حسن پرهیزکار تبریزی

از ویکی امام خمینی
حسن پرهیزکار تبریزی
اطلاعات فردی
نام کاملحسن پرهیزکار تبریزی
تاریخ تولد۱۳۱۱ شمسی
زادگاهتبریز، ایران
اطلاعات علمی
استادانامام‌خمینی، سیدمحمد محقق داماد
محل تحصیلحوزه علمیه تبریز، حوزه علمیه قم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
سیاسیاز مبارزان ضد حکومت پهلوی
اجتماعیامام جمعه چند شهرستان


حسن پرهیزکار تبریزی، از شاگردان درس خارج فقه و اصول امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

حسن پرهیزکار تبریزی در سال ۱۳۱۱ش در تبریز به دنیا آمد..[۱] او پس از یادگیری خواندن و نوشتن در زادگاهش، به تحصیل دروس حوزوی پرداخت و مقدمات را در زادگاهش و نزد استادان آنجا خواند، ولی درباره استادان او در تبریز اطلاعاتی در دست نیست. حسن پرهیزکار سپس برای تکمیل تحصیلات حوزوی راهی قم شد و در حوزه علمیه قم دروس سطح را نزد استادان آنجا به پایان رساند، ولی درباره استادان او در آن مقطع هم گزارشی وجود ندارد. پس از پایان دوره سطح، در درس‌های خارج فقه و اصول آیات امام‌خمینی و سیدمحمد محقق داماد شرکت کرد.[۲] درباره سال‌های دقیق حضور او در درس‌های امام‌خمینی گزارشی در دست نیست، ولی با استناد به سال‌های حضور او در قم در سالهای ۱۳۴۲-۱۳۴۳.[۳] می‌تو.ان احتمال داد در همان سالها در درس‌های خارج فقه و اصول اما مخمینی در مسجد اعظم قم شرکت می-کرد.

فعالیت مبارزاتی

پرهیزکار تبریزی با آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام‌خمینی در سال ۱۳۴۱ وارد جریان مبارزه با حکومت پهلوی شد. ازجمله پس از تبعید امام‌خمینی به خارج از کشور، همراه با علما و محصلان آذربایجانی حوزه علمیه قم نامه‌ای سرگشاده به امیرعباس هویدا نخست‌وزیر وقت ارسال کردند و در آن با اشاره به جایگاه مرجعیت در تاریخ سیاسی ایران و اهتمام مرجعیت به استقلال کشور، تبعید امام‌خمینی به‌عنوان یکی از مراجع تقلید را محکوم کردند و خواستار بازگرداندن ایشان به کشور شدند. آنان همچنین بر لغو مصوبه‌های مغایر با شرع و قانون اساسی تأکید نمودند (حسن‌زاده، ج ۲، ۴۳۶). او همچنین پس از انتقال امام‌خمینی از ترکیه به عراق در سال ۱۳۴۴ ش، همراه با روحانیان و مدرسان آذربایجانی حوزه علمیه قم، نامه‌ای را به امام‌خمینی ارسال کردند و در آن ضمن ابراز مسرت از حضور ایشان در جوار حرم علوی (ع)، بر ضرورت بازگشت ایشان به کشور تأکید نمودند.[۴]

فعالیت‌ها پس از پیروزی انقلاب

حسن پرهیزکار پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ابتدا به سمت امام جمعه منطقه غرق‌آباد مرکزی در استان تهران منصوب شد. سپس به سلماس رفت و در ۱۳۶۱ ش امامت جمعه شهرستان سلماس را بر عهده گرفت.[۵] پرهیزکار در سال ۱۳۶۵ ش به سمت امام جمعه شهرستان آوج منصوب شد.[۶] او بر اساس خاطرات مرتضی بنی‌فضل از دنیا رفته است.[۷] ولی اطلاعاتی درباره تاریخ رحلت و همچنین محل دفن او در دست نیست.

پانویس

  1. کاظمینی، ۱۷۱.
  2. خاطرات آیت‌الله...، ۲۴۰.
  3. اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۱۶۸.
  4. اسناد انقلاب اسلامی، ج ۳، ۱۶۸.
  5. کاظمینی، ۱۷۱.
  6. همان.
  7. خاطرات آیت‌الله مرتضی بنی‌فضل، ۲۴۰.

منابع

  • اسناد انقلاب اسلامی (۱۳۷۴)، ج۳، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • حسن‌زاده، اسماعیل (۱۳۸۶)، انقلاب اسلامی در مرند، ج ۲، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • خاطرات آیت‌الله مرتضی بنی‌فضل (۱۳۸۶)، تدوین: عبدالرحیم اباذری، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
  • کاظمینی، میرزا محمد (۱۳۸۴)، دانشنامه ائمه جمعه سراسر کشور، ج ۱، بنیاد ریحانه الرسول یزد، تهران، برگ رضوان.