سیدصادق طباطبایی: تفاوت میان نسخه‌ها

۴٬۱۴۷ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۳ تیر ۱۴۰۲
جز
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}
'''سیدصادق طباطبایی'''، فعال سیاسی، رابط [[امام‌خمینی]] و [[دانشجویان]] خارج از کشور، معاون نخست‌وزیر و سخنگوی [[دولت موقت]].
'''سیدصادق طباطبایی'''، فعال سیاسی، رابط [[امام‌خمینی]] و [[دانشجویان]] خارج از کشور، معاون نخست‌وزیر و سخنگوی [[دولت موقت]].
سیدصادق طباطبائی در سال ۱۳۲۲ در [[قم]] متولد شد و پس از پایان تحصیلات متوسطه برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و تحصیل در رشته شیمی و بیوشیمی را در سال ۱۳۲۲ با مدرک دکترا به پایان برد و استاد دانشگاه بوخوم شد. او از همان آغاز حضور در آلمان، با عضویت در کنفدراسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایرانی، فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد. این تشکیلات با حضور [[سیدمحمد حسینی بهشتی|سیدمحمد حسینی ­بهشتی]] فعال­‌تر شد.
طباطبائی هم­زمان عضو [[نهضت آزادی ایران|نهضت آزادی]]، شاخه خارج از کشور نیز بود و در سال ۱۳۴۷ به عضویت هیئت­مدیره [[اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان اروپا|اتحادیه انجمن­‌های اسلامی دانشجویان]] در اروپا درآمد و مسئولیت ارتباط با نجف و امام‌­خمینی از همین زمان با او بود. او سال ۱۳۴۸ به نجف و دیدار امام­‌خمینی رفت و در چند جلسه اتحادیه و اهداف آن را برای ایشان معرفی کرد. پس از این دیدار، امام‌خمینی نخستین پیام خود به انجمن­‌های اسلامی دانشجویان فارسی زبان در اروپا را در دی‌ماه ۱۳۴۸ فرستاد. امام‌­خمینی در سال ۱۳۵۰ در نامه­‌ای به طباطبائی نظر خود درباره جلسه انجمن­‌های اسلامی را اظهار داشت.
هم­زمان با [[هجرت امام‌خمینی به پاریس|هجرت امام‌­خمینی به پاریس]] فعالیت اتحادیه بیشتر شد و طباطبائی در آلمان با سخنرانی‌­های زیاد فعالیت می­‌کرد و در ادامه در فرانسه و در گروه مصاحبه­‌ها برای ترجمه فعال بود. او به نمایندگی از سوی امام‌­خمینی پی‌گیر سرنوشت [[امام‌موسی صدر]] شد. طباطبائی در سفر [[بازگشت امام‌خمینی به ایران|بازگشت امام‌­خمینی به ایران]] همراه ایشان به ایران بازگشت و پس از پیروزی [[انقلاب اسلامی ایران|انقلاب اسلامی]] نخست در [[رادیو]] و [[تلویزیون]] مسئولیت نظارتی داشت و در [[دولت موقت]] معاون سیاسی اجتماعی وزیر کشور بود، مسئول برگزاری [[روز جمهوری اسلامی|همه‌­پرسی قانون اساسی]] شد. او مدتی معاون سیاسی نخست‌وزیر شد و در نخستین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شد اما رأی لازم را نیاورد.
او با شروع [[جنگ عراق علیه ایران|جنگ تحمیلی]] با موافقت [[شورای عالی دفاع ملی|شورای عالی دفاع]] شرکتی در اروپا تأسیس کرد و خرید [[ابزار جنگی|سلاح]] از کشورهای خارجی را بر عهده گرفت و هم­زمان در فروش [[نفت]] هم فعال بود. او در زمینه خرید سلاح متهم شد که در نهایت از اتهام خیانت تبرئه شد. طباطبائی در سال ۱۳۹۳ در ۷۱ سالگی در بیمارستانی در آلمان در گذشت و پیکرش در [[مرقد امام‌خمینی|حرم امام‌­خمینی]] به خاک سپرده شد.


== زندگی‌نامه ==
== زندگی‌نامه ==
خط ۱۰۸: خط ۱۱۶:


== پیوند به بیرون ==
== پیوند به بیرون ==
* پروین‌سادات قوامی، [https://books.khomeini.ir/10007/books/88/ سیدصادق طباطبایی]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۷، ص۸۸–۹۵.
* پروین‌سادات قوامی، [https://books.khomeini.ir/books/10007/88/ سیدصادق طباطبایی]، [[دانشنامه امام‌خمینی]]، ج۷، ص۸۸–۹۵.
[[رده:مقاله‌های آماده ارزیابی]]
[[رده:مقاله‌های تأییدشده]]
[[رده:مقاله‌های جلد هفتم دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های جلد هفتم دانشنامه امام‌خمینی]]
[[رده:مقاله‌های دارای تصویر]]
[[رده:مقاله‌های دارای لینک دانشنامه]]
[[رده:مقاله‌های دارای جعبه اطلاعات]]
[[رده:اعضای هیئت دولت]]
[[رده:شخصیت‌های غیرحوزوی]]
[[رده:مقاله‌های دارای شناسه]]
۱۴٬۵۰۰

ویرایش