تهذیب نفس و سیر و سلوک از دیدگاه امام‌خمینی (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی امام خمینی
بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
خط ۷: خط ۷:
| مترجم =  
| مترجم =  
| ترجمه‌به‌دیگرزبان‌ها =  
| ترجمه‌به‌دیگرزبان‌ها =  
| تاریخ نگارش = 1391ش
| تاریخ نگارش = ۱۳۹۱ش
| موضوع = اخلاق، تقوا و عرفان  
| موضوع = اخلاق، تقوا و عرفان  
| سبک =  
| سبک =  
خط ۲۲: خط ۲۲:
| ناشر = مؤسسه چاپ و نشر عروج  
| ناشر = مؤسسه چاپ و نشر عروج  
| محل نشر = تهران
| محل نشر = تهران
| تاریخ نشر = 1391ش
| تاریخ نشر = ۱۳۹۱ش
| نوبت چاپ = چاپ سوم  
| نوبت چاپ = چاپ سوم  
| شمارگان =  
| شمارگان =  
خط ۳۰: خط ۳۰:
| مشخصات نشر =  
| مشخصات نشر =  
}}
}}
'''تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی'''، دفتر چهل و چهارم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. این اثر درباره اخلاق، تقوا و عرفان است که از آثار شفاهی و تألیفات و اسناد مکتوب امام تهیه و تنظیم شده است.
'''تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی'''، دفتر چهل و چهارم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط [[مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی]] استخراج و تنظیم شده و توسط [[مؤسسه چاپ و نشر عروج]] به چاپ رسیده است. این اثر درباره [[اخلاق]]، [[تقوا]] و [[عرفان]] است که از آثار شفاهی و تألیفات و اسناد مکتوب امام تهیه و تنظیم شده است.
==محتوا==
==محتوا==
تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳) و چهل و چهارم آن به «تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد.
[[تبیان]] مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای [[امام‌خمینی]] با استناد به تألیفات ایشان، [[صحیفه امام]] و [[صحیفه نور]] درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳</ref> چهل و چهارم آن به «[[تهذیب نفس]] و [[سیر و سلوک]] ازدیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد.
مربّیان و معلّمان بزرگ نفوس بشری کسانی هستند که با پیروی راستین از پیغمبران‎ ‏مسیر تهذیب را پیش گرفته، در جهاد با نفس پیچ و خم‌های این راه را شناخته و خطرات و‎ ‏تهدیدها و حیله‌ها و نقشه‌های شیطان و نفس را دریافته‌اند و به زوایای باریک این راه‎ ‏آشنا گشته‌اند؛ و جویندگان راه معرفت و تهذیب و سیر و سلوک سخت نیازمندند که‎ ‏برای طیّ طریق از این سالکان کوی «حق» بهره برگیرند. در زمان و عصر ما، امام‌خمینی در میان سالکان و مربّیان بزرگ، گوهر‎ ‏ارزشمندی است که می‌تواند کام تشنگان راه سلوک را از آب گوارا سیراب گرداند و به‎ ‏نیاز آنان پاسخ دهد. به همین دلیل، کوشش شده تا پاره‌ای از رهنمودهای آن بزرگمرد در تهذیب و‎ ‏سلوک از آثار بجاماندۀ ایشان در مجموعه‌ای گردآوری شود تا برای جویندگان این راه،‎ ‏روشنگر طریق سلوک باشد ‏ (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص الف).
مربّیان و معلّمان بزرگ نفوس بشری کسانی هستند که با پیروی راستین از [[پیغمبران]]‎ ‏مسیر [[تهذیب]] را پیش گرفته، در [[جهاد]] با [[نفس]] پیچ و خم‌های این راه را شناخته و خطرات و‎ ‏تهدیدها و حیله‌ها و نقشه‌های [[شیطان]] و نفس را دریافته‌اند و به زوایای باریک این راه‎ ‏آشنا گشته‌اند؛ و جویندگان راه معرفت و تهذیب و سیر و سلوک سخت نیازمندند که‎ ‏برای طیّ طریق از این سالکان کوی «حق» بهره برگیرند. در زمان و عصر ما، امام‌خمینی در میان سالکان و مربّیان بزرگ، گوهر‎ ‏ارزشمندی است که می‌تواند کام تشنگان راه سلوک را از آب گوارا سیراب گرداند و به‎ ‏نیاز آنان پاسخ دهد. به همین دلیل، کوشش شده تا پاره‌ای از رهنمودهای آن بزرگمرد در تهذیب و‎ ‏سلوک از آثار بجاماندۀ ایشان در مجموعه‌ای گردآوری شود تا برای جویندگان این راه،‎ ‏روشنگر طریق سلوک باشد.<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص الف.</ref>
==ساختار==
==ساختار==
‏این مجموعه در سه بخش اصلی و چند فصل تنظیم شده است: بخش اول با عنوان تهذیب نفس، شش فصل را در بر می‌گیرد: فصل اول: اهمیت و ضرورت تهذیب نفس‏؛ ‏فصل دوم: انبیا و تهذیب‏؛ ‏فصل سوم: علم و تهذیب نفس‏؛ ‏فصل پنجم: مفاسد و نتایج عدم تهذیب نفس‏؛ ‏فصل ششم: آثار و فوائد تهذیب نفس‏.
مجموعه تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی در سه بخش اصلی و چند فصل تنظیم شده است: بخش اول با عنوان تهذیب نفس، شش فصل را در بر می‌گیرد:  
‏بخش دوم با عنوان: سیر و سلوک، در چهار فصل تدوین شده: ‏فصل اول: سلوک و مراحل و مراتب سالکان‏؛ ‏فصل دوّم: نکته‌هایی در کیفیت سلوک‏؛ ‏فصل سوم: ظاهر و باطن‏؛ ‏فصل چهارم: حجابها و موانع‏.  
* فصل اول: اهمیت و ضرورت تهذیب نفس‏؛
‏بخش سوم نیز با عنوان منازل و مقامات سلوک‏، پانزده فصل را در بر می‌گیرد: ‏فصل اول: یقظه‏؛ ‏فصل دوم: عزم‏؛ ‏فصل سوم: مشارطه، مراقبه، محاسبه‏؛ ‏فصل چهارم: توبه‏؛ ‏فصل پنجم: تفکر‏؛ ‏فصل ششم: تذکر و ذکر‏؛ ‏فصل هفتم: خوف و رجا‏؛ ‏فصل هشتم: زهد‏؛ ‏فصل نهم: اخلاص‏؛ ‏فصل دهم: صبر‏؛ ‏فصل یازدهم: رضا‏؛ ‏فصل دوازدهم: تسلیم و استسلام‏؛ ‏فصل سیزدهم: توکل‏؛ ‏فصل چهاردهم: شکر و ‏فصل پانزدهم: تواضع‏ (مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، فهرست مطالب). ‏
* فصل دوم: [[انبیا]] و تهذیب‏؛
* فصل سوم: [[علم]]؛
* فصل چهارم: تهذیب نفس‏؛  
* ‏فصل پنجم: مفاسد و نتایج عدم تهذیب نفس‏؛
* فصل ششم: آثار و فوائد تهذیب نفس‏.
‏بخش دوم با عنوان: سیر و سلوک، در چهار فصل تدوین شده:  
* ‏فصل اول: [[سلوک]] و مراحل و مراتب سالکان‏؛
* ‏فصل دوّم: نکته‌هایی در کیفیت سلوک‏؛
* فصل سوم: ظاهر و باطن‏؛
* فصل چهارم: حجابها و موانع‏.  
‏بخش سوم نیز با عنوان منازل و مقامات سلوک‏، پانزده فصل را در بر می‌گیرد:  
* ‏فصل اول: یقظه‏؛
* فصل دوم: عزم‏؛
* فصل سوم: مشارطه، مراقبه، محاسبه‏؛  
* ‏فصل چهارم: [[توبه‏]]؛ ‏
* فصل پنجم: [[تفکر‏]]؛
* ‏فصل ششم: تذکر و [[ذکر]]؛ ‏
* فصل هفتم: [[خوف و رجا‏]]؛ ‏
* فصل هشتم: [[زهد]]؛ ‏
* فصل نهم: [[اخلاص‏]]؛ ‏
* فصل دهم: [[صبر‏]]؛ ‏
* فصل یازدهم: [[رضا‏]]؛ ‏
* فصل دوازدهم: [[تسلیم]] و استسلام‏؛
* فصل سیزدهم: [[توکل‏]]؛ ‏
* فصل چهاردهم: [[شکر]]
* فصل پانزدهم: [[تواضع‏]].<ref>مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، فهرست مطالب. ‏</ref>
==ویژگی==
==ویژگی==
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است‎ (پرتال امام‌خمینی، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، ص صفر).
در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است.<ref>پرتال امام‌خمینی، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، ص صفر.</ref>
این کتاب چندین بار چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۱ش می‌باشد.
کتاب تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی چندین بار چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۱ش می‌باشد.
==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس}}
{{پانویس}}

نسخهٔ ‏۱ خرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۰:۵۵

تهذیب نفس و سیر و سلوک از دیدگاه امام‌خمینی (کتاب)
کتاب تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی .jpg
اطلاعات کتاب
عنوانتهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی
نویسندهمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی
تاریخ نگارش۱۳۹۱ش
موضوعاخلاق، تقوا و عرفان
زبانفارسی
اطلاعات نشر
ناشرمؤسسه چاپ و نشر عروج
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۹۱ش
نوبت چاپچاپ سوم


تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، دفتر چهل و چهارم از آثار موضوعی تبیانها است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. این اثر درباره اخلاق، تقوا و عرفان است که از آثار شفاهی و تألیفات و اسناد مکتوب امام تهیه و تنظیم شده است.

محتوا

تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.[۱] چهل و چهارم آن به «تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد. مربّیان و معلّمان بزرگ نفوس بشری کسانی هستند که با پیروی راستین از پیغمبران‎ ‏مسیر تهذیب را پیش گرفته، در جهاد با نفس پیچ و خم‌های این راه را شناخته و خطرات و‎ ‏تهدیدها و حیله‌ها و نقشه‌های شیطان و نفس را دریافته‌اند و به زوایای باریک این راه‎ ‏آشنا گشته‌اند؛ و جویندگان راه معرفت و تهذیب و سیر و سلوک سخت نیازمندند که‎ ‏برای طیّ طریق از این سالکان کوی «حق» بهره برگیرند. در زمان و عصر ما، امام‌خمینی در میان سالکان و مربّیان بزرگ، گوهر‎ ‏ارزشمندی است که می‌تواند کام تشنگان راه سلوک را از آب گوارا سیراب گرداند و به‎ ‏نیاز آنان پاسخ دهد. به همین دلیل، کوشش شده تا پاره‌ای از رهنمودهای آن بزرگمرد در تهذیب و‎ ‏سلوک از آثار بجاماندۀ ایشان در مجموعه‌ای گردآوری شود تا برای جویندگان این راه،‎ ‏روشنگر طریق سلوک باشد.[۲]

ساختار

مجموعه تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی در سه بخش اصلی و چند فصل تنظیم شده است: بخش اول با عنوان تهذیب نفس، شش فصل را در بر می‌گیرد:

  • فصل اول: اهمیت و ضرورت تهذیب نفس‏؛ ‏
  • فصل دوم: انبیا و تهذیب‏؛ ‏
  • فصل سوم: علم؛
  • فصل چهارم: تهذیب نفس‏؛
  • ‏فصل پنجم: مفاسد و نتایج عدم تهذیب نفس‏؛ ‏
  • فصل ششم: آثار و فوائد تهذیب نفس‏.

‏بخش دوم با عنوان: سیر و سلوک، در چهار فصل تدوین شده:

  • ‏فصل اول: سلوک و مراحل و مراتب سالکان‏؛
  • ‏فصل دوّم: نکته‌هایی در کیفیت سلوک‏؛ ‏
  • فصل سوم: ظاهر و باطن‏؛ ‏
  • فصل چهارم: حجابها و موانع‏.

‏بخش سوم نیز با عنوان منازل و مقامات سلوک‏، پانزده فصل را در بر می‌گیرد:

ویژگی

در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب آورده شده است.[۴] کتاب تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی چندین بار چاپ شده و چاپ سوم آن سال ۱۳۹۱ش می‌باشد.

پانویس

  1. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳
  2. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص الف.
  3. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، فهرست مطالب. ‏
  4. پرتال امام‌خمینی، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی، ص صفر.

منابع

  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، پرتال امام‌خمینی، http://www.imam-khomeini.ir
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، تهذیب نفس و سیر و سلوک ازدیدگاه امام‌خمینی- تبیان آثارموضوعی (دفتر چهل و چهارم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، ‏چاپ سوم،‏ ۱۳۹۱ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
  • مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجموعه‌ای ارزشمند، از سخنان امام‌خمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.