فلسفه: تفاوت میان نسخه‌ها

۴۸ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۷ مرداد ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''فلسفه'''، دانشی برهانی دربردارنده بحث از حقایق و احوال وجود اشیا.
'''فلسفه'''، دانشی برهانی دربردارنده بحث از حقایق و احوال وجود اشیا.


برخی بر این اعتقادند که سرچشمه فلسفه و حکمت از ناحیه [[پیامبران(ع)|انبیای الهی]] است. و کهن­‌ترین مجموعه­‌های مکتوب فلسفی، مربوط به حکمای یونان است. اما شکل­‌گیری فلسفه اسلامی به معنای واقعی به دست [[فارابی]] صورت گرفت، زیرا وی دغدغه ویژه‌­ای در سازگاری فلسفه با [[دین]] داشت، بعدها [[ابن‌سینا|ابن‌­سینا]]، با تأکید بر روش مشائی به گسترش فلسفه اسلامی پرداخت.


برخی بر این اعتقادند که سرچشمه فلسفه و حکمت از ناحیه انبیای الهی است. و کهن­‌ترین مجموعه­‌های مکتوب فلسفی، مربوط به [[حکما]]<nowiki/>ی یونان است. اما شکل­‌گیری فلسفه اسلامی به معنای واقعی به دست [[فارابی]] صورت گرفت، زیرا وی دغدغه ویژه‌­ای در سازگاری فلسفه با دین داشت، بعدها [[ابن‌سینا|ابن‌­سینا]]، با تأکید بر روش مشائی به گسترش فلسفه اسلامی پرداخت.
[[ملاصدرا]] شکل جدیدی را از حکمت مبتنی بر برهان، [[عرفان]] و [[قرآن]] ایجاد کرد.


[[ملاصدرا]] شکل جدیدی را از حکمت مبتنی بر برهان، عرفان و قرآن ایجاد کرد.
[[امام‌خمینی]] را می­‌توان یکی از شارحان بزرگ [[حکمت متعالیه]] دانست که توانست با تأمل در نظام فلسفی، لوازم و فروع بسیاری از آن استنتاج کند و از آنها در تقریر و بسط معارف الهی بهره ببرد. امام‌خمینی در روش و محتوا به تقریر و تکمیل فلسفه پرداخت و فلسفه را در حد عرفان بالا برد و آن را به حکمت عرفانی تبدیل کرد؛ از این رو در آثار ایشان، ارائه‌­های دقیق و تحلیل­‌های بسیار فنی بر اساس حکمت متعالیه وجود دارد.


[[امام‌خمینی]] را می­‌توان یکی از شارحان بزرگ [[حکمت متعالیه]] دانست که توانست با تأمل در نظام فلسفی، لوازم و فروع بسیاری از آن استنتاج کند و از آنها در تقریر و بسط معارف الهی بهره ببرد. امام خمینی در روش و محتوا به تقریر و تکمیل فلسفه پرداخت و فلسفه را در حد [[عرفان]] بالا برد و آن را به حکمت عرفانی تبدیل کرد؛ از این رو در آثار ایشان، ارائه‌­های دقیق وتحلیل­های بسیار فنی بر اساس حکمت متعالیه وجود دارد.
امام علاوه بر آشنایی فلسفه اسلامی با آراء و نظریات فلسفه و متفکران غرب نیز آشنایی داشت و از همین جهت است که امام­‌خمینی فلسفه دکارت را در باب الهیات و مابعدالطبیعه، سست می­‌داند و خودباختگی مسلمانان در برابر فلسفه غرب را نکوهش می­‌کند. ایشان در بیان رابطه فلسفه و عرفان، میان عرفان و برهان تعارضی نمی­‌بیند، بلکه هر کدام از آنها را مرتبه‌­ای برای رسیدن به مقصود و حقیقت می­‌داند. امام‌خمینی در آثار فلسفی خود در ضمن طرح مباحث فلسفی در موارد پرشماری به نقد آرای دیگر [[حکما|فلاسفه]] پرداخته است.
 
امام علاوه بر آشنایی فلسفه اسلامی با آراء و نظریات فلسفه و متفکران غرب نیز آشنایی داشت و از همین جهت است که امام­ خمینی فلسفه دکارت را در باب الهیات و مابعدالطبیعه، سست می­‌داند و خودباختگی مسلمانان در برابر فلسفه غرب را نکوهش می­کند. ایشان در بیان رابطه فلسفه و عرفان، میان عرفان و برهان تعارضی نمی­بیند، بلکه هر کدام از آنها را مرتبه‌­ای برای رسیدن به مقصود و حقیقت می­‌داند. امام خمینی در آثار فلسفی خود در ضمن طرح مباحث فلسفی در موارد پرشماری به نقد آرای دیگر فلاسفه پرداخته است.


== مفهوم‌شناسی ==
== مفهوم‌شناسی ==
۲۱٬۲۱۷

ویرایش