حسین تفویضی، از شاگردان درس اخلاق و احتمالاً خارج فقه امام خمینی.

حسین تفویضی
اطلاعات فردی
نام کاملحسین تفویضی
اطلاعات علمی
استادانامام خمینی (اخلاق و فقه)
محل تحصیلحوزه علمیه قم، حوزه علمیه نجف


تحصیل

حسین تفویضی یکی از شاگردان امام خمینی بود و به این سبب از ایشان با عنوان «استاد معظم» نام می‌برد. درباره او اطلاعات زیادی در دست نیست. تفویضی در سال ۱۳۲۱ ش برای تحصیل دروس حوزوی وارد مدرسه فیضیه شد، ولی درباره درس‌هایی که آنجا خواند و همچنین استادان او اطلاعاتی در دست نیست. او از نخستین روزهای ورود به آن مدرسه در درس اخلاق امام خمینی که روزهای پنج‌شنبه و جمعه در مدرس زیر کتابخانه مدرسه فیضیه تشکیل می‌شد، حضور می‌یافت. تفویضی درباره نحوه آشنایی با درس اخلاق امام خمینی می‌گوید: «در سال ۱۳۲۱ ش برابر ۱۳۶۱ ق برای تحصیل به حوزه‎ ‏علمیه قم وارد و در مدرسه فیضیه حجره گرفتم و مشغول درس شدم. در‎ ‏یک روز تعطیلی دیدم آقایان طلاب به طرف مدرسه هجوم می‌برند و از‎ ‏بیرون فیضیه هم افراد بازاری به جمعیت طلاب افزوده می‌شدند. از کسی‎ ‏سؤال کردم سبب اجتماع را. جواب داد: آقا روح‌الله درس اخلاق‎ ‏می‌فرمایند. بنده هم شرکت کردم و از همان‌جا ایشان را شناختم. هفته‌ای‎ ‏یک روز این درس ادامه داشت، ولی چنان درس انسان‌سازی بود که در‎ ‏تمام هفته حال خوشی داشتیم و گویا شارژ بودیم. این یکی از لحظه‌های‎ ‏خوش دوران عمر ما بود که فراموش نمی‌شود‏» [۱] او مدت چهار هفته در درس امام خمینی شرکت کرد، چراکه این درس در همان سال تعطیل شد.

درباره حضور حسین تفویضی در درس‌های خارج فقه و اصول امام خمینی در قم اطلاعاتی در دست نیست، اما او خاطراتی از درس‌های امام خمینی بیان کرده است که نشان از حضور او در درس‌های خارج امام خمینی دارد [۲] تفویضی همچنین در خاطراتش از حضور در عراق در سال ۱۳۴۵ ش سخن گفته است و به نظر می‌رسد در آن سال در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام خمینی در مسجد شیخ انصاری نجف اشرف شرکت می‌کرده است. او درباره درس خارج امام خمینی می‌گوید: «استاد گاهی در وسط درس با صدای بلندتر می‌فرمودند «آقایان‎ ‏تشریف دارند؟» با اینکه همۀ شاگردها پای منبر درس و در حضور ایشان‎ ‏بودیم، ولی ایشان با فراستی که داشتند، می‌یافتند که آقایان جسم‌شان‎ ‏اینجاست، ولی خودشان بیرون حوزه درس می‌باشند و بعضی هم که در‎ ‏خواب و چرت بودند و با هشدار استاد معظم گویا خواب‌ها از خواب بیدار‎ ‏و بیرون‌رفته‌ها به جلسه درس برمی‌گشتند و درس رونق مخصوص به‎ ‏خود را پیدا می‌کرد» [۳]

پانویس

  1. (صحیفه دل، ج ۱، ۳۱؛ سلسله موی دوست، ۵۸).
  2. (سلسله موی دوست، ۵۹).
  3. (صحیفه دل، ۲۳-۳۳).

منابع

  • سلسله موی دوست: خاطرات دوران تدریس امام خمینی(س) به نقل از شاگردان، دوستان و منسوبین (۱۳۸۳)، به کوشش مجتبی فراهانی، با مقدمه عباسعلی عمید زنجانی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س).
  • صحیفه دل: خاطرات مکتوب از شاگردان امام خمینی (۱۳۷۹)، ج۱، به کوشش حمید بصیرت‌منش، احمد میریان، تهران، مؤسسه تنظیم و نشرآثار امام خمینی.