سیدحسن معین شیرازی
سیدحسن معین شیرازی، از شاگردان درس خارج فقه امامخمینی.
زادگاه و خاندان
سیدحسن معین شیرازی در خانوادهای روحانی در تهران به دنیا آمد. جد اعلای او سیدحسن واعظ شیرازی، از واعظان شیراز بود که در دوره فتحعلیشاه قاجار در تهران مقیم شد و به روضهخوانی در آن شهر پرداخت و فرزندان او هم پیشه پدرشان را ادامه دادند و در کسوت روحانیت درآمدند. سیدعبدالحسین معین شیرازی، پدر سیدحسن معین شیرازی از عالمان و مدرسان دروس حوزوی در تهران بود.
تحصیل
سیدحسن معین شیرازی بخشی از مقدمات را در تهران و نزد پدرش خواند. سپس وارد درس شیخ احمد مجتهدی تهرانی شد و جامعالمقدمات را در مسجد سیدعزیز الله تهران و نزد او فراگرفت. آنگاه در درس سیوطی مجتهدی شرکت کرد. سپس وارد درس علامه سیدمحمدحسین حسینی تهرانی [۱] شوهر خواهرش [۲] شد و از ایشان بهرهمند گردید. او سپس راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر کتاب مغنیاللبیب را پیش رضا استادی خواند. سپس در درس مکاسب جعفر سبحانی شرکت کرد و بخش دیگری از دروس سطح را نزد حسین نوری همدانی خواند.
سیدحسن معین شیرازی برای تکمیل تحصیلات حوزوی عازم عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف درس سطح را نزد آیات میرزا جواد آقا تبریزی و شیخ حسن صافی اصفهانی به پایان رساند. سپس در درس خارج فقه و اصول آیتالله سیدابوالقاسم موسوی خویی شرکت کرد. در سال ۱۳۴۴ش که امامخمینی وارد عراق شد، ازجمله طلابی بود که همراه با جمع دیگری از طلاب ایرانی مقیم عراق، به استقبال امامخمینی شتافت و ایشان را در سفرشان به کاظمین، کربلا و در نهایت نجف همراهی کرد. پس از استقرار امامخمینی در نجف اشرف و آغاز درس خارج فقه (بیع مکاسب) در مسجد شیخ انصاری، در آن درس شرکت کرد. با استناد به مصاحبه معین شیرازی با خبرگزاری رسا، میتوان گفت که از آغاز درس امامخمینی در نجف اشرف تا تابستان ۱۳۵۷ش که به کشور بازگشت، در درس امامخمینی حضور مییافت [۳] و از شاگردان ایشان محسوب میشد [۴] معین شیرازی همچنین از مریدان سیدهاشم موسوی حداد از عارفان معاصر بود [۵]
فعالیت سیاسی و اجتماعی
معین شیرازی پس از بازگشت به کشور در تهران مقیم شد. او در مهر ۱۳۵۷ در شهرری بود و در همان زمان، وقتی امامخمینی از عراق به فرانسه مهاجرت کرد، همراه با جمعی از روحانیان شهرک ملتآباد شهرری، اعلامیهای خطاب به رئیسجمهور فرانسه ارسال کردند و در آن «عزیمت میهمان عالیقدر، مرجع آگاه اسلام امامخمینی نور چشم ملت آزاده جهان را به آن مرز و بوم تبریک» گفتند و اظهار امیدواری کردند که ایشان مورد احترام رئیسجمهور فرانسه و ملت فرانسه قرار بگیرد [۶]
او پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فعالیتهای تبلیغی و مذهبی در کشور ادامه داد.
پانویس
منابع
- اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
- حسینی تهرانی، سیدمحمدحسین (بیتا)، الروح المجرد فی ذکری الموحد العظیم و العارف الکبیر الحاج السیدهاشم الموسوی الحداد، مترجم: عبدالرحیم مبارک، مشهد، مؤسسه ترجمه و نشر دوره علوم و معارف الاسلام.
- «در گفتوگویی تفصیلی با حجتالاسلاموالمسلمین معین شیرازی مطرح شد: شوخیهای علمی مصطفی خمینی با حضرت امام در کلاس درس».
- روحانی، سیدحمید (۱۳۸۹)، نهضت امامخمینی، ج۱، تهران، انتشارات راه امام.