پرش به محتوا

کاربر:Salehi/صفحه تمرین۵: تفاوت میان نسخه‌ها

اصلاح ارقام
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب: برگردانده‌شده
(اصلاح ارقام)
برچسب: برگردانده‌شده
خط ۱: خط ۱:
قیامت، رستاخیز و روز جزا در جهان پس از مرگ.
'''قیامت'''، رستاخیز و روز جزا در جهان پس از مرگ.
قیامت از ریشه «قوم» در اصل، مصدر و به معنای برخاستن است (← ابن‌منظور، 12/506؛ ابن‌اثیر، 4/135) و تاء دلالت بر یک‌بار وقوع دارد (راغب، 691). این واژه در اصطلاح کلامی به معنای روز جزا (قاضی‌عبدالجبار، 491؛ طباطبایی، 15/284) و روز برخاستن و زنده‌شدن مردگان از قبرهاست (طوسی، 10/190) و در اصطلاح عرفانی به معنای بازگشت موجودات به خالق و مبدأ خود (قاضی‌سعید، شرح الاربعین، 177 و 464) و فنای ذات، صفات و افعال موجودات در ذات، صفات و افعال حق‌تعالی است (قیصری، 391). امام‌خمینی نیز قیامت را روز جزا و حساب می‌داند؛ روزی که سلطنت الهی ظهور و بروز می‌کند (آداب الصلاة، 276).
 
از الفاظ مرتبط با قیامت، بعث، حشر، معاد و نشر است. قیامت و بعث به معنای برانگیخته‌شدن مردم پس از مرگ برای حساب (طوسی، 6/15 و 8/266) و حشر به معنای خارج‌کردن جماعتی با ناراحتی و ناآرامی (طباطبایی، 7/147) یا جمع‌کردن آنان در یک ناحیه (طوسی، 9/559) است (← مقاله حشر) و معاد به معنای بازگشت مردم به حقیقت خود (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، 611) و نشر به معنای پخش‌شدن آفریدگان یا زنده‌کردن آنهاست (طبری، 11/71). برخی این الفاظ را مترادف و اختلاف آنها را اعتباری می‌دانند (طوسی، 4/361؛ تهانوی، 1/675) (← مقاله معاد).
==مفهوم‌شناسی==
پیشینه: قیامت از مسائلی است که تمام ادیان الهی از آن خبر داده‌اند و آن، روز بازگشت همه انسان‌ها به حیات ابدی است (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، 412؛ ناس، 463 ـ 467). در آموزه‌های زرتشت درباره حال انسان پس از مرگ، پس‌دادن حساب و عبور از صراط در روز جزا، سخن به میان آمده است (هینلز، 1/470 ـ 471؛ ناس، 473 ـ 474). در کتاب آسمانی یهودیان (کتاب مقدس، کتاب یوئیل نبی، ب3، 15) و مسیحیان (همان، کتاب اول قرنتیان، ب15، 12 ـ 13) بر اعتقاد به قیامت تأکید شده است. مسیحیان معتقدند ساعتی خواهد آمد که همه افرادی که در گورند، آواز پسر خدا را می‌شنوند و از گورها بیرون خواهند آمد. در آن روز کارهای نیک و بد داوری خواهد شد (همان، کتاب یوحنا، ب5، 29 ـ 35).
قیامت از ریشه «قوم» در اصل، مصدر و به معنای برخاستن است (← ابن‌منظور، ۱۲/۵۰۶؛ ابن‌اثیر، ۴/۱۳۵) و تاء دلالت بر یک‌بار وقوع دارد (راغب، ۶۹۱). این واژه در اصطلاح کلامی به معنای روز جزا (قاضی‌عبدالجبار، ۴۹۱؛ طباطبایی، ۱۵/۲۸۴) و روز برخاستن و زنده‌شدن مردگان از قبرهاست (طوسی، ۱۰/۱۹۰) و در اصطلاح عرفانی به معنای بازگشت موجودات به خالق و مبدأ خود (قاضی‌سعید، شرح الاربعین، ۱۷۷ و ۴۶۴) و فنای ذات، صفات و افعال موجودات در ذات، صفات و افعال حق‌تعالی است (قیصری، ۳۹۱). امام‌خمینی نیز قیامت را روز جزا و حساب می‌داند؛ روزی که سلطنت الهی ظهور و بروز می‌کند (آداب الصلاة، ۲۷۶).
در قرآن کریم آیات بسیاری از وقوع روز قیامت خبر داده‌اند (نساء، 87؛ یونس، 93؛ زمر، 31). در آیاتی نیز بر وقوع روز قیامت استدلال شده و به سخن کفار و مشرکان که برانگیخته‌شدن انسان‌ها در روز قیامت را بعید شمرده‌اند پاسخ داده شده است (حج، 5 ـ قیامت، 36 ـ 40). در روایات نیز چگونگی روز قیامت و مواقف آن بیان شده است (برقی، 1/179؛ صدوق، ثواب الاعمال، 222). اعتقاد به قیامت و معاد از اصول و ضروریات دین اسلام است (فاضل مقداد، الانوار الجلالیه، 100؛ مجلسی، مرآة العقول، 9/304؛ طباطبایی، 8/174)؛ از این‌رو قائلان به تناسخ، به سبب باورنداشتن به قیامت، کافر شمرده شده‌اند (عجالی، 426). قیامت در مباحث کلامی از موضوعات مهمی است که در ضمن بحث از معاد، مطرح می‌شود و دربرگیرنده مباحثی چون چگونگی ظهور در قیامت، نفخ صور، حشر، حساب، میزان، صراط و کتاب اعمال است (← صدوق، الاعتقادات، 70 ـ 73؛ فاضل مقداد، ارشاد الطالبین، 425؛ فیض کاشانی، علم الیقین، 2/1096 ـ 1184).
 
حکمای الهی نیز کوشیده‌اند بر اساس ادله عقلی مباحث قیامت و معاد را اثبات کنند؛ اگرچه معتقدند بسیاری از خصوصیات قیامت از مسائلی نیست که عقل انسان بتواند خود به آن راه یابد و در مواردی که از اثبات آن عاجز گشته‌اند، به اعتبار یقینی‌بودن گفتار پیامبر خدا(ص)، آن را تعبداً پذیرفته‌اند (ابن‌سینا، 423). فیلسوفان پیشین بر اساس مبانی خود نتوانستند برخی از حقایق معاد و قیامت را اثبات کنند؛ اما ملاصدرا توانسته‌ است با مبانی خاص خود، مانند حرکت جوهری و اصالت وجود، مباحثی چون حشر و معاد جسمانی و تجرد برزخی را اثبات کند. همچنین تحقیق در انواع صراط، نشر کتب و صحیفه اعمال و بعث انسان با جمیع قوا و جوارح، اختصاص به ملاصدرا دارد (ملاصدرا، زاد المسافر، 18 ـ 25؛ آشتیانی، مقدمه سه رساله فلسفی، 30 ـ 33).
از الفاظ مرتبط با قیامت، بعث، حشر، معاد و نشر است. قیامت و بعث به معنای برانگیخته‌شدن مردم پس از مرگ برای حساب (طوسی، ۶/۱۵ و ۸/۲۶۶) و حشر به معنای خارج‌کردن جماعتی با ناراحتی و ناآرامی (طباطبایی، ۷/۱۴۷) یا جمع‌کردن آنان در یک ناحیه (طوسی، ۹/۵۵۹) است (← مقاله حشر) و معاد به معنای بازگشت مردم به حقیقت خود (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۶۱۱) و نشر به معنای پخش‌شدن آفریدگان یا زنده‌کردن آنهاست (طبری، ۱۱/۷۱). برخی این الفاظ را مترادف و اختلاف آنها را اعتباری می‌دانند (طوسی، ۴/۳۶۱؛ تهانوی، ۱/۶۷۵) (← مقاله معاد).
حکما و متکلمان در تحلیل برخی مسائل قیامت اختلاف دارند. برخی متکلمان واژگانی چون میزان، کتاب و مانند آن را حمل بر معنای ظاهری‌شان می‌کنند (← مجلسی، حق الیقین، 2/429) یا در مسئله لقاءالله برخی متکلمان اشعری و سَلَفی، لقا و رؤیت را در قیامت با چشم سر جایز می‌دانند؛ اما حکما این امر را ممتنع می‌دانند (← لاهیجی، 54). عارفان نیز به ویژگی‌های باطنی قیامت پرداخته‌اند و ظهور قیامت کبری را برای سالک در همین عالم به واسطه فنا و بقای پس از فنا امکان‌پذیر دانسته‌اند (ابن‌عربی، تفسیر، 2/206؛ قیصری، 738).
 
==پیشینه==
قیامت از مسائلی است که تمام ادیان الهی از آن خبر داده‌اند و آن، روز بازگشت همه انسان‌ها به حیات ابدی است (ملاصدرا، مفاتیح الغیب، ۴۱۲؛ ناس، ۴۶۳ ـ ۴۶۷). در آموزه‌های زرتشت درباره حال انسان پس از مرگ، پس‌دادن حساب و عبور از صراط در روز جزا، سخن به میان آمده است (هینلز، ۱/۴۷۰ ـ ۴۷۱؛ ناس، ۴۷۳ ـ ۴۷۴). در کتاب آسمانی یهودیان (کتاب مقدس، کتاب یوئیل نبی، ب۳، ۱۵) و مسیحیان (همان، کتاب اول قرنتیان، ب۱۵، ۱۲ ـ ۱۳) بر اعتقاد به قیامت تأکید شده است. مسیحیان معتقدند ساعتی خواهد آمد که همه افرادی که در گورند، آواز پسر خدا را می‌شنوند و از گورها بیرون خواهند آمد. در آن روز کارهای نیک و بد داوری خواهد شد (همان، کتاب یوحنا، ب۵، ۲۹ ـ ۳۵).
 
در قرآن کریم آیات بسیاری از وقوع روز قیامت خبر داده‌اند (نساء، ۸۷؛ یونس، ۹۳؛ زمر، ۳۱). در آیاتی نیز بر وقوع روز قیامت استدلال شده و به سخن کفار و مشرکان که برانگیخته‌شدن انسان‌ها در روز قیامت را بعید شمرده‌اند پاسخ داده شده است (حج، ۵ ـ ۶؛ قیامت، ۳۶ ـ ۴۰). در روایات نیز چگونگی روز قیامت و مواقف آن بیان شده است (برقی، ۱/۱۷۹؛ صدوق، ثواب الاعمال، ۲۲۲). اعتقاد به قیامت و معاد از اصول و ضروریات دین اسلام است (فاضل مقداد، الانوار الجلالیه، ۱۰۰؛ مجلسی، مرآة العقول، ۹/۳۰۴؛ طباطبایی، ۸/۱۷۴)؛ از این‌رو قائلان به تناسخ، به سبب باورنداشتن به قیامت، کافر شمرده شده‌اند (عجالی، ۴۲۶). قیامت در مباحث کلامی از موضوعات مهمی است که در ضمن بحث از معاد، مطرح می‌شود و دربرگیرنده مباحثی چون چگونگی ظهور در قیامت، نفخ صور، حشر، حساب، میزان، صراط و کتاب اعمال است (← صدوق، الاعتقادات، ۷۰ ـ ۷۳؛ فاضل مقداد، ارشاد الطالبین، ۴۲۵؛ فیض کاشانی، علم الیقین، ۲/۱۰۹۶ ـ ۱۱۸۴).
 
حکمای الهی نیز کوشیده‌اند بر اساس ادله عقلی مباحث قیامت و معاد را اثبات کنند؛ اگرچه معتقدند بسیاری از خصوصیات قیامت از مسائلی نیست که عقل انسان بتواند خود به آن راه یابد و در مواردی که از اثبات آن عاجز گشته‌اند، به اعتبار یقینی‌بودن گفتار پیامبر خدا(ص)، آن را تعبداً پذیرفته‌اند (ابن‌سینا، ۴۲۳). فیلسوفان پیشین بر اساس مبانی خود نتوانستند برخی از حقایق معاد و قیامت را اثبات کنند؛ اما ملاصدرا توانسته‌ است با مبانی خاص خود، مانند حرکت جوهری و اصالت وجود، مباحثی چون حشر و معاد جسمانی و تجرد برزخی را اثبات کند. همچنین تحقیق در انواع صراط، نشر کتب و صحیفه اعمال و بعث انسان با جمیع قوا و جوارح، اختصاص به ملاصدرا دارد (ملاصدرا، زاد المسافر، ۱۸ ـ ۲۵؛ آشتیانی، مقدمه سه رساله فلسفی، ۳۰ ـ ۳۳).
 
حکما و متکلمان در تحلیل برخی مسائل قیامت اختلاف دارند. برخی متکلمان واژگانی چون میزان، کتاب و مانند آن را حمل بر معنای ظاهری‌شان می‌کنند (← مجلسی، حق الیقین، ۲/۴۲۹) یا در مسئله لقاءالله برخی متکلمان اشعری و سَلَفی، لقا و رؤیت را در قیامت با چشم سر جایز می‌دانند؛ اما حکما این امر را ممتنع می‌دانند (← لاهیجی، ۵۴). عارفان نیز به ویژگی‌های باطنی قیامت پرداخته‌اند و ظهور قیامت کبری را برای سالک در همین عالم به واسطه فنا و بقای پس از فنا امکان‌پذیر دانسته‌اند (ابن‌عربی، تفسیر، ۲/۲۰۶؛ قیصری، ۷۳۸).
 
امام‌خمینی در آثار خود از حقیقت قیامت، مراحل و مسائل آن مانند حشر، بعث، صراط، میزان و حساب بحث کرده و تفسیر عرفانی خاصی از حقیقت قیامت و مالکیت آن در روز قیامت ارایه کرده است.
امام‌خمینی در آثار خود از حقیقت قیامت، مراحل و مسائل آن مانند حشر، بعث، صراط، میزان و حساب بحث کرده و تفسیر عرفانی خاصی از حقیقت قیامت و مالکیت آن در روز قیامت ارایه کرده است.
نام‌های قیامت: قیامت در متون دینی، با نام‌های بسیاری آمده است که هر یک وجهی دارند، مانند واقعه، حاقّه، قارعه، غاشیه، طامه (طوسی، 10/99؛ طباطبایی، 13/16 و 19/115
 
==نام‌های قیامت==
قیامت در متون دینی، با نام‌های بسیاری آمده است که هر یک وجهی دارند، مانند واقعه، حاقّه، قارعه، غاشیه، طامه (طوسی، ۱۰/۹۹؛ طباطبایی، ۱۳/۱۶ و ۱۹/۱۱۵)، الساعه، یوم‌الجمع، یوم‌التغابن، یوم‌الفصل، یوم‌الحشر، یوم‌التلاق، یوم‌التناد (قمی، ۲/۲۵۶؛ ملاصدرا، اسرار الآیات، ۱۶۹و ۱۸۷).
 
امام‌خمینی وجوهی برای نام‌های روز قیامت که در قرآن آمده ذکر کرده است، ازجمله: ۱. «یوم‌الدین» (فاتحه، ۴): به جهت اینکه در روز قیامت آثار دین و حقایق آن روشن می‌شود (آداب الصلاة، ۲۷۵ ـ ۲۷۶)؛ ۲. «یومَ تُبلَی السرائر» (آشکارشدن باطن‌ها) (الطارق، ۹): به جهت اینکه روز قیامت روز آشکارشدن حقایق، امور پنهان و باطن است (چهل حدیث، ۹۵)؛ ۳. «یوم‌الحسره» (مریم، ۳۹): به جهت اینکه انسان‌ها به سبب فرصت‌هایی که برای انجام اعمال خیر داشتند و از دست دادند و
سیدعلی احمدی امیری
سیدعلی احمدی امیری
Image-reviewer، emailconfirmed، مدیران
۴٬۵۲۶

ویرایش