خلیل قدسی مهر

از ویکی امام خمینی
خلیل قدسی مهر
اطلاعات فردی
نام کاملخلیل قدسی مهر
تاریخ تولد۱۳۱۹
زادگاهمحله منجم تبریز
اطلاعات علمی
استادانسیدمحمد بادکوبه‌ای، سیداحمد خسروشاهی، شیخ محمدتقی ستوده، احمد پایانی اردبیلی، سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، میرزاعلی مشکینی، میرزا محمد مجاهدی تبریزی، سیدمحمد محقق داماد، سیدمحمدرضا گلپایگانی، میرزا هاشم آملی، سیدابوالقاسم خویی، امام‌خمینی
محل تحصیلمدرسه طالبیه تبریز، حوزه علمیه قم، حوزه علمیه نجف اشرف
اجازه روایت ازسیدمحمدباقر ابطحی
اجازه اجتهاد ازسیدمهدی اخوان مرعشی
تألیفاتالفروق المهمه فی الاصول الفقهیه، النکت الفقهیه، التفهیم فی شتی المعارف و المعانی، بحوث فی العروة الوثقی، نکته‌های علمی از معارف دین، منتخب التوضیح، توضیح المسائل، شرح رسائل، شرح مکاسب


خلیل قدسی مهر، از شاگردان درس خارج فقه امام‌خمینی.

زادگاه و تحصیل

خلیل قدسی مهر در سال ۱۳۱۹ در محله منجم تبریز به دنیا آمد. او دوران ابتدایی را در تبریز گذراند. سپس به تحصیل دروس حوزوی روی آورد و به همین منظور راهی مدرسه طالبیه تبریز شد و در آنجا مقدمات را نزد میرزا عمران علیزاده خواند. هم‌زمان از درس اخلاق سیدمحمد بادکوبه‌ای و سیداحمد خسروشاهی هم بهره می‌برد.

قدسی مهر پس از چهار سال تحصیل در تبریز راهی قم شد و در حوزه علمیه آنجا شرح تجرید و بخشی از لمعه را نزد شیخ محمدتقی ستوده خواند. رسائل، مکاسب و قسمتی از شرح لمعه را هم پیش احمد پایانی اردبیلی فراگرفت و در درس کفایةالاصول از شاگردان آقایان سیدمحمدباقر سلطانی طباطبایی، میرزاعلی مشکینی و میرزا محمد مجاهدی تبریزی بود. آنگاه وارد درس خارج فقه (صلاة) آیت‌الله سیدمحمد محقق داماد شد. او هم‌زمان در بحث خارج فقه (طهارت) آیت‌الله سیدمحمدرضا موسوی گلپایگانی هم شرکت می‌کرد و درس خارج اصول را هم نزد آیت‌الله میرزا هاشم آملی می‌خواند.[۱] مدتی بعد راهی عراق شد و در حوزه علمیه نجف اشرف به تحصیل ادامه داد. او در آنجا مدت چند ماه در درس خارج اصول آیت‌الله میرزا باقر زنجانی شرکت داشت. سپس به مدت چهار سال از درس خارج فقه (بحث صلاة و اصول) آیت‌الله سیدابوالقاسم موسوی خویی بهره برد.

الوانساز خویی در زندگینامه قدسی مهر و در ادامه تحصیل او در حوزه علمیه نجف، از حضور یکساله او در درس خارج اصول امام‌خمینی سخن گفته است [۲] در حالی که امام‌خمینی در نجف اشرف درس خارج اصول را تدریس نکرده است، بلکه از سال ۱۳۴۴ تا ۱۳۵۷ به تدریس خارج فقه اشتغال داشتند. در صورت حضور او در درس امام‌خمینی در نجف اشرف، می‌توان گفت که از درس خارج فقه (بیع مکاسب) ایشان در مسجد انصاری نجف اشرف سخن گفته است، مگر آنکه در درس خارج اصول امام‌خمینی در حوزه علمیه قم و پیش از تبعید امام‌خمینی به خارج از کشور (۱۳ آبان ۱۳۴۳) شرکت کرده باشد. وی در حوزه علمیه نجف اشرف به تدریس دروس متوسط و عالی سطح هم اشتغال داشت.

قدسی مهر در سال ۱۳۵۱ و در جریان اخراج ایرانیان از عراق به کشور بازگشت و در قم مقیم شد و در حوزه علمیه به تدریس دروس حوزوی پرداخت. وی در قم مدت پنج سال در درس خارج صلاة آیت‌الله سیدکاظم شریعتمداری شرکت کرد و ده سال نیز از درس‌های آیت‌الله گلپایگانی بهره برد. او که از سیدمهدی اخوان مرعشی اجازه اجتهاد و از سیدمحمدباقر ابطحی اجازه روایی دریافت کرده بود، مدتی در مسجد بیدهندی قم به اقامه نماز می‌پرداخت. سپس تدریس خارج فقه و اصول را در قم آغاز کرد و در روزهای تعطیل دروس حدیثی را تدریس نمود.

تألیفات

بعضی از تألیفات قدسی مهر عبارت‌اند از: الفروق المهمه فی الاصول الفقهیه در ۶ جلد، النکت الفقهیه، التفهیم فی شتی المعارف و المعانی با مقدمه ناصر باقری بیدهندی، بحوث فی العروةالوثقی، نکته‌های علمی از معارف دین، منتخب التوضیح، توضیح المسائل، شرح رسائل و شرح مکاسب.[۳]

پانویس

  1. الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۲، ص۴۰۱.
  2. الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ج۲، ص۴۰۱.
  3. الوانساز خویی، گلشن ابرار آذربایجان، ص۴۰۱ـ۴۰۲.

منابع

  • الوانساز خویی، محمد (۱۳۹۴)، گلشن ابرار آذربایجان: ویژه استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل، ج ۲، تهران، پژوهشکده باقرالعلوم (ع).