صفحهٔ اصلی

از ویکی امام خمینی
مقام معظم رهبری: امام‌خمینی یک حقیقت همیشه زنده است.
دارای ۱٬۸۷۲ مقاله به زبان فارسی
مقالهٔ برگزیده
محمدرضا پهلوی، آخرین شاه از سلسله شاهنشاهی در ایران، عملکرد و سقوط.

محمدرضا پهلوی دومین و آخرین شاه از سلسله پهلوی در سال ۱۲۹۸ در تهران به ­دنیا آمد و در شش سالگی ولیعهد پدرش شد و تحت تربیت خاص قرار گرفت. در مدرسه نظام تحصیلات ابتدائی را فراگرفت و در دوازده سالگی برای ادامه تحصیل به سوئیس فرستاده شد و پس از پنج سال به ایران بازگشت و در دانشکده افسری تحصیلات خود را ادامه داد. محمدرضا درسال ۱۳۲۰ با اشغال ایران و استعفای پدرش به سلطنت رسید و به‌خصوص تا سال ۱۳۲۵ دوران سخت و متزلزلی را سپری کرد. کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ سلطنت او را وارد دوره­‌ای جدید و جدّی کرد و قدرت مطلقه او از این مقطع آغاز و گسترده شد. پهلوی در آغاز تظاهر به دینداری داشت و در برابر مرجعیت مطلق سیدحسین بروجردی مشی محتاطانه‌­ای اتخاذ کرد اما پس از وفات او برنامه­‌های مورد نظر خود را در پیش گرفت. امام‌خمینی که از آغاز مرجعیت با نصیحت با اقدامات محمدرضاشاه مقابله می­‌کرد، در مقابل شدت عمل حکومت او مقاومت کرد و از مرحله نصیحت به مرحله اصلاح  و مقابله و در نهایت به مخالفت قاطع رسید. محمدرضا پهلوی با اوج‌­گیری انقلاب مردم ایران در دی­ماه ۱۳۵۷ ایران را ترک کرد و درحالی که به شدت بیمار بود، به مدت یک­سال و شش‌­ماه به کشورهای مختلف به صورت سرگردان سفر کرد و سرانجام در سال ۱۳۵۹ در مصر از دنیا رفت و در مسجد الرفاعی قاهره به خاک سپرده شد. مقاله‌های برگزیدهمقالهٔ امروز

روزشمار تاریخ
امروز شنبه مصادف است با:
رویدادهای شمسی
  • نامه به عبداللَّه اسلامی و توضیح درباره وجوه شرعیه (۱۳۵۵)
  • اجازه نامه به چند تن از آقایان جهت صرف وجوه شرعیه مناطق افغانستان در محل (۱۳۵۸)
  • بیانات در جمع مقامات سفارت پاکستان؛ مشکل دوَل اسلامی (۱۳۵۸)
  • پیام به مسلمانان ایران و جهان و زائران بیت اللَّه الحرام؛ برائت از مشرکان (۱۳۶۶)
  • تقدیرنامه به فرماندهان و خلبانان نیروی هوایی و هوانیروز (۱۳۶۷)
رویدادهای قمری
۲۰ محرّم
آیا می‌دانستید که؟

  • … پس از فوت بروجردی، مرجعیت امام‌خمینی در میان حوزویان، نخبگان سیاسی و اصحاب رسانه و مردم مطرح بود.
  • … گزارش ساواک بیانگر موقعیت علمی امام‌خمینی در حوزه علمیه قم حدود پنج سال پیش از درگذشت بروجردی است.
  • … برخی شاگردان امام‌خمینی ازجمله منتظری، مرتضی مطهری و مجتبی تهرانی، ایشان را قوی‌تر و برتر از دیگر فقهای موجود می‌دانستند و قوی‌تر و برتر، از نظر علمی به معنای اعلمیت است.
  • … امام‌خمینی، چنان‌که برخی شاگردان ایشان تأکید کرده‌اند، پس از رحلت بروجردی، از پذیرش منصب مرجعیت گریزان بود و نه تنها گامی در این راه برنداشت، بلکه رفتار ایشان بر خلاف آن بود و چیزهایی را که مقدمه مرجعیت به‌شمار می‌آمدند، دفع می‌کرد.