سیدعبدالله رضایی دلیجانی

از ویکی امام خمینی
سیدعبدالله رضایی دلیجانی
اطلاعات فردی
نام کاملسیدعبدالله رضایی
لقبرضایی دلیجانی
زادگاهاحتمالاً دلیجان
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی
محل تحصیلحوزه علمیه قم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیفعال در نهضت امام‌خمینی، مبارزه با حکومت پهلوی


سیدعبدالله رضایی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

سیدعبدالله رضایی معروف به رضایی دلیجانی یکی از شاگردان امام‌خمینی است. او به احتمال زیاد در شهر دلیجان به دنیا آمده بود. درباره تحصیلات او اطلاعاتی در دست نیست. محمدعلی امینیان، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی در صحیفه دل از او به‌عنوان یکی از شاگردان امام‌خمینی نام برده است.[۱] او در نخستین سال‌های ۱۳۴۰ش در قم حضور داشت،[۲] بنابراین با استناد به این گزارش می‌توان احتمال داد که او از اواسط دهه ۱۳۳۰ش در درس‌های امام‌خمینی در مساجد سلماسی و اعظم قم شرکت می‌کرده است.

فعالیت سیاسی و اجتماعی

در اسناد انقلاب اسلامی نام فردی به نام سیدعبدالله رضایی دیده می‌شود که برخی از اعلامیه‌های روحانیان مبارز را امضا می‌کرد. بر اساس یکی از اسناد، او در اسفند ۱۳۴۳ش همراه با جمعی از علما و فضلای قمی حوزه علمیه قم، در نامه‌ای خطاب به امیرعباس هویدا، نخست‌وزیر وقت، به تبعید امام‌خمینی اعتراض کرد و خواستار آزادی و بازگشت ایشان به کشور شد.[۳] در سال ۱۳۵۶-۱۳۵۷ش هم امضای فردی با همین نام، ذیل اعلامیه‌های روحانیان مبارز دیده می‌شود. به نظر می‌رسد او در آن سال‌ها در تهران مقیم شده بود و همراه با روحانیان مبارز تهران، اعلامیه‌هایی را در حمایت از امام‌خمینی و مخالفت با حکومت پهلوی امضا می‌کرد. از جمله در آبان در ۱۳۵۶ش با ارسال تلگرافی به امام‌خمینی رحلت مشکوک سیدمصطفی خمینی را تسلیت گفتند.[۴] سپس همراه با جمعی از روحانیان تهران با صدور اعلامیه‌ای، مردم را برای شرکت در مجلسی به همان مناسبت در ۸ آبان در مسجد ارگ تهران دعوت کرد.[۵] گذشته از آن، امضای او در برخی دیگر از اعلامیه‌های روحانیان مبارز تهران دیده می‌شود.[۶]

پانویس

  1. صحیفه دل، ج۲، ص۹۳.
  2. اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۱۵۰.
  3. اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۱۴۹ ـ ۱۵۰.
  4. اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۲۳۱؛ دوانی، نهضت روحانیون ایران، ج۶، ص۵۳۳.
  5. دوانی، نهضت روحانیون ایران، ج۶، ص۵۲۲؛ اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۲۳۳ ـ ۲۳۴.
  6. اسناد انقلاب اسلامی، ج۳، ص۲۵۲، ۲۹۰، ۳۲۴، ۳۷۰ و ۵۱۶.

منابع

  • اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • دوانی، علی (۱۳۷۷)، نهضت روحانیون ایران، ج۳ و ۴ و ۷ و ۸، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • صحیفه دل، خاطرات مکتوب از شاگردان امام‌خمینی (س) (۱۳۷۹)، به کوشش حمید بصیرت‌منش و احمد میریان، تهران، مؤسسه تنظیم ونشرآثار امام‌خمینی(س).