ابتلا: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۲۶۹ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۹ مرداد ۱۴۰۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''ابتلا'''، آزمایش بندگان در سختی‌ها و نعمت‌ها.
'''ابتلا'''، آزمایش بندگان در سختی‌ها و نعمت‌ها.
علمای اخلاق، ابتلا را امتحان بندگان می‌دانند تا حقیقت‌شان آشکار شود که ازجمله اطاعت‌کنندگان و شکرگزاران هستند یا از مخالفان و کافران. بر اساس آیات قرآنی، ابتلا یکی از سنت‌های تغییرناپذیر الهی است که همه افراد با آن روبه‌رو می‌شوند. [[قرآن|قرآن کریم،]] اموری چون ترس، گرسنگی، زیان‌های مالی و جانی، فرزندان، شر و خیر را فتنه و آزمایش برشمرده است.
امام‌خمینی نیز معتقد است خداوند بندگان خود را با تمامی اموری چون بیماری، [[فقر]] و ذلت یا سلامت، غنا و ریاست می‌آزماید، و با استناد به روایتی از [[امام جعفر صادق(ع)|امام‌صادق(ع)]]، هر عطا، توسعه یا ضیق، همچنین هر امر و نهی و تکلیفی را وسیله‌ای برای آزمایش بندگان می‌شمارد.
امام‌خمینی در بیان حکمت ابتلا، گرفتاری‌های گوناگون را عنایت الهی به انسان می‌داند که از این طریق، آنان را [[هدایت و ضلالت|هدایت]] و اصلاح می‌کند. از همین‌رو، ایشان یکی از علت‌های ابتلا را تربیت‌شدن بندگان برمی‌شمرد.
امام‌خمینی از حکمت‌های دیگر شدت ابتلای بندگان خاص را حصول تضرع و مناجات با حق و به‌یاد او بودن می‌داند؛ چنان‌که از حکمت‌های آزمایش بشر را امتیاز انواع بشر از یکدیگر و جدا شدن سعید از شقی و مطیع از عاصی می‌شمارد.
امام‌خمینی در بیان وظیفه بندگان در آزمایش‌ها،  [[صبر]] در بلایا را از صفات مؤمن می‌شمارد و معتقد است مؤمن در مقابل عطایای خداوند همیشه به وظیفه عبودیت خود مشغول است.


== معنای لغوی و اصطلاحی ==
== معنای لغوی و اصطلاحی ==
خط ۹۳: خط ۱۰۴:
[[رده:اخلاق]]
[[رده:اخلاق]]
[[رده:اندیشه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:اندیشه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]