حسین شب‌زنده‌دار، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

حسین شب‌زنده‌دار
حسین شب‌زنده‌دار.jpg
اطلاعات فردی
تاریخ تولد۱۳۰۸ش
زادگاهجهرم
تاریخ وفات۵ مرداد ۱۳۹۳ش
محل دفنحرم حضرت معصومه
شهر وفاتقم
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، محمد صدوقی، مرتضی حائری یزدی، سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، عبدالجواد جبل‌عاملی، سیداحمد خوانساری، سیدحسین بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، محمدعلی اراکی، سیدمحمدرضا گلپایگانی و...
شاگرداناکبر هاشمی رفسنجانی، سیدحسن طاهری خرم‌آبادی، سیدجمال‌الدین دین‌پرور، محمد مؤمن و...
محل تحصیلجهرم، شیراز و قم
تألیفاتتقریرات دروس خارج امام‌خمینی و....
سایرتدریس در حوزه علمیه قم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیحمایت از نهضت امام‌خمینی و مبارزه علیه حکومت پهلوی
اجتماعیفعالیت در دفتر استفتائات امام‌خمینی

تولد و تحصیل

حسین شب‌زنده‌دار در سال ۱۳۰۸ش در محله سنان شهر جهرم در استان فارس زاده شد. خواندن و نوشتن را در مکتب‌خانه‌ای در جهرم آموخت و سپس به تحصیل دروس حوزوی پرداخت و مقدمات و بخشی از دروس سطح را در حوزه علمیه جهرم نزد سیدحسین شریعتمداری، میرزا محمد نمازی، شیخ علی‌اکبر ناصری، سیدمحمد احمدی، سیدمحمدرضا اصفهانی، سیدابراهیم حق‌شناس و شیخ عطاءالله حقدان خواند. او سپس به شیراز رفت و بخش دیگری از دروس سطح را در آن شهر نزد ملا احمد دارابی، سیدعلی خفری، بهاءالدین محلاّتی، ابوالحسن حدائق و سیدعبدالعلی آیت‌اللهی آموخت. در سال ۱۳۲۶ش راهی قم شد و دروس سطح را نزد محمد صدوقی یزدی، محمدتقی بهجت، شیخ مرتضی حائری یزدی، سیدرضا بهاءالدینی، سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، شیخ عبدالجواد جبل‌عاملی اصفهانی، میرزا محمد مجاهدی تبریزی، سیدرضا صدر و شیخ عبدالرزاق قاینی تکمیل کرد. هم‌زمان در درس تفسیر قرآن سیدمحمدحسین طباطبایی حضور می‌یافت. آنگاه به تحصیل دروس خارج فقه و اصول پرداخت و از درس آیات سیداحمد خوانساری، سیدحسین بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، شیخ محمدعلی اراکی، امام‌خمینی، سیدمحمدرضا گلپایگانی و شیخ عباسعلی شاهرودی بهره‌مند شد.[۱] درباره حضور او در درس امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی به احتمال فراوان در دهه ۱۳۳۰ از درس‌های خارج فقه و اصول امام‌خمینی که در مسجد سلماسی و سپس در مسجد اعظم قم تشکیل می‌شد، استفاده می‌کرد و آن درس‌ها را تقریر می‌نمود.[۲]

تدریس

شب‌زنده‌دار سپس به تدریس قوانین،[۳] مطول،[۴] لمعتین، مکاسب و اصول فقه در حوزه علمیه قم پرداخت.[۵] و از میان شاگردان پرشمار او می‌توان به اکبر هاشمی رفسنجانی، سیدحسن طاهری خرم‌آبادی، سیدجمال‌الدین دین‌پرور،[۶] محمد مؤمن قمی،[۷] قربانعلی درّی نجف‌آبادی[۸] و... اشاره کرد. همچنین با اغلب نشریات حوزوی ازجمله مکتب اسلام، مکتب تشیع، معارف جعفری و... همکاری می‌کرد و برخی از مقالات او در آن نشریات منتشر شده است.[۹]

حمایت از نهضت امام‌خمینی

حسین شب‌زنده‌دار در جریان تصویب لوایح انجمن‌های ایالتی و ولایتی (پاییز ۱۳۴۱ش)، از طرف امام‌خمینی به شیراز رفت.[۱۰] او همراه با جمعی از مدرسان حوزه علمیه قم، در اسفند ۱۳۴۲ و پس از انتصاب حسنعلی منصور به نخست‌وزیری، در نامه‌ای به او که رونوشت آن را به امام‌خمینی و آیت‌الله سیدحسن قمی نیز ارسال کردند، با اشاره به تجاوزهای دولت اسدالله علم به حریم دین و قانون اساسی، خواستار آزادی امام‌خمینی و آیات سیدحسن قمی و سیدمحمود طالقانی و الغای تصویب‌نامه‌های ضددینی شدند.[۱۱] وی پس از آن نیز به صدور اعلامیه‌های انتقادی علیه حکومت پهلوی یا در حمایت از امام‌خمینی ادامه داد.[۱۲] همچنین در ایام تبلیغ محرم، صفر و رمضان، به اقامه نماز جماعت و سخنرانی و تفسیر قرآن در جهرم می‌پرداخت و نقش بارز و چشمگیری در روشنگری جوانان و مردم شهر داشت.[۱۳] و مرجعیت امام‌خمینی را ترویج می‌کرد.[۱۴] در رمضان همان سال همراه با جمعی از مدرسان حوزه علمیه قم در نامه‌ای به آیات سیدمحمدهادی حسینی میلانی و سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، با اشاره به موسم تبلیغ و سخت‌گیری‌های حکومت پهلوی علیه امام‌خمینی، خواستار اظهارنظر آن مراجع درباره تجلیل از امام‌خمینی علی‌رغم این سخت‌گیری‌ها شدند. آیت‌الله میلانی هم در پاسخ، بر تجلیل از امام‌خمینی و تکرار مطالبه علما درباره بازگشت امام‌خمینی به کشور تأکید کرد.[۱۵] به همین علت ساواک در گزارشی درباره روحانیان طرفدار امام‌خمینی در سراسر کشور، از او به‌عنوان یکی از طرفداران امام‌خمینی نام برد.[۱۶]

شب‌زنده‌دار پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فعالیت در دفتر استفتائات امام‌خمینی در قم پرداخت.[۱۷] و پس از مدتی به تدریس دروس عالی سطح در حوزه علمیه قم اهتمام ورزید.

تألیفات

تألیفات حسین شب‌زنده‌دار عبارت است از: ۱- تقریرات دروس خارج امام‌خمینی. ۲- شرح دعای مکارم الاخلاق. ۳- امامت و معاد. ۴- حاشیه بر مجمع‌البیان. ۵- حاشیه بر مفاتیح الغیب فخر رازی. ۶- حاشیه بر تفسیر المیزان.[۱۸] ۷- سلسله درس‌های اخلاق. ۸- سلسله مقالات «خبرهای غیبی از آینده» در نشریه درس‌هایی از مکتب اسلام (۱۳۴۱-۱۳۴۴). ۹- مقاله «منکرین معاد جسمانی چه می‌گویند» در نشریه درس‌هایی از مکتب اسلام (۱۳۴۴ شماره ۳). ۱۰- مقاله «گوشه‌ای از اسرار پیشرفت مسلمین» در نشریه مکتب تشیع (۱۳۴۳ شماره ۱۱). ۱۱- مقاله «عقل و تجربه» در نشریه معارف جعفری (۱۳۴۷، شماره ۹). ۱۲- مقاله «عفت و پاکدامنی» در نشریه معارف جعفری (۱۳۴۳، شماره ۳). ۱۳- مقاله «غارت بیت‌المال» (۱۳۴۳، شماره ویژه). ۱۴- مقاله «خاطره‌هایی از ثمرات درختی پربار»، درباره سیدعبدالحسین نجفی لاری.

درگذشت

شب‌زنده‌دار جهرمی در ۵ مرداد ۱۳۹۳ در شهر قم از دنیا رفت و پیکرش پس از اقامه نماز توسط ناصر مکارم شیرازی در حرم حضرت معصومه(س) در قم به خاک سپرده شد.[۱۹]

پانویس

  1. سلمانی آرانی، ۵۰۹-۵۱۲؛ انصاری، ص۱۲۰.
  2. سلمانی آرانی، ۵۲۳؛ «رحلت آیت‌الله شب زنده‌دار»، ۶۴.
  3. خاطرات حجت‌الاسلام...، ص۳۸.
  4. خاطرات آیت‌الله محمد مؤمن، ص۴۰.
  5. سلمانی آرانی، ص۵۱۳.
  6. «تکریم بزرگان از...»، ص۴.
  7. خاطرات آیت‌الله محمد مؤمن، ص۴۰.
  8. خاطرات حجت‌الاسلام...، ص۳۸.
  9. «رحلت آیت‌الله شب زنده‌دار»، ص۶۳-۶۴.
  10. سیر مبارزات امام...، ج۱، ص۱۲ـ۱۳.
  11. روحانی، ج۱، ص۶۴۲؛ سیر مبارزات یاران امام‌خمینی در آینه اسناد، ج۲، ص۲۱۴-۲۱۵؛ اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۱۰۹-۱۱۰.
  12. اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ص۱۲۸-۱۳۰، ۱۴۵-۱۴۶، ۱۶۳، ۱۶۴، ۱۷۲ـ۱۷۴؛ خسروشاهی، ج۳، ص۱۴۵؛ آیت‌الله‌العظمی ناصر...، ج۱، ص۲۱۷.
  13. «رحلت آیت‌الله...»، ص۶۴.
  14. انصاری، ص۱۲۰.
  15. آیت‌الله‌العظمی سید...، ص۲۶۵ ـ ۲۶۹؛ روحانی، ج ۲، ص۳۵-۳۷؛ دوانی، ج ۵، ص۸۲-۸۴.
  16. آیت‌الله‌العظمی حسین نوری همدانی، ص۲۹۹.
  17. سلمان آرانی، ص۵۲۲؛ «رحلت آیت‌الله...»، ص۶۴.
  18. انصاری، ص۱۲۱؛ «رحلت آیت‌الله...»، ص۶۴.
  19. سلمانی آرانی، ص۵۲۳-۵۲۴.

منابع

  • آیت‌الله‌العظمی حسین نوری همدانی به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۶)، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.
  • آیت‌الله‌العظمی سیدمحمدهادی میلانی به روایت اسناد ساواک (۱۳۸۰)، ج۲، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.
  • آیت‌الله‌العظمی ناصر مکارم شیرازی به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۶)، ج۱، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.
  • اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۳)، «درگذشتگان: آیت‌الله شب‌زنده‌دار»، دوماهنامه آینه پژوهش، سال بیست‌وپنجم، شماره سوم، مرداد و شهریور.
  • «تکریم بزرگان از شخصیت والای استاد فقید اخلاق آیت‌الله شب‌زنده‌دار جهرمی» (۱۳۹۳)، هفته‌نامه افق حوزه، سال سیزدهم، شماره ۳۹۶، ۱۵ مرداد.
  • خاطرات آیت‌الله محمد مؤمن (۱۳۸۷)، تدوین رضا شیخ محمدی، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • خاطرات و مبارزات حجت‌الاسلام‌والمسلمین دری نجف‌آبادی (۱۳۸۴)، تدوین: حیدر نظری، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • خسروشاهی، سیدهادی (۱۳۹۰)، اسناد نهضت اسلامی، ج ۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • «رحلت آیت‌الله شب‌زنده‌دار» (۱۳۹۳)، نشریه مکتب اسلام، ۱۳۹۳، شماره ۶۴۰، شهریور.
  • روحانی، سیدحمید (۱۳۵۸)، بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی، ج۱، قم، دالفکر ـ دارالعلم.
  • روحانی، سیدحمید (۱۳۶۴)، نهضت امام‌خمینی در ایران، ج۲، تهران، واحد فرهنگی بنیاد شهید با همکاری سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی.
  • سلمانی آرانی، محمد (۱۳۸۷)، گلشن ابرار، ج۸، قم، انتشارات نور السجاد؛ سیر مبارزات امام‌خمینی به روایت اسناد شهربانی (۱۳۸۳)، ج۳، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
  • یاران امام به روایت اسناد ساواک (۱۳۷۹)، کتاب ۱۶: روایت پایداری آیت‌الله عبدالرحیم ربانی شیرازی، تهران، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات.