سیدمرتضی موسوی خلخالی

از ویکی امام خمینی
سیدمرتضی موسوی خلخالی
سیدمرتضی موسوی خلخالی.jpg
اطلاعات فردی
نام کاملسیدمرتضی خلخالی
نسبسادات خلخالی
تاریخ تولد۱۲۸۵ش
تاریخ وفاتپس از ۱۳۶۷ ش (در زندان بعث)
محل دفننامعلوم (توسط رژیم بعث مخفی شده)
شهر وفاتبغداد
محل شهادتزندان‌های رژیم بعث
خویشاوندان
سرشناس
سیدمهدی خلخالی (فرزند)
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی
محل تحصیلحوزه علمیه نجف اشرف
تألیفاتتحقیق و تعلیقه بر تذکرة الفقهاء علامه حلی
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیمبارز ضد رژیم بعث
اجتماعیعضو هیئت استفتای آیت‌الله خویی و تدریس در حوزه علمیه نجف


سیدمرتضی موسوی خلخالی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

سیدمرتضی خلخالی فرزند سیدجواد در سال ۱۲۸۵ش به دنیا آمد. پس از فراگیری نوشتن و خواندن، ادبیات فارسی و عربی و قرآن کریم در مکتب‌خانه‌های آن زمان، جهت فراگیری علوم حوزوی وارد حوزه نجف اشرف شد و با عزم و جدیت و همت والای خود کتب متداول مقدمات و سطح را نزد استادان فرزانه به اتمام رساند [۱] سیدحمید روحانی و باقری بیدهندی از او به‌عنوان یکی از شاگردان امام‌خمینی نام برده‌اند [۲] ولی درباره سال حضور او در درس امام‌خمینی گزارشی در دست نیست. با استناد به اقامت او در نجف اشرف می‌توان گفت که در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام‌خمینی که از سال ۱۳۴۴ش در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف برگزار می‌شد، شرکت می‌کرده است. او پس از اخراج ایرانیان از عراق در سال ۱۳۵۵ ش، به عضویت در هیئت استفتای آیت‌الله سیدابوالقاسم موسوی خویی درآمد [۳]

سیدمرتضی خلخالی در طول حیات پربرکت خویش همواره دچار فشارها و تحقیقات رژیم سفاک صدام بود و در این راه مشکلات و سختی‌های فروانی را متحمل شد. وی در جریان اعتراضات شیعیان در قیام معروف به انتفاضه ۱۵ شعبان علیه رژیم صدام، به جرم همکاری علمی و عملی به همراه فرزند بزرگوارش حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی خلخالی و سه نفر از نوادگانش و به همراه جمعی از علما و مجتهدین دستگیر و روانه زندان‌های مخوف رژیم بعث شد.

پس از ۱۲ سال صبر و انتظار و بعد از سقوط رژیم، وقتی در زندان‌های بغداد گشوده شد، اثری از آنان یافت نشد و معلوم نشد صدام بعد از به شهادت رساندن آنان، اجساد مطهرشان را در کدام نقطه مدفون ساخته است.

او از استادان حوزه علمیه نجف اشرف در فقه و اصول بود و کتاب‌ها و تعلیقاتی بر برخی از کتاب‌ها نوشته است که از آن جمله می‌توان به کتاب تحقیق و تعلیقه بر تذکره الفقهاء علامه حلی اشاره کرد [۴]

پانویس

  1. (امینی، ۱۶۲).
  2. (روحانی، ج ۱، ۶۴؛ باقری بیدهندی، ۱۳۲)
  3. (انصاری قمی، ۹۳).
  4. (امینی، ۱۶۲)

منابع

  • امینی، محمدهادی (۱۳۸۴ ق)، معجم رجال الفکر و الادب فی النجف خلال الف عام، نجف اشرف، مطبعه الادب).
  • باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، «نجوم امت ۲۸: بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج‌آقا روح‌الله خمینی»، ماهنامه نور علم، دوره سوم، شماره ۳۱، تیر.
  • انصاری قمی، ناصرالدین (۱۳۷۱)، «نجوم امت ـ حضرت آیت‌الله‌العظمی حاج سیدابوالقاسم خویی»، دوماهنامه نور علم، شماره ۴۷، مهر و آبان.
  • روحانی، سیدحمید (۱۳۸۹)، نهضت امام‌خمینی، ج ۱، تهران، انتشارات راه امام.