قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی (کتاب)

از ویکی امام خمینی
قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی (کتاب)
قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانقضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی
نویسندهعلی‌اصغر اعظمی و بیژن سلیمانی‌فارسانی
موضوعقضا و قضاوت
سبکتوصیفی
زبانفارسی
اطلاعات نشر
مجموعهتبیان
ناشرمؤسسه چاپ و نشر عروج
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۹۰ش
نوبت چاپچاپ سوم


قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی دفتر بیست و دوم از آثار موضوعی تبیان است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. مقام و جایگاه قضا و دستگاه قضایی، فلسفه قوانین و مجازات‌ها در اسلام، اصول حاکم بر قوانین و تشکیلات قضایی، آداب قضا، جرایم، نظارت بر دستگاه قضایی، و وظیفه روحانیون و حوزه‌های علمیه؛ از عناوین این مجموعه می‌باشد.

محتوا

تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.[۱] دفتر بیست و دوم آن به «قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی» اختصاص دارد.

امام‌خمینی قوه قضاییه در اسلام را‎ ‏جزء طراز اول مراکز با اهمیّت اداری و حتی حسّاس‌ترین مکان نظام دانسته و به وجوب کفایی‎ ‏تصدی قضاوت فتوا داده است. به نظر ایشان قوه قضاییه ملجأ و پناهگاه مردم ستمدیده است و اگر مطابق موازین اسلامی - انسانی رفتار کند می‌تواند نجات‌بخش و حلّال بسیاری از‎ ‏مشکلات کشور باشد و این امر در صورتی تحقق خواهد یافت که مردم، تجارت، معیشت و‎ ‏حیثیّت خود را از گزند هرگونه تجاوز و آسیب هر نوع تعدّی در امان ببینند و از صحّت قضا، ابلاغ،‎ ‏اجرا و احضار، احساس آرامش و امنیت کنند و اسلام و دولت اسلامی را پشتیبان خود‎ ‏بدانند و قوۀ قضاییه را در دادخواهی‌ها و اجرای عدالت و حدود اسلامی، در خدمت خود مشاهده‎ ‏کنند.[۲] اثر حاضر به این مهم، از زبان امام‌خمینی می‌پردازد.

ساختار

کتاب قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی، به همت علی‌اصغر اعظمی و بیژن سلیمانی‌فارسانی تدوین شده،‏ مشتمل بر هفت فصل به شرح زیر است:

  • فصل اول: مقام و جایگاه قضا و دستگاه قضایی
  • ‏فصل دوم: فلسفۀ قوانین و مجازات‌ها در اسلام
  • ‏فصل سوم: اصول حاکم بر قوانین و تشکیلات قضایی
  • ‏فصل چهارم: آداب قضا
  • ‏فصل پنجم: جرایم
  • فصل ششم: نظارت بر دستگاه قضایی
  • فصل هفتم: وظیفه روحانیون و حوزه‌های علمیه.[۳]

‏ویژگی

در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی آورده شده است.[۴] این کتاب بارها چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۰ش می‌باشد.

پانویس

  1. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳
  2. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۰ش، قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی، مقدمه، ص الف.
  3. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۴ش، قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی، فهرست.‏
  4. «قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی»، پرتال امام‌خمینی.

منابع

  • «قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی»، پرتال امام‌خمینی، تاریخ بازدید: ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، قضا و قضاوت در اندیشه امام‌خمینی- تبیان آثار موضوعی (دفتر بیست و دوم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، ‏چاپ سوم،‏ ۱۳۹۰ش.
  • مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجموعه‌ای ارزشمند، از سخنان امام‌خمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.