قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی (کتاب)

از ویکی امام خمینی
قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی (کتاب)
قرآن، کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی .jpg
اطلاعات کتاب
عنوانقرآن، کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی
نویسندهمؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی
موضوعقرآن از دیدگاه امام‌خمینی
سبکتوصیفی
زبانفارسی
اطلاعات نشر
مجموعهتبیان
ناشرمؤسسه چاپ و نشر عروج
محل نشرتهران
تاریخ نشر۱۳۹۱ش
نوبت چاپچاپ هشتم


قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی دفتر سیزدهم از آثار موضوعی تبیان است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی استخراج و تنظیم شده و توسط مؤسسه چاپ و نشر عروج به چاپ رسیده است. امام‌خمینی که خود مجذوب قرآن بوده، آن را به عنوان کتاب انسان‌سازی و رافع کلیه نیازهای فردی و اجتماعی و امور دنیوی و اخروی معرفی نموده است. دیدگاه‌های ایشان در این زمینه، با عناوین هویت قرآن، علوم قرآن، مردم و قرآن بیان گردیده است.

محتوا

تبیان مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای امام‌خمینی با استناد به تألیفات ایشان، صحیفه امام و صحیفه نور درباره موضوع خاص، گردآوری و منتشر شده است.[۱]دفتر سیزدهم آن به «قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی» اختصاص دارد.

امام‌خمینی قرآن را کتاب انسان‌سازی و هادی بشر و اداره‌کنندۀ همه جوانب و نیازهای‎ ‏انسان معرفی می‌کنند و آن را دربردارندۀ مسائل فردی و اجتماعی و سیاسی و امور دنیا‎ ‏و آخرت می‌شناسند. ایشان همچنین قرآن را کتابی ضدّ ستم و محرّک و بیدارکنندۀ‎ ‏انسان‌ها و موجب پرخاش علیه ستمگران می‌دانند که حیات و مجد مسلمانان در گذشته‎ ‏در عمل به قرآن، و درماندگی و سستی امروز آن‌ها در مهجوریت این کتاب کریم، و تجدید‎ ‏حیات و سرافرازی امروز آنان در گرو رجوع به قرآن است. از این رو مهجوریت قرآن در‎ ‏تاریخ و به‌ویژه در زمان ما برای او سخت دشوار است و دردی جانکاه از آن برسینه دارد و‎ ‏حرکت انقلاب اسلامی را در جهت احیای قرآن و مقاصد آن ترسیم می‌نمایند.[۲]

ساختار

کتاب قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی، مشتمل بر سه بخش است:

  • بخش اول که عنوان «هویت قرآن» به آن داده شده، دارای شش فصل است و در آن‎ ‏به مباحثی همچون: منزلت، جامعیت، مقاصد، دعوت، اعجاز و تحریف قرآن پرداخته‎ ‏شده است.‏
  • بخش دوم به علوم قرآنی اختصاص یافته و در چهار فصل تنظیم شده است.‎ ‏مباحث مطرح شده در این فصول عبارت است از چگونگی نزول، قرائت و آداب آن، فهم و‎ ‏حُجب فهم و مراتب آن، و با مطالبی پیرامون تفسیر قرآن و تفسیر به رأی به پایان‎ ‏می‌رسد.‏
  • بخش سوم تحت عنوان «مردم و قرآن» به بحث پیرامون برخورد مردم با قرآن و‎ ‏جایگاه قرآن در میان آن‌ها پرداخته است.
  • مباحث بخش سوم عبارتند از:

‏ویژگی

در تنظیم قطعات منتخب هر یک از فصول و عنوان‌های فرعی، ترتیب و توالی تاریخی صدور آنها از طرف امام ملاک عمل بوده است نه توالی منطقی مطالب و مشخصات کامل مآخذ براساس شماره مسلسل مندرج در پایان هر فیش در انتهای کتاب قرآن کتاب هدایت در دیدگاه امام‌خمینی آورده شده است.[۴] این کتاب بارها چاپ شده و چاپ هشتم آن سال ۱۳۹۱ش می‌باشد.

پانویس

  1. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، ۱۴۰۰ ش، ج۳، ص۲۳۶؛ مستوفی، تبیان‌ها، مجله حضور، ۱۳۹۱ ش، شماره ۸۳.
  2. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، قرآن، کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص ب.
  3. مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، ۱۳۹۱ش، قرآن، کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی، مقدمه، ص ج. ‏
  4. «قرآن کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی»، پرتال امام‌خمینی.

منابع

  • «قرآن کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی»، پرتال امام‌خمینی، تاریخ بازدید: ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، دانشنامه امام‌خمینی، به کوشش سیدضیاء مرتضوی، تهران، ۱۴۰۰ش.
  • مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام‌خمینی، قرآن، کتاب هدایت از دیدگاه امام‌خمینی‏- تبیان آثار موضوعی (دفتر سیزدهم)، تهران، ‏مؤسسه چاپ و نشر عروج‏، ‏چاپ هشتم،‏ ۱۳۹۱ش.
  • مستوفی، حسین، تبیان‌ها، مجموعه‌ای ارزشمند، از سخنان امام‌خمینی، مجله حضور، شماره ۸۳، ۱۳۹۱ش.