صفحهٔ اصلی
نوروز جشن ملی و تاریخی ایرانیان در آغاز سال و فصل بهار است. واژه نوروز با نامهای چندی چون عید نوروز، جشن فروردین، بهار جشن یا جشن بهار مشهور است. عید نوروز به سبب گردش و چرخش سال از کهنه به نو و آغاز روز نو، برای ایرانیان کهنترین و بزرگترین جشن ملی ـ میهنی به شمار میرود.
در روایات شیعی از نوروز با واژه «نیروز» نام برده شده و آن را روز پیمان بندگان با خدا، روز پهلوگرفتن کشتی نوح(ع) بر کوه جودی و روز نازلشدن جبرئیل(ع) بر پیامبر اسلام(ص) میشمارند. همچنین طبق این روایات، نوروز با واقعه عید غدیر خم و انتصاب امیرالمؤمنین علی(ع) به جانشینی پیامبر(ص) همزمان بوده و ظهور امام زمان(ع) در نوروز رخ خواهد داد.
از دیدگاه امامخمینی، اسلام مخالفتی با عید نوروز ندارد و بر انجام آداب و اعمال استحبابی مانند نماز، روزه و دعا در این روز توصیه میکند. نوروز در نگاه ایشان میتواند نقطه آغاز دو تحول اساسی باشد: نخست تحول در روح افراد و دوم تحول در جامعه. امامخمینی ضمن توجه به عید نوروز، در راهبرد مبارزاتی و سیاسی خود هم از مناسبت ملی نوروز با عنوان فرصت مناسبی برای توجهدادن مردم به مسائل مهم اجتماعی و سیاسی استفاده میکرد.
امامخمینی هرساله پیام نوروزی میداد و در قالب پیامها و سخنرانیهای نوروزی، به بیان مسائل روز از قبیل انتخابات و جنگ میپرداخت. بخشش زندانیان و مرتکبان جرایم عمومی، از سنتها و آیینهای دیرین حکومتداری در ایام نوروز است؛ بر همین اساس ایشان در آستانه آغاز دومین بهار انقلاب و با استفاده از فرصت نوروز، عفو عمومی اعلام کرد. (تصویر: کارت تبریک عید با تصویر امام در سال ۱۳۴۳ش) مقالههای برگزیده – مقالهٔ امروز
- نامه به میرزا محمد ثقفی؛ خانوادگی (۱۳۳۳)
- سخنرانی در جمع روحانیون و اهالی قم؛ توطئه های استعمار- مسئولیت علما و اعلام عزای عمومی (۱۳۴۱)
- نامه به سید محمدرضا سعیدی؛ کفایت عمل به وظیفه (۱۳۴۷)
- سخنرانی در جمع هیأت دولت موقت؛ عوامل پیروزی- رهنمود به دولت و ملت (۱۳۵۷)
- پیام رادیو- تلویزیونی؛ به ملت ایران در آغاز سال نو؛ تذکراتی در مورد انتخابات مجلس (۱۳۵۸)
- پیام به مردم و مسئولین در آغاز سال نو؛ سیزده تذکر (۱۳۵۹)
- پیام به اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا؛ پیشرفتهای انقلاب (۱۳۶۰)
- نامه به محسن رضایی؛ ادامه کارهای اطلاعاتی تا تشکیل وزارت اطلاعات (۱۳۶۲)
- حکم به یوسف صانعی؛ واگذاری اداره دارالتبلیغ اسلامی به دفتر تبلیغات قم (۱۳۶۳)
- پاسخ استفتاء رئیس کل بانک مرکزی؛ پرداخت جایزه به سپرده گذاران (۱۳۶۳)
- نامه به سید احمد خمینی؛ نحوه تشکیل هیأت نظارت تهران در انتخابات مجلس (۱۳۶۶)
- پیام تشکر به رئیس جمهور مجارستان؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (۱۳۶۷)