سیدجواد حسینی

از ویکی امام خمینی
سیدجواد حسینی
اطلاعات فردی
نام کاملسیدجواد حسینی
نسبسادات حسینی
تاریخ تولد۱۳۱۸ شمسی
زادگاهعلی‌آباد کتول
تاریخ وفات۱۴ شهریور ۱۳۹۲
محل دفنقم
شهر وفاتقم
اطلاعات علمی
استادانسیدمحمدهادی میلانی،
                     علی‌اکبر مشکینی،
                     محمد مفتح،
                     حسینعلی منتظری،
                     محمد فاضل لنکرانی،
                     سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی،
                     سیدمحمدرضا گلپایگانی،
                     حسین وحید خراسانی،
امام‌خمینی
محل تحصیلحوزه‌های علمیه گرگان، شاهرود، مشهد، قم و نجف
اجازه اجتهاد ازامام‌خمینی (۱۳۵۰)
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسی
  • مبارز علیه رژیم پهلوی
* رابط امام‌خمینی و سیدموسی صدر
اجتماعی
  • احداث مساجد
* پیگیری امور ایتام


سیدجواد حسینی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

سیدجواد حسینی در سال ۱۳۱۸‍ش در علی‌آباد کتول به دنیا آمد. پدر و جد او در کسوت روحانیت بودند.

سیدجواد حسینی خواندن و نوشتن را احتمالاً در مکتب‌خانه‌ای در زادگاهش خواند. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و ابتدا به گرگان رفت و مدتی در حوزه علمیه آنجا و نزد استادان آن حوزه حاضر شد. آنگاه راهی شاهرود شد و مقدمات را در شاهرود و نزد استادان آنجا خواند. وی سپس راهی مشهد شد و دروس سطح را در حوزه‌های علمیه مشهد و نزد استادان آن حوزه فراگرفت. درباره استادان و همچنین دروسی که در حوزه علمیه مشهد خوانده است، اطلاعاتی در دست نیست، ولی در زندگینامه او از آیت‌الله سیدمحمدهادی حسینی میلانی به‌عنوان یکی از استادانش یاد شده است. این گزارش نشان می‌دهد که وی در مشهد، در درس‌های خارج فقه و اصول آیت‌الله میلانی شرکت می‌کرده است [۱] حسینی سپس رهسپار قم شد و در حوزه علمیه آنجا دروس عالی سطح را پیش آقایان میرزا علی‌اکبر مشکینی و محمد مفتح خواند. سپس در درس‌های آیات حسینعلی منتظری [۲]) و محمد فاضل لنکرانی شرکت کرد [۳] در زندگینامه او، درج‌شده در روزنامه جمهوری اسلامی، از حسینعلی منتظری به‌عنوان استاد دوره خارج فقه و اصول وی یاد شده است [۴] که به نظر دقیق نیست و می‌توان احتمال داد که او دروس عالی سطح را نزد آیات منتظری و فاضل لنکرانی تکمیل کرد. علاوه بر آن در درس‌های خارج فقه و اصول آیات سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی و حسین وحید خراسانی شرکت کرد [۵]

همراهی با نهضت امام‌خمینی

سیدجواد حسینی در سال ۱۳۴۴ش و پس از انتقال امام‌خمینی به نجف اشرف نامه‌ای را همراه با دیگر روحانیان مبارز به ایشان ارسال و خرسندی خود را از حضور امام‌خمینی در نجف اشرف ابراز کردند. امضاکنندگان در آن نامه با تأکید مجدد بر غیرقانونی بودن تبعید ایشان به خارج از کشور، خواستار رفع محدودیت‌ها برای بازگشت امام‌خمینی به کشور شدند [۶]

او در سال ۱۳۴۴ ش برای تکمیل تحصیلات حوزوی به عراق رفت و از آن سال، در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام‌خمینی در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف حاضر شد. درباره سال‌های دقیق حضور او در درس خارج فقه امام‌خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی می‌توان گفت که از سال ۱۳۴۴ش در آن درس شرکت می‌کرده است. وی در مدت حضور در نجف اشرف، به مبارزه با حکومت پهلوی می‌پرداخت و به‌ویژه در رفت‌وآمدهایش به ایران عراق، در تبادل پیام‌ها و نامه‌های امام‌خمینی می‌کوشید [۷] امام‌خمینی در سال ۱۳۵۰ش با معرفی سیدجعفر کریمی مازندرانی و نصرالله شاه‌آبادی، به یکی از روحانیان به نام سیدجواد حسینی اجازه‌ای در امور حسبیه و شرعیه داد [۸] که به نظر می‌رسد فرد مزبور، سیدجواد حسینی موضوع این نوشتار است. او در عراق با سیدموسی صدر، روحانی مبارز مقیم لبنان آشنا شد و به همین منظور به لبنان و سپس سوریه سفر کرد و در جریان مبارزات مردم آن کشورها علیه رژیم صهیونیستی قرار گرفت. در لبنان به همکاری با سیدموسی صدر پرداخت [۹] و مدتی هم رابط امام‌خمینی و سیدموسی صدر بود [۱۰] وی در سال‌های پایان حکومت پهلوی در ایران مقیم بود و به مبارزه با حکومت پهلوی در داخل کشور ادامه می‌داد. ازجمله با سفر به برخی از شهرها و برگزاری مجالس سخنرانی به انتقاد از حکومت پهلوی و حمایت از امام‌خمینی می‌پرداخت.

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب

حسینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی مدتی حاکم شرع و همچنین امام جمعه رودبار در استان گیلان بود [۱۱] سپس به استان فارس رفت و به ایراد سخن در برخی شهرهای آن استان پرداخت. مدتی هم امامت جمعه شهر ده‌بید (صفاشهر) استان فارس را بر عهده داشت [۱۲] او در دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، از سوی مردم شهرستان علی‌آباد کتول به نمایندگی برگزیده شد [۱۳] او پس از پایان دومین دوره مجلس شورای اسلامی مدتی در سمت جانشین عقیدتی ـ سیاسی در پایگاه یکم شکاری خدمت کرد. در چهارمین دوره مجلس شورای اسلامی بار دیگر از سوی مردم علی‌آباد کتول راهی مجلس شورای اسلامی شد [۱۴] و مدتی هم ریاست عقیدتی سیاسی منطقه هوایی مهرآباد را در تهران بر عهده داشت. او در رسیدگی به امور اجتماعی هم فعال بود، ازجمله احداث مساجد، پیگیری امور تحصیلی برخی از ایتام و... .

درگذشت

سیدجواد حسینی در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲ در قم درگذشت و پیکرش پس از اقامه نماز توسط سیدعبدالهادی حسینی شاهرودی در همان شهر به خاک سپرده شد [۱۵]

پانویس

  1. («ارتحال حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی»؛ «نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه»).
  2. («مختصری از زندگی‌نامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول»، ۲
  3. («نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه»).
  4. («مختصری از زندگی‌نامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول»، ۲)
  5. («نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه»).
  6. (اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۱۷۳-۱۷۸؛ سیر مبارزات امام در آیینه اسناد ساواک، ج ۵، ۳۷۲-۳۶۹).
  7. («مختصری از زندگینامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول»، ۲؛ «ارتحال حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی»؛ «نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه»).
  8. (صحیفه امام، ج ۱، )
  9. («مختصری از زندگینامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول»، ۲)
  10. («نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه»).
  11. (همان).
  12. (همان؛ «مختصری از زندگینامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول»، ۲).
  13. (معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از...، معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دوره دوم، ۳۰).
  14. (معرفی نمایندگان...، دوره چهارم، ۳۵)
  15. («ارتحال حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی»؛ «نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت»).

منابع

  • «ارتحال حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی» (۱۳۹۲)، www.shianews.ir، ۱۶ شهریور.
  • انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • سیر مبارزات امام در آیینه اسناد ساواک (۱۳۸۶)، ج۵، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
  • صحیفه امام (۱۳۷۸)، ج ۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
  • «مختصری از زندگینامه حجت‌الاسلام حاج سیدجواد حسینی، کاندیدای دفتر حزب جمهوری اسلامی علی‌آباد کتول» (۱۳۶۳)، روزنامه جمهوری اسلامی، شماره ۱۴۳۳، ۲۳ اردیبهشت.
  • معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان دوره پنجم قانون‌گذاری (۱۳۷۸)، تهران، اداره کل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی.
  • معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوره چهارم (۱۳۷۱)، تهران، اداره کل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی.
  • معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوره دوم (۱۳۶۷)، تهران، اداره کل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی.
  • «نماینده دور دوم و چهارم علی‌آباد کتول در مجلس شورای اسلامی درگذشت + تصاویر تشییع جنازه و زندگینامه» (۱۳۹۲)، www.zarinnameh.ir، ۱۶ شهریور.