سیدریاض حسین نقوی

از ویکی امام خمینی
سیدریاض حسین نقوی
سیدریاض حسین نقوی.jpg
اطلاعات فردی
نام کاملسیدریاض حسین نقوی
نسبسادات نقوی
تاریخ تولد۱۳۲۰ش
زادگاهچاه سیدان والا، مظفر گره، پاکستان
خویشاوندان
سرشناس
سیدمحمد یارشاه نجفی (عمو)
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدمحسن حکیم، سیدابوالقاسم خویی، سیدمحمدتقی قمی
شاگردانبشیر حسین نجفی
محل تحصیلحوزه علمیه نجف، جامع المنتظر لاهور
سایرمؤسس انجمن اتحاد شیعه
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
اجتماعیخطیب جمعه، مناظره کننده با اهل‌سنت


سیدریاض حسین نقوی، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

سیدریاض حسین نقوی در سال ۱۳۲۰ش در چاه سیدان والا واقع در بلوک علیپور از توابع مظفر گره در کشور پاکستان و در خانواده‌ای روحانی به دنیا آمد. عمویش استاد العلما مولانا سیدمحمد یارشاه نجفی از عالمان پاکستان بود.

سیدریاض حسین نقوی با راهنمایی عمویش در مدرسه محمدیه جلال ننگیانه از توابع سرگودها در پاکستان به تحصیل پرداخت و در همان‌جا قرآن را زیر نظر حافظ سیدغلام قاسم شاه حفظ کرد و به حافظ ملقب شد. اهتمام او به حفظ قرآن به سبب اتهام اهل‌سنت بود که ادعا می‌کردند در میان شیعیان حافظ قرآن نیست. او از سال ۱۳۲۹ش به فراگیری دروس حوزوی روی آورد و شرح لمعه، رسایل و شرح منظومه را در آن مدرسه خواند.[۱] ولی درباره استادان او در آنجا اطلاعاتی در دست نیست.

نقوی در سال ۱۳۲۶ش به لاهور رفت و در جامع المنتظر به تحصیل ادامه داد و از درس‌های شیخ الجامعه مولانا اختر عباس نجفی و علامه سیدصفدر حسین مدرس، مدرس اعلای جامع المنتظر، بهره برد. پس از شش سال تحصیل در لاهور در سال ۱۳۴۲ش راهی عراق شد و در حوزه علمیه نجف رسایل، مکاسب و کفایه‌الاصول را پیش شیخ جواد (احتمالاً تبریزی) خواند. در شرح منظومه و فلسفه هم از شاگردان سیدمحمدتقی قمی بود و اسفار را هم نزد میرزا فتح‌الله اصفهانی فراگرفت.

نقوی پس از پایان دوره سطح در درس خارج فقه آیت‌الله سیدمحسن طباطبایی حکیم و امام‌خمینی حضور یافت.[۲] درباره سال‌های دقیق حضور او در درس خارج فقه (بیع مکاسب) امام‌خمینی که در مسجد شیخ انصاری معروف به مسجد ترک‌های نجف اشرف برگزار می‌شد اطلاعاتی در دست نیست، ولی می‌توان احتمال داد که از سال ۱۳۴۴ش و با آغاز درس مذکور، در آن شرکت می‌کرده و این حضور تا سال ۱۳۴۸ش که نقوی به پاکستان بازگشت تداوم داشته است. نقوی در کنار حضور در درس‌های خارج فقه آیات حکیم و امام‌خمینی، در درس خارج اصول آیت‌الله سیدابوالقاسم موسوی خویی هم شرکت می‌کرد.

فعالیت سیاسی و اجتماعی

او در سال ۱۳۴۸ش پس از بازگشت به پاکستان در جامع المنتظر لاهور مستقر شد و به تدریس علوم عرفانی پرداخت.[۳] ازجمله شاگردان او در آنجا می‌توان به بشیر حسین نجفی از مراجع تقلید مقیم نجف اشرف اشاره کرد.[۴] در کنار تدریس، خطبه جمعه را در مسجد امامیه مغل پوره لاهور ایراد می‌کرد.

وی در سال ۱۳۵۷ ش انجمن اتحاد شیعه را تشکیل داد که متشکل از فارغ‌التحصیلان حوزه علمیه قم بود که با هدف پاسخ به مسائل فقه جعفری گرد آمده بودند. این انجمن تلاش داشت همه امور و مسائل فقه جعفری را حل کند. او مناظراتی را هم با اهل‌سنت انجام می‌داد که از آن جمله می‌توان به حضور او در چهار مناظره وجه از توابع سرگودها، سیاهوال از توابع سرکودها، پیلان از توابع میانوالی و کتوال از بلوک جهلم اشاره کرد که با حضور افرادی چون حافظ عبدالعلی و حافظ محمد عنایت، مدرسان مدارس دارالعلوم محمدیه سرگودها برگزار شد.[۵] او مسئولیت جامعه الاسدیه در اسلام‌آباد[۶] و مدیریت حوزه علمیه جامعةالمنتظر شهر لاهور را بر عهده دارد.[۷]

پانویس

  1. نقوی، ۱۰۷-۱۰۸.
  2. همان.
  3. همان.
  4. نجفی، ۳۲۲.
  5. نقوی، ۱۰۷ - ۱۰۸.
  6. کتابچه راهنمای مدارس دینی.
  7. «برگزاری مراسم گرامیداشت سالروز ولادت پیامبر (ص) در پاکستان».

منابع

  • «برگزاری مراسم گرامیداشت سالروز ولادت پیامبر (ص) در پاکستان»، iqna.ir.
  • کتابچه راهنمای مدارس دینی: وفاق المدارس الشیعه پاکستان جامعۀ‌المنتظر لاهور، ترجمه و تنظیم: خانه فرهنگ سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران ـ حیدرآباد، به اهتمام مـهدی ربـانی
  • http://icro.ir/index.aspx?pageid=32738&p=33&showitem=13512
  • نجفی، هادی (۱۳۹۵)، طریق الوصول الی اخبار آل الرسول علیهم‌السلام (المشیخه ـ الاجازات)، قم، دارالتفسیر
  • نقوی، سیدحسین عارف (۱۳۷۰)، تذکره علمای امامیه پاکستان، ترجمه دکتر محمد هاشم، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی.