحبی، اوج معرفت، مقدمه.

منابع

  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، تعلیقات علی شرح فصوص الحکم و مصباح الانس، قم، نشر مؤسسه پاسدار اسلام، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.
  • امام‌خمینی، سیدروح‌الله، مصباح الهدایه إلی الولایة و الخلافه، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ سوم، ۱۳۷۶ش.
  • صاحبی، باقر، اوج معرفت (شرح و تبیین اندیشه عرفانی امام‌خمینی)، تهران، مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ اول، ۱۳۹۸.