سیدمصطفی فارغ دزفولی

از ویکی امام خمینی
سیدمصطفی فارغ دزفولی
سیدمصطفی فارغ دزفولی.jpg
اطلاعات فردی
نام کاملسیدمصطفی فارغ دزفولی
نسبفرزند سیدحسین فارغ دزفولی، نواده سیدمهدی فارغ (صاحب تحفه‌المحبین)
تاریخ تولد۱۳۱۱ شمسی
زادگاهدزفول
تاریخ وفاتاسفند ۱۳۹۲ شمسی
محل دفنآرامستان کاشفیه دزفول
شهر وفاتدزفول
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدحسین طباطبایی بروجردی، سیدمحمدرضا گلپایگانی
محل تحصیلحوزه علمیه دزفول، حوزه علمیه قم
تألیفات
  • آرامش‌بخش دل و جان در فقدان عزیزان (ترجمه سکن الافؤاد شهید ثانی)
سایر
  • نماینده دوره‌های دوم و سوم مجلس شورای اسلامی از دزفول
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیمبارز ضد حکومت پهلوی، فعال در انقلاب اسلامی


سیدمصطفی فارغ دزفولی، از شاگردان درس خارج اصول امام‌خمینی.

زادگاه و خاندان

سیدمصطفی فارغ دزفولی در سال ۱۳۱۱ ش در دزفول به دنیا آمد. پدرش سیدحسین فارغ دزفولی از عالمان برجسته و از مدرسان دروس حوزوی در دزفول و جدش سیدمهدی فارغ یکی از مجتهدان نامی دزفول و صاحب کتاب تحفه‌المحبین بود.

تحصیل

سیدمصطفی فارغ دزفولی دوران ابتدایی و متوسطه را در دزفول گذراند. آنگاه به تحصیل پرداخت و مقدمات و بخشی از دروس سطح را در دزفول نزد آقایان سیداسدالله نبوی، شیخ محمدعلی معزی و منصور سبط‌الشیخ انصاری خواند.

سپس راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر در درس‌های خارج فقه آیات سیدحسین طباطبایی بروجردی، سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی و درس خارج اصول امام‌خمینی شرکت کرد [۱]

درباره سال‌های دقیق حضور او در درس خارج اصول امام‌خمینی اطلاعاتی در دست نیست، ولی می‌توان احتمال داد که از اواخر دهه ۱۳۳۰ش در آن درس در مساجد سلماسی و سپس مسجد اعظم قم شرکت می‌کرده است.

فعالیت مبارزاتی

سیدمصطفی فارغ دزفولی از روحانیانی بود که با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام‌خمینی، به مبارزه با حکومت پهلوی پرداخت. او به فعالیت‌های سیاسی در قالب سخنرانی در دزفول ادامه داد و به همین سبب بارها ساواک از او خواست تا به منبر نرود، اما او بدون اعتنا به خطابه می‌پرداخت و به علت تداوم این فعالیت‌ها به اهواز تبعید شد.

فارغ دزفولی در اهواز هم به مبارزات خود ادامه داد و در نهایت در سال ۱۳۵۶ش به دزفول بازگشت و در سال‌های ۱۳۵۶ -۱۳۵۷ش از رهبران مبارزه در دزفول بود و در تظاهرات‌ها شرکت می‌کرد و در مجالس ختم شهدا به ایراد سخنرانی می‌پرداخت. او در اکثر مساجد دزفول چون مساجد زرگران، مرشدبکان (ابوذر)، امام حسن عسکری(ع) و مسجد بازار سخنرانی می‌کرد و با جسارت تمام رژیم را به باد انتقاد می‌گرفت و در تظاهرات‌ها پیشاپیش مردم حرکت می‌کرد. در گزارش رئیس شهربانی دزفول به ساواک، ضمن ارسال نوار سخنرانی او، اعلام شده بود که فارغ دزفولی تحریک‌کننده مردم علیه حکومت پهلوی و مبلّغ امام‌خمینی است.

اوج فعالیت‌های سیدمصطفی فارغ دزفولی، در ماه مبارک رمضان (مرداد و شهریور) ۱۳۵۷ بود و او با سخنرانی‌هایش، در تهییج مردم علیه حکومت پهلوی و برگزاری راهپیمایی‌های اعتراضی نقش مهمی داشت. به سبب همین افشاگری‌ها، مدام توسط ساواک احضار، تهدید و ارعاب می‌شد اما دست از فعالیت‌های سیاسی علیه حکومت پهلوی برنمی‌داشت.

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب

او پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فعالیت در دزفول ادامه داد و در سال ۱۳۶۳ در دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی مردم دزفول به نمایندگی انتخاب شد. در سومین دوره مجلس شورای اسلامی هم نماینده مردم دزفول بود. در دوران جنگ تحمیلی نیز در عرصه‌های نبرد حضور می‌یافت؛ به‌خصوص اینکه شهر دزفول همواره زیر بمباران حکومت بعث عراق قرار داشت.

خدمات علمی

فارغ دزفولی پس از پایان دوره سوم مجلس شورای اسلامی به فعالیت‌های تبلیغی و تدریس در حوزه علمیه دزفول پرداخت. آرامش‌بخش دل و جان در فقدان عزیزان و فرزندان، که ترجمه و نگارشی از کتاب سکن الافؤاد، فی فقد الاحبه والاولاد شهید ثانی است، ازجمله آثار فارغ دزفولی است.

درگذشت

سیدمصطفی فارغ دزفولی در اسفند ۱۳۹۲ از دنیا رفت و در آرامستان کاشفیه آن شهر به خاک سپرده شد [۲]

پانویس

  1. (حاصل عمر: زندگینامه و فعالیت‌های سیدمحمدکاظم مجاب، ص۱۷۸-۱۷۹).
  2. («اسطوره هفتم: حجت‌الاسلام سیدمصطفی فارغ دزفولی»، «حجت‌الاسلام سیدمصطفی فارغ دزفولی به دیار باقی شتافت»).

منابع