کوثر (کتاب)

از ویکی امام خمینی
(تغییرمسیر از کتاب کوثر)
کوثر (کتاب)
کتاب کوثر.jpg
اطلاعات کتاب
عنوانکوثر (کتاب)
موضوعسخنرانی‌های امام خمینی قبل از انقلاب
زبانفارسی
تعداد جلد۳
اطلاعات نشر
ناشرمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۷۱تا ۱۳۷۳ش


کوثر، کتابی دربرگیرنده بخشی از سخنرانی‌های امام‌خمینی، همراه شرح وقایع مرتبط با آنها، فارسی.

کتاب کوثر، دربردارنده متن نوشتاری سخنرانی‌های امام‌خمینی است که از بیستم آبان ۱۳۴۱ تا هفتم اسفند ۱۳۵۷ ایراد شده است. این مجموعه افزون بر متن سخنرانی‌ها، شامل شرح و توضیح رویدادهای مرتبط با انقلاب اسلامی ایران است و هدف از گردآوری آن، ارائه متن سخنرانی‌ها، همراه با شرح شرایط سیاسی حاکم بر زمان ایراد آنهاست و همین ویژگی آن را از مجموعه صحیفه نور و صحیفه امام متمایز می‌کند. این مجموعه به دلیل درگذشت سیداحمد خمینی ناتمام ماند.

نام کتاب از آیه «إِنَّا أَعْطَیناکَ الْکَوْثَرَ» اقتباس شده و جلد نخست آن، مقدمه‌ای به قلم سیداحمد خمینی دارد که در آن، مهم‌ترین تحولات نهضت از آغاز تا پیروزی، تحلیل و بررسی شده است.

سخنرانی‌های موجود در این مجموعه، ۱۴۰ عدد است سخنرانی‌ها به ترتیب زمانی آمده‌اند تا تسلسل حوادث و فراز و نشیب‌های تحولات به خواننده منتقل شود.

مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی جلد اول را در ۷۴۰ صفحه در سال ۱۳۷۱، جلد دوم را در ۶۷۷ صفحه در سال ۱۳۷۱ و جلد سوم را در ۶۵۰ صفحه، در سال ۱۳۷۳ منتشر کرده و همچنین در سال ۱۳۷۵ این مجموعه را به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو منتشر ساخته است.

معرفی

کتاب کوثر، دربردارنده متن نوشتاری سخنرانی‌های امام‌خمینی، طی شانزده سال فعالیت سیاسی و رهبری مبارزات اسلامی ـ مردمی ملت ایران است که از بیستم آبان ۱۳۴۱ تا هفتم اسفند ۱۳۵۷ ایراد شده است. این مجموعه افزون بر متن سخنرانی‌ها، شامل شرح و توضیح وقایع و رویدادهای مرتبط با انقلاب اسلامی ایران است و هدف از گردآوری آن، ارائه متن سخنرانی‌ها، همراه با شرح شرایط سیاسی حاکم بر زمان ایراد آنهاست و همین ویژگی آن را از مجموعه صحیفه نور و صحیفه امام متمایز می‌کند. این مجموعه سه جلدی که به دلیل درگذشت سیداحمد خمینی ناتمام ماند، در صورت تکمیل می‌توانست منشور انقلاب اسلامی و تاریخچه مستند مردمی‌ترین قیام موفق در عصر حاضر باشد.[۱]

نام کتاب از آیه «إِنَّا أَعْطَیناکَ الْکَوْثَرَ» اقتباس شده است[۲] و جلد نخست آن، مقدمه‌ای در ۳۳ صفحه به قلم سیداحمد خمینی دارد که در آن، مهم‌ترین تحولات نهضت امام‌خمینی از آغاز تا پیروزی انقلاب اسلامی، تحلیل و بررسی شده است.

هر یک از سخنرانی‌ها شناسنامه‌ای دارد که در آن به زمان سخنرانی، مکان، عنوان (موضوع)، مناسبت و صنف حاضران اشاره شده است؛ همچنین در بخشی با عنوان «شرایط، شأن بیان و پیامدها» توضیحات نسبتاً مفصلی دربارهٔ آن سخنرانی و فضای سیاسی زمان ایراد آن و به تناسب موضوع سخنرانی، اسامی اشخاص، اماکن و تاریخ وقایع در پاورقی‌های توضیحی آمده است. در آخر هر جلد، فهرست آیات و روایات و فهرست واژگان و نمایه‌های موضوعی متن نیز آورده شده است.

متن بیشتر سخنرانی‌های کتاب با استفاده از نوارهای موجود در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی نوشته شده است و ناشر برای حفظ امانت، هیچ‌گونه ویرایشی انجام نداده و حتی کلمات تکراری و تکیه‌کلام‌های امام‌خمینی عیناً آورده شده است تا حالات روحی گوینده و نیز فضای حاکم بر سخنرانی‌ها محفوظ بماند و از تحریف‌های احتمالی جلوگیری شود.

شمار سخنرانی‌های موجود در این مجموعه، ۱۴۰ عدد است که البته شماری از آنها، مثل سخنرانی شماره دوم و سوم که متن صوتی از آنها در دست نیست، از منابعی همچون کتاب نهضت روحانیون ایران، نوشته علی دوانی و کتاب بررسی و تحلیلی از نهضت امام‌خمینی، نوشته سیدحمید روحانی، گرفته شده‌اند.[۳] سخنرانی‌ها به ترتیب زمانی آمده‌اند تا تسلسل حوادث و فراز و نشیب‌های تحولات سیاسی ـ اجتماعی در فرایند انقلاب اسلامی به‌خوبی به خواننده منتقل شوند.[۴] (ببینید: نهضت امام‌خمینی)

سخنرانی‌های شماره یک تا شانزده در شهر قم و در مسجد اعظم، مدرسه فیضیه، خانه شخصی امام‌خمینی و خانه یکی از مراجع قم، ایراد شده‌اند[۵] و شانزدهمین سخنرانی در قم و در خانه امام‌خمینی، مربوط به موضع‌گیری ایشان و افشای لایحه کاپیتولاسیون است که به دنبال آن، ایشان به ترکیه و سپس عراق تبعید شد. مسجد شیخ انصاری در نجف اشرف، محل ایراد سخنرانی‌های شماره هفده تا ۲۹ است که محل تدریس امام‌خمینی در دوران تبعید در نجف نیز بوده است. سخنرانی‌های شماره سی تا ۹۴ در اقامتگاه موقت امام‌خمینی در فرانسه (پاریس، نوفل لوشاتو) و سخنرانی‌های شماره ۹۵–۱۴۰ پس از بازگشت ایشان به ایران، در فرودگاه مهرآباد، بهشت زهرا (س) و روزهای حضور ایشان در مدرسه علوی ایراد شده است.[۶]

فشردگی سخنرانی‌ها در جلد سوم کوثر، با توجه به محدوده ۲۵روزه آن، یعنی از دوازدهم بهمن تا هفتم اسفند ۱۳۵۷، حاکی از اوج فعالیت مستمر برای سرنگونی رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب اسلامی است. میان بیست و سومین سخنرانی در دهم دی ۱۳۵۰ تا بیست و چهارمین سخنرانی ایشان در ششم مهر ۱۳۵۶، حدود شش سال فاصله افتاده است و در این مدت امام‌خمینی با صدور اعلامیه و بیانیه، ارتباط پیوسته با انقلابیون داخل و خارج از ایران، مطرح‌کردن مسائل نهضت در جلسات درس و در دیدار با افرادی که برای دیدار با ایشان به نجف می‌رفته‌اند، مبارزه با رژیم پهلوی را رهبری می‌کرده است.[۷]

مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی جلد اول مجموعه کوثر را که دربرگیرنده ۴۷ سخنرانی از بیستم آبان ۱۳۴۱ تا ششم آبان ۱۳۵۷ است، به همراه مقدمه سیداحمد خمینی، در ۷۴۰ صفحه در سال ۱۳۷۱ و جلد دوم را شامل ۴۷ سخنرانی از ششم آبان تا هشتم بهمن ۱۳۵۷ در ۶۷۷ صفحه در سال ۱۳۷۱ و جلد سوم که شامل ۴۶ سخنرانی از دوازدهم بهمن تا هفتم اسفند ۱۳۵۷ است، در ۶۵۰ صفحه، در سال ۱۳۷۳ منتشر کرده است. همچنین در سال ۱۹۹۶م/ ۱۳۷۵ همین مؤسسه، این مجموعه را به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو منتشر ساخته است.

پانویس

  1. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، ۱/پنجاه و چهار.
  2. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، ۱/بیست و یک.
  3. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، ۱/۱۱ و ۱۵.
  4. حضور، مجله، کوثر، ۲۶۴.
  5. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، ۱/۱–۱۶۹.
  6. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی.
  7. مؤسسه تنظیم، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، ۱/۲۶۸.

منابع

  • حضور، مجله، کوثر، تاریخ زنده انقلاب اسلامی، شماره ۸، ۱۳۷۳ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، کوثر، مجموعه سخنرانیهای امام‌خمینی، تهران، چاپ دوم، ۱۳۷۳ش.

پیوند به بیرون