اسفار اربعه: تفاوت میان نسخه‌ها

۱۳۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۳ فروردین ۱۴۰۲
جز
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''اسفار اربعه'''، مراحل سیر چهارگانه معنوی سالک.
'''اسفار اربعه'''، مراحل سیر چهارگانه معنوی سالک.


بحث از اسفار اربعه جایگاه مهمی در مباحث عرفانی دارد و راهی را که سالک برای رسیدن به مبدأ طی می‌کند و [[مقامات عرفانی|منازل و مقاماتی]] که در این راه به آن می‌رسد، نشان می‌دهد [[عرفا]] سیر را به سیر الی‌الله و سیر فی الله تقسیم کرده، برای سیر الی‌الله نهایتی قرار داده‌اند، ولی سیر فی الله را بی‌نهایت شمرده­اند.


بحث از اسفار اربعه جایگاه مهمی در مباحث عرفانی دارد و راهی را که [[سالک]] برای رسیدن به مبدأ طی می‌کند و منازل و مقاماتی که در این راه به آن می‌رسد، نشان می‌دهد عرفا سیر را به سیر الی‌الله و سیر فی الله تقسیم کرده، برای سیر الی‌الله نهایتی قرار داده‌اند، ولی سیر فی الله را بی‌نهایت شمرده­اند.
ترتیب اسفار اربعه در کلام قدما به‌ وضوح تبیین نشده است، اما پس ‌از [[ابن‌عربی]] عارفان دیگری به تکمیل و توضیح آن پرداخته‌اند، اسفار اربعه در نزد [[اهل معرفت]] به ‌صورت کلی عبارتند از: سفر اول: سیر از خلق به‌ حق؛ سفر دوم: سیر از حق به حق بالحق؛ سفر سوم: سیر از حق به خلق بالحق؛ سفر چهارم: سیر از خلق به خلق بالحق. [[امام‌خمینی]] به این موضوع در کتاب [[مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة (کتاب)|مصباح‌الهدایه]] به‌ تفصیل پرداخته و کلام حکیم [[محمدرضا قمشه‌ای]] را در چهار سفر نقل کرده، به تحلیل و بیان نظر خود در آن باره می‌پردازد.


ترتیب اسفار اربعه در کلام قدما به‌ وضوح تبیین نشده است، اما پس ‌از [[ابن‌عربی]] عارفان دیگری به تکمیل و توضیح آن پرداخته‌اند، اسفار اربعه در نزد [[اهل معرفت]] به ‌صورت کلی عبارتند از: سفر اول: سیر از خلق به‌ حق؛ سفر دوم: سیر از حق به حق بالحق؛ سفر سوم: سیر از حق به خلق بالحق؛ سفر چهارم: سیر از خلق به خلق بالحق. امام‌ خمینی به این موضوع در کتاب [[مصباح‌الهدایه]] به‌ تفصیل پرداخته و کلام حکیم [[محمدرضا قمشه‌ای]] را در چهار سفر نقل کرده، به تحلیل و بیان نظر خود در آن باره می‌پردازد.
به اعتقاد امام‌خمینی، اختلاف [[پیامبر]] و اولیای الهی در اسفار اربعه، به مظهریت آنها از [[اسما و صفات|اسمای الهی]] برمی‌گردد. همچنین ایشان اطلاع بر [[سرالقدر|سرّالقدر]] و [[اعیان ثابته]] را در سفر سوم می‌داند و بر این باور است که سالک در سفر سوم از حضرت [[احدیت و واحدیت|احدیت]] جمعی در [[اعیان ثابته]] سیر می‌کند و حقایق اشیاء و کمالات آنها و همچنین چگونگی عروج آنها را در قوس صعود در می‌یابد.


به اعتقاد امام‌ خمینی، اختلاف پیامبر و اولیای الهی در اسفار اربعه، به مظهریت آنها از اسمای الهی برمی‌گردد. همچنین ایشان اطلاع بر [[سرالقدر|سرّالقدر]] و [[اعیان ثابته]] را در سفر سوم می‌داند و بر این باور است که سالک در سفر سوم از حضرت [[احدیت و واحدیت|احدیت]] جمعی در اعیان ثابته سیر می‌کند و حقایق اشیاء و کمالات آنها و همچنین چگونگی عروج آنها را در قوس صعود در می‌یابد.
امام‌خمینی در تطبیق اسفار اربعه بر [[نماز]] معتقد است، نماز نمونه‌ای از این سفرهاست که با استعاذه آغاز، و با تشهد و سلام سفر چهارم به اتمام می‌رسد.
 
امام‌ خمینی در تطبیق اسفار اربعه بر [[نماز]] معتقد است، نماز نمونه‌ای از این سفرهاست که با استعاذه آغاز، و با تشهد و سلام سفر چهارم به اتمام می‌رسد.


==معنای لغوی و اصطلاحی==
==معنای لغوی و اصطلاحی==
خط ۸۸: خط ۸۷:
[[رده:عرفان]]
[[رده:عرفان]]
[[رده:اندیشه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:اندیشه‌های امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۷۲۰

ویرایش