حسین مؤمن شیرازی
مومن شیرازی، حسین؛ از شاگردان درس خارج اصول امام خمینی. حسین مؤمن شیرازی در سال ۱۳۰۵ ش در شیراز متولد شد (شریف رازی، ج ۲، ۲۷۶). درباره تحصیلات ابتدایی او گزارشی در دست نیست. وی مقدمات و ادبیات را در شیراز و نزد استادان آن سامان خواند. درباره استادان او در آن شهر اطلاعاتی وجود ندارد. مؤمن شیرازی به احتمال زیاد در دهه ۱۳۳۰ راهی قم شد و در حوزه علمیه آن شهر، به تکمیل تحصیلات حوزوی پرداخت. وی دروس سطح را در همانجا و نزد آقایان سید محمدباقر سلطانی طباطبایی و میرزا محمد مجاهدی تبریزی خواند. دروس فلسفه و همچنین تفسیر قرآن را هم نزد علامه سید محمدحسین طباطبایی فراگرفت (انصاریان، ۱۶۶). آنگاه به فراگیری دروس خارج فقه و اصول روی آورد و در درسهای خارج فقه آیتالله سید حسین طباطبایی بروجردی شرکت و بخشی آن درسها ازجمله مخصوص لباس مشکوک را تقریر کرد. همزمان در درس خارج اصول امام خمینی هم حضور مییافت و آن درس را تقریر کرد (شریف رازی، ج ۲، ۲۷۶)، ولی درباره این تقریرها اطلاعاتی در دست نیست. درباره سالهای حضور او در درس خارج اصول امام خمینی گزارش دقیقی در دست نیست، ولی میتوان احتمال داد که در دهه ۱۳۳۰ ش در آن درس که در مسجد سلماسی قم برگزار میشد حضور مییافته است. وی همچنین آن درس را تقریر کرد که انتشار نیافته است. مؤمن شیرازی در کنار حضور در درسهای آیات بروجردی و امام خمینی، در درسهای خارج فقه آیتالله سید محمد محقق داماد نیز شرکت میکرد و آن درسها را هم تقریر کرده است (شریف رازی، ج ۲، ۲۷۶). درباره حضور او در درس امام خمینی تردیدی نیست (باقری بیدهندی،۱۳۳) ولی درباره سالهای حضورش در آن درسها اطلاعاتی وجود ندارد.
در اعلامیهای که توسط علما و مجتهدان استان فارس در آبان ۱۳۴۱ منتشر شد، نام فردی به نام حسین مؤمن دیده میشود که در مقابل نام او، شهر اصطهبانات قید شده است. دراینباره که آیا این فرد، حسین مؤمن شیرازی است، اطلاعات دقیقی در دست نیست، ولی میتوان احتمال داد که فرد مزبور، همان مؤمن شیرازی است که در آن مقطع در شهر اصطهبانات مقیم بود. آنان در اعلامیه مزبور که همزمان با اعتراض امام خمینی علیه تصویبنامه انجمنهای ایالتی و ولایتی بود، پشتیبانی خود را از امام خمینی و دیگر مراجع مخالف تصویبنامه فوق اعلام کرده بودند (سیر مبارزات یاران امام در آینه اسناد ساواک، ج ۱، ۷). در صورت صحت این احتمال، میتوان گفت که او در آن زمان در اصطهبانات مشغول تبلیغ بود. مؤمن شیرازی همچنین در اسفند ۱۳۴۳، همراه با جمعی از طلاب شیرازی مقیم حوزه علمیه قم، در نامهای به امیرعباس هویدا که تازه به نخستوزیری منصوب شده بود، خواستار لغو تصویبنامههای خلاف قانون دولت پیشین (دولت امیر اسدالله علم) و آزادی و بازگرداندن امام خمینی به کشور و آزادی زندانیان سیاسی و لغو سانسور شدید مطبوعات و وسایل تبلیغاتی شدند. آنان در آن نامه از امام خمینی بهعنوان مرجع عالیقدر شیعیان نام بردند که بر خلاف نص قانون اساسی، از کشور دور شده است (اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۱۴۶-۱۴۷). آثار قلمی او بدین قرار است: ۱- تقریرات اصول امام خمینی (خطی و غیرمرتب). ۲- تقریرات فقه و اصول آیتالله بروجردی (مخصوص لباس مشکوک، خطی و غیرمرتب). ۳- تقریرات فقه و اصول آیتالله داماد. ۴- رسالهای در عفت و غیرت (ناتمام). ۵- رسالهای در عقاید صوفیه از مدارک خودشان (ناتمام). ۶- شرح مختصری بر خطبه حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام و ذکر مدارک و اسناد آن از کتب عامه و خاصه. ۷- استخراج روایات بحارالانوار مرحوم علامه مجلسی و مقابله با مصادر و مدارک آن (از اواسط جلد ۵ چاپ کمپانی تا جلد ۸ که تقریباً از اواسط ج ۱۳ تا چلد ۲۷ طبع جدید میشود، با معیت آقای حاج شیخ حسین کرمانی دارابی) (شریف رازی، ج ۲، ۲۷۶).
درباره دیگر فعالیتهای حسین مؤمن شیرازی اطلاعاتی در دست نیست و به نظر میرسد به تبلیغ و تدریس در حوزه علمیه اشتغال داشته است، چراکه ناصر مکارم شیرازی در پیامی به مناسبت رحلت مؤمن شیرازی، از او بهعنوان یکی از مدرسان نام برد. آیتالله مکارم شیرازی همچنین از همکاری طولانی او با خویش سخن گفته است («آیتالله مکارم شیرازی درگذشت حجتالاسلام مؤمن شیرازی را تسلیت گفت»، www.qomnews.ir)؛ بنابراین میتوان احتمال داد که با دفتر آیتالله مکارم همکاری داشته است. مؤمن شیرازی در سوم مرداد ۱۳۹۸ درگذشت و پیکرش پس از تشییع و اقامه نماز توسط جعفر سبحانی در گلزار شهدای امامزاده جعفر بن علی (ع) شهر قم به خاک سپرده شد («درگذشتگان: حسین مؤمن شیرازی»، ۱۶۶). منابع: «آیتالله مکارم شیرازی درگذشت حجتالاسلام مؤمن شیرازی را تسلیت گفت»، http://www.qomnews.ir/news/80384؛ اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج ۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ انصاری، ناصرالدین (۱۳۹۸)، «درگذشتگان: حسین مؤمن شیرازی»، دوماهنامه آینه پژوهش، سال سیام، شماره ۱۷۷، مرداد و شهریور؛ باقری بیدهندی، ناصر (۱۳۶۸)، «نجوم امت ۲۸: بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیتاللهالعظمی حاجآقا روحالله خمینی»، ماهنامه نور علم، دوره سوم، شماره ۳۱، تیر؛ سیر مبارزات یاران امام خمینی در آینه اسناد به روایت اسناد ساواک (۱۳۹۳)، ج ۱، تدوین: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی؛ شریف رازی، محمد (۱۳۵۲)، گنجینه دانشمندان، ج ۲، قم، اسلامیه.