پرش به محتوا

بیت‌المال: تفاوت میان نسخه‌ها

۲٬۴۱۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۴ اسفند ۱۴۰۱
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''بیت‌المال'''، دارایی‌های عمومی و دولتی و اهتمام به حفظ آن.
'''بیت‌المال'''، دارایی‌های عمومی و دولتی و اهتمام به حفظ آن.
بیت‌المال؛ به ذخایر و اندوخته‌های حکومت اسلامی و اموال عمومی متعلق به همه مسلمانان گفته می‌شود.
منابع بیت‌المال عبارت‌است از: 1) منابع بدون مصارف خاص؛ الف) متعلق به مسلمانان‌ ب) متعلق به منصب [[رسالت]] یا [[امامت]]. 2) منابع با مصارف خاص؛ چون: سهم سادات از [[خمس]] و غیر از سهم سبیل‌الله از [[زکات]].
امام‌خمینی، زمین‌های موات و سواحل دریاها را از جمله موارد [[انفال]] برشمرده‌است و بر مشروعیت و جواز گرفتن [[مالیات]] در صورت حکومت حاکم مشروع تأکید کرده‌ و دولت را مالک بیت‌المال می‌داند.
امام‌خمینی معتقد است انفال برای جایگاه و منصب رسالت و امامت است و پیامبر(ص) و امام(ع) بر انفال مالکیت ندارند، بلکه مالکیت تصرف دارند و تمام انفال در [[زمان غیبت]]، برای شیعیان مباح است؛ اما در صورت برپایی حکومت اسلامی، اختیار آن با حکومت است.
امام‌خمینی ملاک استفاده از بیت‌المال را مقررات و قوانین اعلام کرده و برای جلوگیری از غارت بیت‌المال راه‌حلهایی چون: تشکیل حکومت اسلامی ـ ملی و عدالت‌محور و قطع دست غارتگران ارئه داد.
امام‌خمینی صرف بیت‌المال بر ضد مصالح اسلام و ملت در زمان [[رژیم پهلوی]] را از نگرانی‌های جانفرسای خود می‌شمرد و جلوگیری از غارت بیت‌المال را از اهداف اساسی انقلاب اسلامی اعلام می‌کرد.
از نظر ایشان اسلام تأکید خاصی بر جمع‌آوری و مصرف بیت‌المال و جلوگیری از حیف و میل از خزانه عمومی دارد؛ بر همین اساس رئیس و اعضای [[دولت]] در بهره‌برداری از بیت‌المال، مساوی‌اند و هیچ امتیازی بر دیگران


== مقدمه ==
== مقدمه ==
خط ۱۷۵: خط ۱۹۰:
[[رده:فقه]]
[[رده:فقه]]
[[رده:مفاهیم اقتصادی]]
[[رده:مفاهیم اقتصادی]]
[[رده:مقاله های نیازمند ارزیابی]]