سیدمحمدعادل رضوی

از ویکی امام خمینی
سیدمحمدعادل رضوی
اطلاعات فردی
نام کاملسیدمحمد عادل رضوی
لقبصدر الافاضل
تاریخ تولد۱۲۸۰ شمسی
زادگاهبراگاون، بلوک فیض‌آباد (پوپی)، هند
خویشاوندان
سرشناس
سیدسخاوت حسین (پدر)
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدمحسن طباطبایی حکیم، باقرالعلوم، سیدمحمدهادی فقیه، سیدمحمدرضا فلسفی
محل تحصیلجامعه سلطانیه لکنهو، نجف اشرف
تألیفاتترجمه جواهرالسنته، ترجمه مقدمه شرح ابن ابی الحدید، فضائل و مسائل نماز جماعت، دشمن (حالات ابلیس)، مقتل حسین (ع)، سلام و اسلام، احکام فطره، مختصر دعائین، هماری منزل، ایمان، کشکول، دُر یتیم، پرچهائین، مجموعه قصائد، گور غریبان، فریاد عادل، جذبات، سلام اور اسلام (علی بن ابی‌طالب (ع))، امام اول
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
اجتماعیامام جماعت مسجد شاه کربلا در پاکستان


سیدمحمد عادل رضوی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

زادگاه و خاندان

سیدمحمد عادل رضوی معروف به صدر الافاضل فرزند سیدسخاوت حسین در سال ۱۲۸۰ش در براگاون بلوک فیض‌آباد (پوپی) در هند به دنیا آمد. پدرش یکی از بنیانگذاران جامعه سلطانیه لکنهو بود و تا پایان عمرش سرپرستی آن مدرسه را بر عهده داشت.

تحصیل، تدریس و تبلیغ

سیدمحمد عادل رضوی مقدمات را در زادگاهش و نزد عالمی به نام باقرالعلوم خواند. سپس به‌جامعه سلطانیه رفت و در آنجا بخشی از دروس را نزد آقایان سیدمحمدهادی فقیه، سیدمحمدرضا فلسفی، سیدعالم حسین ادیب، مولانا مفتی سیدمحمدحسن، مولانا سیدوجاهت حسین ناظم و مولانا سیدسبط حسن خطیب خواند. او در سال ۱۳۰۱ش مدرک تحصیلی سند الافاضل و سه سال بعد مدرک صدر الافاضل را از آن مدرسه دریافت کرد. علاوه بر آن، در امتحانات دبیر الکامل و کامل دانشگاه لکنهو شرکت کرد و توفیقات لازم را به دست آورد.

رضوی سپس در لکنهو مقیم شد و مدت ۲۳ سال به تدریس در سلطان المدارس آن شهر پرداخت. سپس به کشور پاکستان رفت و با دعوت مولانا مفتی عارف حسین، راهی منطقه اوهکاره آن کشور شد و سپس به چکوال بلوک جهلم عزیمت کرد و مدت چهار سال در آنجا اقامت گزید. آنگاه راهی کراچی شد و پس از مدتی برای ادامه تحصیل به عراق رفت و در آنجا در درس‌های آیت‌الله سیدمحسن طباطبایی حکیم و امام‌خمینی شرکت کرد [۱] درباره سال‌های دقیق حضور رضوی در عراق و در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام‌خمینی که در مسجد شیخ انصاری معروف به مسجد ترک‌ها (از سال ۱۳۴۴-۱۳۵۷ش) برگزار می‌شد، اطلاعاتی در دست نیست.

رضوی پس از بازگشت به پاکستان به‌عنوان مدرس دروس اسلامی در کالج سیدپاکستان به تدریس دروس حوزوی پرداخت. در سال ۱۳۵۱ش بازنشسته شد و پس از آن مدت سه سال در کالج عثمانیه به تدریس پرداخت. او همچنین امام جماعت مسجد شاه کربلا بود و به سخنرانی و تبلیغ دین در آن مسجد می‌پرداخت.

تألیفات

سیدمحمد عادل رضوی از نویسندگان شیعی در پاکستان بود و برخی از تألیفات او عبارت است از: ترجمه جواهرالسنته، ترجمه مقدمه شرح ابن ابی الحدید، فضائل و مسائل نماز جماعت، دشمن (حالات ابلیس)، مقتل حسین (ع)، سلام و اسلام، احکام فطره، مختصر دعائین (دعاهای مختصر)، هماری منزل (منزل ما)، ایمان، کشکول، دُر یتیم (کلمات رسول مقبول صلی الله علیه و آله و سلم)، پرچهائین (سایه)، مجموعه قصائد، گور غریبان (مرثیه جنت البقیع)، فریاد عادل، جذبات [۲]، سلام اور اسلام (علی بن ابی‌طالب (ع))، امام اول [۳]

درگذشت

سیدمحمد عادل رضوی در ۱۷ بهمن ۱۳۵۳ (۲۴ محرم ۱۳۹۵) در پاکستان از دنیا رفت و در باغ جنت البقیع کراچی به خاک سپرده شد.[۴]

پانویس

  1. (نقوی، ص۳۱۸-۳۱۹).
  2. (نقوی، ص۳۱۹)
  3. (اسلام اور اسلام).
  4. (نقوی، ص۳۱۸-۳۱۹).

منابع

  • اسلام اور اسلام، http://www.lib.ir؛
  • نقوی، سیدحسین عارف (۱۳۷۰)، تذکره علمای امامیه پاکستان، ترجمه دکتر محمد هاشم، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی.