سیدهاشم بطحایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۷۳: خط ۷۳:
* کاظمینی، میرزا محمد (۱۳۹۶)، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، قم، صحیفه خرد.
* کاظمینی، میرزا محمد (۱۳۹۶)، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، قم، صحیفه خرد.
{{پایان}}
{{پایان}}
[[رده:پروژه شاگردان2]]
[[رده:مقاله‌های ارزیابی‌شده/پروژه شاگردان]]
[[رده:شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی]]
[[رده:شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۱۶:۱۳

سیدهاشم بطحایی
سیدهاشم بطحایی.jpg
اطلاعات فردی
نام کاملسیدهاشم بطحایی گلپایگانی
تاریخ تولد۱۳۲۰ ش
زادگاهگوگد گلپایگان، ایران
تاریخ وفات۲۶ اسفند ۱۳۹۸
محل دفنقبرستان بهشت معصومه(س)، قم
شهر وفاتقم، ایران
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدمحمدرضا گلپایگانی، سیدکاظم شریعتمداری، میرزا هاشم آملی، حسینعلی منتظری، حسین نوری همدانی، مصطفی اعتمادی، محمدتقی ستوده
محل تحصیلگلپایگان، اراک، قم
تألیفاترساله توضیح المسائل، مناسک حج، احکام بانوان، رساله استفتائات، آیات الاحکام (سیاسی)، آیات الاحکام (جزایی)، فاطمه کوثر رسالت، مهدی (عج) گل ولایت، ندای فطرت، اخلاقی تحلیلی اسلام، فمینیسم از نظر اسلام و ملل، حقوق بشر از دیدگاه اسلام و غرب، قواعد فقه
سایرتدریس در دانشگاه و حوزه علمیه
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیمبارز با حکومت پهلوی، حمایت از نهضت امام‌خمینی، نماینده مجلس خبرگان رهبری و امام‌جمعه گلپایگان
اجتماعیاستاندار چهارمحال و بختیاری، رئیس دبیرستان دین و دانش قم، حضور فعال در جبهه‌های جنگ تحمیلی


سیدهاشم بطحایی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

سیدهاشم بطحایی در ۱۳۲۰ در گوگد گلپایگان به دنیا آمد.

او دوران ابتدایی را در گلپایگان گذراند و سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و مقدمات را در زادگاهش و پیش جواد نخعی خواند. در سال ۱۳۳۵ برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی اراک شد و با اقامت در مدرسه آقا ضیاء آن شهر، بخش دیگری از مقدمات را نزد حجت‌الاسلام رفیعی از مدرسان آن شهر فراگرفت.

یک سال بعد به قم رفت و مقدمات را در آنجا پیش آقایان رحمت‌الله فشارکی و قاسم نحوی به پایان رساند. آنگاه درس‌های سطح را نزد حسینعلی منتظری، حسین نوری همدانی، مصطفی اعتمادی، محمدتقی ستوده و سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی به پایان رساند.

در درس فلسفه هم از شاگردان آقایان علامه سیدمحمدحسین طباطبایی (اسفار) و یحیی انصاری شیرازی (منظومه) بود.[۱]

بطحایی پس از پایان دوره سطح در درس‌های خارج فقه و اصول آیات امام‌خمینی، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی، سیدکاظم شریعتمداری و میرزا هاشم آملی شرکت کرد. [۲] او به احتمال فراوان، در اواخر حضور امام‌خمینی در قم، از درس‌های خارج فقه و اصول ایشان در مسجد اعظم قم بهره می‌برد. پس از تبعید امام‌خمینی به خارج از کشور از درس‌های استادان دیگر بهره برد و از جمله مدت ۲۷ سال در درس‌های خارج فقه و اصول آیت‌الله گلپایگانی حاضر شد.

در کنار فراگیری دروس حوزوی، به تحصیلات جدید هم ادامه داد و پس از آنکه در سال ۱۳۴۰ دیپلم متوسطه را دریافت کرد، در سال ۱۳۴۱ در رشته فلسفه دانشگاه تهران پذیرفته شد و موفق به دریافت مدرک کارشناسی در آن رشته در سال ۱۳۴۷ شد. پس از آن هم به تحصیلات خود ادامه داد و موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه در سال ۱۳۵۲ شد. آنگاه راهی مصر شد و در دانشگاه قاهره به تحصیلاتش در رشته فلسفه ادامه داد، ولی با پیروزی انقلاب اسلامی و تیرگی روابط ایران و مصر، تحصیلاتش در آن کشور نیمه‌تمام ماند و به کشور بازگشت و پس از چند سال با دفاع از رساله‌اش با عنوان حقوق زن و مرد از دیدگاه مذاهب خمسه موفق به دریافت مدرک دکتری در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشگاه تهران شد.

همچنین از آیات گلپایگانی، شیخ محمدعلی اراکی، محمدتقی بهجت و سیدعلی خامنه‌ای اجازاتی دریافت کرد.

فعالیت سیاسی و اجتماعی

بطحایی در دهه ۱۳۴۰ به استخدام وزارت آموزش‌وپرورش درآمد و به تدریس در دبیرستان‌های قم هم می‌پرداخت. در همان زمان، با حکومت پهلوی نیز مبارزه می‌کرد[۳] که از آن جمله می‌توان به امضای نامه‌ای با امضای صدها نفر از طلاب به مراجع تقلید درباره دستگیری چند تن از روحانیان شاخص در قم و تبعید شیخ شهاب‌الدین اشراقی از قم به همدان و نیز اعتراض به تبعید امام‌خمینی و غیرقانونی خواندن آن در سال ۱۳۴۵ اشاره کرد.[۴] وی پس از آن هم به مبارزاتش ادامه داد و به همین علت چند بار دستگیر و زندانی شد و از آن جمله در شهرهای مشهد، میناب و تهران دستگیر و مدتی زندانی شد.

او پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۸ به ریاست دبیرستان دین و دانش قم منصوب شد. سپس به استان چهار محال و بختیاری رفت و به سمت استاندار آن استان منصوب شد و مدت شش ماه در آن سمت بود. در دوران جنگ تحمیلی حضوری فعال در جبهه‌های جنگ داشت.

بطحایی در سال ۱۳۶۵ از آموزش‌وپرورش به آموزش عالی منتقل شد و در گروه حقوق مجتمع آموزش عالی قم (پردیس) به تدریس مشغول شد. در کنار تدریس در دانشگاه، در حوزه علمیه قم به تدریس درس خارج در بحث‌های قضا، شهادت، حدود، دیات و عقود تملیکی اشتغال داشت. در سال ۱۳۷۳، به سمت امام‌جمعه گلپایگان منصوب شد و مدت سه سال در آن سمت بود.[۵]

پس از آن دوباره به قم بازگشت و به تدریس در حوزه علمیه قم و همچنین مجتمع آموزش عالی قم وابسته به دانشگاه تهران ادامه داد. او در پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری از سوی مردم استان تهران به نمایندگی برگزیده شد.

تألیفات

از تألیفات بطحایی می‌توان به کتاب‌های رساله توضیح المسائل، مناسک حج، احکام بانوان، رساله استفتائات، آیات الاحکام (سیاسی)، آیات الاحکام (جزایی)، فاطمه کوثر رسالت، مهدی (عج) گل ولایت، ندای فطرت، اخلاقی تحلیلی اسلام، فمینیسم از نظر اسلام و ملل، حقوق بشر از دیدگاه اسلام و غرب، و قواعد فقه اشاره کرد.

علاوه بر آن، ده‌ها مقاله از او درباره موضوعاتی چون فقه، تاریخ اسلام و قرآن کریم منتشر شده است.

درگذشت

سیدهاشم بطحایی در ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ بر اثر ابتلا به بیماری کرونا در قم از دنیا رفت و پیکرش پس از تشییع و اقامه نماز توسط سیدمهدی شیرازی در قبرستان بهشت معصومه(س) به خاک سپرده شد.[۶]

پانویس

  1. کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۲۶۸.
  2. کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۲۶۸؛ پرونده‌ای در بزرگداشت مرحوم آیت‌الله سیدهاشم بطحایی گلپایگانی: فرزند حوزه و دانشگاه»، ص۱۶.
  3. کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۲۶۸ـ۲۶۹
  4. سیر مبارزات یاران امام در آینه اسناد ساواک، ج۳، ص۴۰۸ـ۴۱۰.
  5. کاظمینی، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، ص۲۶۹.
  6. پرونده‌ای در بزرگداشت مرحوم آیت‌الله سیدهاشم بطحایی گلپایگانی: فرزند حوزه و دانشگاه، ص۱۶؛ انصاری، درگذشتگان: آیت‌الله بطحایی، ص۲۵۰.

منابع

  • انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۹)، درگذشتگان: آیت‌الله بطحایی، دوماهنامه آینه پژوهش، سال سی و یکم، شماره ۱۸۲، خرداد و تیر.
  • «پرونده‌ای در بزرگداشت مرحوم آیت‌الله سیدهاشم بطحایی گلپایگانی: فرزند حوزه و دانشگاه» (۱۴۰۰)، هفته‌نامه حریم امام، سال دهم، شماره ۴۹۲، ۲۱ اسفند.
  • سیر مبارزات یاران امام‌خمینی در آینه اسناد به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۳)، ج۱، ۳، ۵، تدوین: مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، تهران، مؤسسۀ تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی.
  • کاظمینی، میرزا محمد (۱۳۹۶)، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج۱، قم، صحیفه خرد.